Νέα μελέτη αποδεικνύει πως 2 λεπτά περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος

Για αιώνες, οι άνθρωποι στην ηλιόλουστη Μεσόγειο σηκώνονταν μετά από μεγάλα, χαλαρά γεύματα και έκαναν μια βόλτα, συχνά στην πλατεία της πόλης για να δουν τους γείτονες και να κοινωνικοποιηθούν. Το περπάτημα είναι τόσο πολύ μέρος αυτού του τρόπου ζωής που αναφέρεται ως θεμέλιο στοιχείο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και ορισμένους καρκίνους. Επιπλέον, ενισχύει τα οστά, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, αποτρέπει την άνοια και την κατάθλιψη και βοηθά με υγιή απώλεια βάρους.

 

Τώρα υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να προσθέσεις μια βόλτα μετά το γεύμα σου καθώς μπορεί να μειώσει το σάκχαρο. Το περπάτημα μόλις δύο έως πέντε λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να κάνει το κόλπο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό Sports Medicine.

Το να περπατάς μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ρύθμιση του σακχάρου, όπως δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Aidan Buffey, φοιτητής διδακτορικού στο τμήμα επιστημών φυσικής αγωγής και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία.

Πώς βοηθά το περπάτημα;

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, ανέλυσε επτά μελέτες που συνέκριναν την επίδραση του καθίσματος, της ορθοστασίας και του περπατήματος στα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα του σώματος. Τα άτομα στις μελέτες κλήθηκαν είτε να στέκονται όρθιοι είτε να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.

«Μεταξύ των επτά μελετών που εξετάστηκαν, ο συνολικός χρόνος δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της παρατήρησης ήταν περίπου 28 λεπτά με τα διαλείμματα όρθιας και ελαφριάς βάδισης να διαρκούν από 2 έως 5 λεπτά», είπε ο Buffey.

Η όρθια στάση αποδείχθηκε καλύτερη από την καθιστική κατευθείαν στο γραφείο ή τον καναπέ για να καθίσετε όταν επρόκειτο για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν βοήθησε στη μείωση της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την ανάλυση. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για έναν σύντομο περίπατο μετά το φαγητό, παρουσίασαν μειωμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και έπεφταν πιο σταδιακά και τα επίπεδα ινσουλίνης τους ήταν πιο σταθερά από όρθια ή καθιστή θέση.

Ευρήματα και άλλων μελετών

Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα από την απότομη αύξηση είναι καλό για το σώμα, καθώς οι μεγάλες αιχμές και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, λένε οι ειδικοί. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν μέσα σε 60 έως 90 λεπτά μετά το φαγητό, επομένως είναι καλύτερο να κινηθείτε αμέσως μετά το τέλος του γεύματος.

Οι μύες χρειάζονται γλυκόζη για να λειτουργήσουν, επομένως η κίνηση βοηθά στην απομάκρυνση των σακχάρων από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί δρομείς βασίζονται στην φόρτωση άνθρακα πριν από έναν μαραθώνιο ή αγώνα, για παράδειγμα.

«Οι άνθρωποι που είναι σωματικά δραστήριοι για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε σχέση με εκείνους που είναι σωματικά ανενεργοί», σημειώνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Πράγμα που σημαίνει ότι αν σηκώνεσαι και κινείσαι για μόλις 21,43 λεπτά κάθε μέρα της εβδομάδας, μειώνεις τον κίνδυνο θνησιμότητος από οτιδήποτε ασθένεια κατά το ένα τρίτο.

Σχετικά άρθρα