Πρώτες περίοδοι: Πώς μπορείς να βοηθήσεις την έφηβη να ανακουφιστεί από τις κράμπες;

Οι κράμπες της περιόδου είναι μια κοινή εμπειρία για τις γυναίκες που έχουν περίοδο. Ωστόσο, μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά σε ένταση και διάρκεια, ενώ κάποιες φορές μπορεί να μην εμφανιστούν καν. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο ήπιες κράμπες, ενώ άλλες μπορεί να έχουν πιο σοβαρό ή ακόμα και εξουθενωτικό πόνο.

Εάν έχεις μία έφηβη κόρη που βιώνει τις πρώτες περιόδους της, προσπάθησε να πάρεις σοβαρά τα παράπονά της για τον πόνο της περιόδου και να δεις τι μπορείς να κάνεις για να την βοηθήσεις να ανακουφιστεί. Αν και κάποιου είδους ενόχληση είναι αναμενόμενη όταν έρχεται η περίοδος, ο αυξημένος πόνος και οι κράμπες μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ του τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι για να μπορέσεις να την βοηθήσεις να ανακουφιστεί.

Αιτίες

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες είναι στην πραγματικότητα συσπάσεις της μήτρας που συμβαίνουν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, προκειμένου να αποβληθεί η επένδυση της μήτρας. Αυτές οι συσπάσεις είναι επώδυνες για περισσότερους από τις μισές γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, αν και ο πόνος συνήθως διαρκεί μόνο μία ή δύο ημέρες και είναι συνήθως ήπιος.

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν πόνο περιόδου ως θαμπό πόνο ή χτυπήματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς, αν και μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο κάτω μέρος της πλάτης και στο εσωτερικό ή στο άνω μέρος των μηρών. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος της περιόδου είναι τόσο έντονος που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει επώδυνες κράμπες περιόδου, όπως:

  • Ηλικία μικρότερη των 30 ετών
  • Οικογενειακό ιστορικό πόνου περιόδου
  • Προηγούμενες βαριές περίοδοι
  • Ακανόνιστες περίοδοι
  • Κάπνισμα
  • Πρόωρη έναρξη της εφηβείας

Τι βοηθά στην ανακούφιση από κράμπες;

Είναι δυνατό να καταπραΰνεις την ήπια ταλαιπωρία και τον πόνο της περιόδου και να διδάξεις και την έφηβη να το κάνει. Παρακάτω θα βρεις μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν.

1. Άσκηση

Η ελαφριά άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο της περιόδου και να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση και φέρνοντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης. Δεν χρειάζεται έντονη προπόνηση, μια απλή βόλτα στη γειτονιά, μια συνεδρία γιόγκα ή ασκήσεις διατάσεων μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

2. Θερμότητα

Η εφαρμογή ενός μπουκαλιού ζεστού νερού ή ενός θερμαντικού μαξιλαριού στο κάτω μέρος της κοιλιάς αυξάνει τη ροή του αίματος και χαλαρώνει τους μύες της μήτρας που προκαλούν πόνο περιόδου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη με 344 άτομα διαπίστωσε ότι η θεραπεία με θερμότητα ήταν πιο αποτελεσματική από τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή για την ανακούφιση από την ενόχληση της περιόδου.

3. Φάρμακο για τον πόνο

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη νατριούχος χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανακούφιση των κράμπες της περιόδου. Όπως με οποιοδήποτε φάρμακο, πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες δοσολογίας στη φιάλη όπως και του γιατρού.

4. Ξεκούραση και χαλάρωση

Η ξεκούραση, η χαλάρωση και ειδικά ο ύπνος μπορούν όλα να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Συγκεκριμένα, ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς εμμηνορροϊκού κύκλου και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης. Η δοκιμή διαφορετικών στάσεων ύπνου θα βοηθήσει να βρεθεί και εκείνη που λειτουργεί καλύτερα για να μειώσει την πίεση στους κοιλιακούς μύες.

5. Ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Μάλιστα, το ιδανικό είναι η εφαρμογή ενός μαξιλαριού θέρμανσης ή μιας φιάλης ζεστού νερού μετά το μπάνιο, η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος και χαλαρώνει τους μύες της μήτρας για να μειώσει τον πόνο.

Τι πρέπει να αποφεύγεται;

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρήξιμο και άβολο αίσθημα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσουν πιθανή φλεγμονή, η οποία με την σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της περιόδου. Είναι καλή ιδέα να αποφεύγονται τα ακόλουθα:

  • Καφεΐνη
  • Ανθρακούχα ποτά
  • Τηγανητά φαγητά
  • Επεξεργασμένες τροφές
  • Πολύ αλμυρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα

Πότε ο πόνος της περιόδου δεν είναι φυσιολογικός;

Οι κράμπες της περιόδου και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου όπως εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα, φούσκωμα και κόπωση εμφανίζονται περίπου μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μετά την έναρξη της περιόδου, τα συμπτώματα του συνδρόμου βελτιώνονται γρήγορα, εξασθενούν μετά την έναρξη μιας εμμηνορροϊκής περιόδου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί νέος πόνος με τη μορφή κράμπας κατά την διάρκεια της περιόδου.

Υπάρχουν δύο τύποι εμμηνορροϊκού πόνου:

  1. ​Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια: Αυτός ο τύπος πόνου εμφανίζεται γύρω στο χρόνο της πρώτης περιόδου και συνήθως δεν υποδηλώνει ιατρική κατάσταση.
  2. Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια: Πόνος που αναπτύσσεται λίγο μετά την πρώτη έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και μετά από μακρά ιστορία φυσιολογικών περιόδων. Συνήθως υποδηλώνει την παρουσία καταστάσεων όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Εάν ο πόνος περιόδου δεν ανακουφιστεί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή είναι τόσο έντονος που παρεμποδίζει τη μετάβαση στο σχολείο, την εργασία ή την κοινωνικοποίηση, μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που χρειάζεται θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να επέμβει ένας γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας για να καθοδηγήσει την έφηβη για το τι πρέπει να κάνει.

Σχετικά άρθρα