Ποιος είναι ο πραγματικός αντίκτυπος των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων;

Λήθαργος, φούσκωμα, εναλλαγές της διάθεσης, μεγάλη ροή αναφέρουν πολλές γυναίκες για την έμμηνο ρύση και εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα εν όψει της μηνιαίας περιόδου τους. Για κάποιες, είναι απλώς μια ταλαιπωρία, αλλά για άλλες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή.

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία σημείων και συμπτωμάτων, όπως εναλλαγές της διάθεσης, τρυφερό στήθος, έντονη επιθυμία για φαγητό, κόπωση, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι έως και 3 στις 4 γυναίκες με έμμηνο ρύση έχουν βιώσει κάποια μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Τα συμπτώματα τείνουν να επαναλαμβάνονται με προβλέψιμο μοτίβο κάθε φορά. Αλλά οι σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να ποικίλλουν από ελαφρώς αισθητές έως έντονες.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Ο κατάλογος των πιθανών σημείων και συμπτωμάτων για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι μακρύς, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν μόνο μερικά από αυτά τα συμπτώματα.

Συναισθηματικά και συμπεριφορικά σημεία και συμπτώματα

  • Ένταση ή άγχος
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Κλάμα
  • Αλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα ή θυμός
  • Αλλαγές όρεξης και επιθυμία για φαγητό
  • Αϋπνίες
  • Ανάγκη για απομόνωση
  • Κακή συγκέντρωση
  • Αλλαγή στη λίμπιντο

Σωματικά συμπτώματα

  • Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Αύξηση βάρους που σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών
  • Κοιλιακό φούσκωμα
  • Ευαισθησία στο στήθος
  • Εξάρσεις ακμής
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Δυσανεξία στο αλκοόλ

Για κάποιες γυναίκες, ο σωματικός πόνος και το συναισθηματικό στρες είναι αρκετά σοβαρά σε σημείο που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, γενικά ηρεμούν ή εξαφανίζονται εντός τεσσάρων ημερών μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως για τις περισσότερες γυναίκες.

Αλλά ένας μικρός αριθμός γυναικών με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχει συμπτώματα αναπηρίας κάθε μήνα. Αυτή η μορφή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή. Τα σημάδια και τα συμπτώματα αυτής περιλαμβάνουν κατάθλιψη, εναλλαγές διάθεσης, θυμό, άγχος, αίσθημα υπερέντασης, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και ένταση.

Θέμα δημόσιας υγείας

Οι υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% αυτών που έχουν έμμηνο ρύση εμφανίζουν τουλάχιστον ένα προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα κάθε μήνα.

Ως απόδειξη αυτού, έρχεται η νέα μελέτη του Archives of Women’s Mental Health. Εκείνη διαπίστωσε τώρα ότι, μεταξύ 238.114 ερωτηθέντων γυναικών παγκοσμίως, το 28,61% ανέφερε ότι τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα επηρέαζαν κάπως την καθημερινότητά τους και ένα επιπλέον 34,84% ανέφερε ότι τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα επηρέασαν την καθημερινότητά τους σε μεγάλο βαθμό.

Το πιο κοινό σύμπτωμα κάθε κύκλου, που αναφέρθηκε από στο 85,28% των ερωτηθέντων, ήταν η λαχτάρα για φαγητό. Οι εναλλαγές της διάθεσης και το άγχος επηρέασαν σχεδόν το 65%, ενώ η κόπωση αναφέρθηκε στο 57%. Περίπου το 63% ανέφερε ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν την καθημερινότητά τους τουλάχιστον μερικούς μήνες, με περισσότερο από το 28% να αναφέρει εναλλαγές σε κάθε κύκλο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα δεδομένα τους δείχνουν ότι τα συμπτώματα της προεμμηνορροϊκής διάθεσης αποτελούν βασικό ζήτημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Η Δρ. Jennifer L. Payne, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, σχολίασε ότι «υπάρχει ένας αριθμός θεραπευτικών στρατηγικών που είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία μιας γυναίκας».

«Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο συχνά είναι αυτά τα συμπτώματα και ότι εάν επηρεάσουν τη λειτουργικότητα ότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, θα βοηθήσει τις γυναίκες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», σημείωσε.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εξαρτάται από την ηλικία;

Ορισμένα συμπτώματα, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, χαμηλή λίμπιντο, αλλαγές ύπνου, γαστρεντερικά συμπτώματα, αύξηση βάρους, πονοκεφάλους, εφίδρωση ή εξάψεις, κόπωση, αλλαγές στα μαλλιά, εξανθήματα και πρήξιμο, αναφέρθηκαν συχνότερα από μεγαλύτερες σε ηλικία ερωτηθέντες.

Ωστόσο, καθώς πολλά από αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση, μπορεί να μην είναι όλα αποτέλεσμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί τους μπορεί να υπερεκτιμούν τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες που τα βιώνουν είναι επίσης πιο πιθανό να γνωρίζουν καλυτερα και να αναφέρουν τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Διαχείριση συμπτωμάτων

Εάν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο παρεμβαίνει στην καθημερινή σου ζωή το καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου. Είναι σημαντικό να συζητήσεις μαζί του τυχόντα συνεχή και ενοχλητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδό σου. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές διάγνωσης και θεραπείας για να γίνει διαχειρίσιμο το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους χωρίς ιατρική παρέμβαση. Μια αποτελεσματική μέθοδος, σύμφωνα με το Menstrual Matters, είναι να παρακολουθείς τη διάθεσή σου για δύο ή τρεις κύκλους και να προσδιορίσεις αν υπάρχει οποιοδήποτε μοτίβο στις εναλλαγές της.

Η γνώση του σώματός κάποιου μπορεί να είναι χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η αναπλαισίωση των συμπτωμάτων ως φυσιολογική αλλαγή, στρατηγικές αντιμετώπισης συμπεριφοράς και αυτοπαρακολούθηση, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την προεμμηνορροϊκή δυσφορία.

Η σημασία διατροφής και άσκησης

Επιπλέον, η τροποποίηση της διατροφής μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Τα τρόφιμα που χειροτερεύουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου περιλαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κόκκινο κρέας και άλλες λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για αυτό είναι καλύτερο κατά την περίοδο σου να καταναλώνεις τροφές που είναι φυσικά διουρητικά για να μειώσεις το φούσκωμα, την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο. Τέτοιες είναι το σέλινο, τα αγγούρια, το καρπούζι, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, ο χυμός λεμονιού, το σκόρδο, το πεπόνι και το μαρούλι.

Μια μελέτη που έγινε στην Σαουδική Αραβία πρότεινε ότι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, οι γυναίκες κατά την την περίοδο θα μπορούσαν να ανακουφιστούν αν αποβάλουν από τη διατροφή τους τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, ιδιαίτερα τον καφέ.

Η άσκηση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 8 εβδομάδες άσκησης με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα και διάρκεια 60 λεπτά μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου σε νεαρές γυναίκες. Ειδικά η τακτική άσκηση 4-6 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά είναι χρήσιμη για τη μείωση του φουσκώματος και βοηθά στην κατακράτηση υγρών.

Σχετικά άρθρα