Η συχνή χρήση χημικών ισιωτικών μαλλιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας αποδεικνύει νέα έρευνα

Τα ίδια μαλλιά είναι επιθυμία πολλών γυναικών οι οποίες για να μην ταλαιπωρούνται συνεχώς με το ίσιωμα των μαλλιών τους με πρέσες προτιμούν χημικές θεραπείες στα κομμωτήρια για πιο μόνιμο αποτέλεσμα. Αν και εσύ έχεις επιλέξει αυτή την λύση μπορεί να μην σκέφτεσαι τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για το ίσιωμα των μαλλιών μπορεί να θέτουν τους χρήστες τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας.

Ποια είναι η νέα μελέτη;

Μια μελέτη που διεξήχθη από Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute τη Δευτέρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως «οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν χημικά προϊόντα ισιώματος μαλλιών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αυτά τα προϊόντα», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Οι γυναίκες που ανέφεραν συχνή χρήση των προϊόντων ή περισσότερες από τέσσερις φορές τον χρόνο είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που δεν χρησιμοποιούσαν χημικά προϊόντα ισιώματος μαλλιών.

Αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικό για τους ειδικούς. Ανησυχητικό διότι προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που δείχνει ότι η χρήση πολλών προϊόντων περιποίησης μαλλιών και άλλων προϊόντων προσωπικής περιποίησης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των τάσεων στον καρκίνο και σε άλλες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

Υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χημικά ισιωτικά μαλλιών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών να αναπτύξουν καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας. Για παράδειγμα, η ίδια ομάδα πίσω από την πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα χημικά ισιωτικά μαλλιών και η μόνιμη βαφή μαλλιών θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο;

Η τελευταία αυτή μελέτη εξέτασε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού μεταξύ άλλων παθήσεων υγείας. Περιελάμβανε 33.497 γυναίκες μεταξύ 35 και 74 ετών που χρησιμοποιούσαν προϊόντα ισιώματος, προϊόντα για μπούκλες και άλλα που υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα στα ερωτηματολόγια. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 11χρονης μελέτης, διαγνώστηκαν 378 περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας.

«Υπολογίσαμε ότι το 1,64 τοις εκατό των γυναικών που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ισιωτικό μαλλιών θα συνέχιζαν να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών, αλλά για συχνούς χρήστες, αυτός ο κίνδυνος ανέρχεται στο 4,05 τοις εκατό», δήλωσε η Alexandra White, Ph.D., επικεφαλής. της ομάδας επιδημιολογίας περιβάλλοντος και καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Ο καρκίνος της μήτρας είναι σχετικά σπάνιος, πρόσθεσε η Δρ. White. Αποτελεί μόνο περίπου το 3% των νέων περιπτώσεων καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Αν και δεν είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου συνολικά, είναι ο πιο συχνά εντοπισμένος καρκίνος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, οι περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας αυξάνονται από το 2000, ειδικά μεταξύ των μαύρων γυναικών.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων της πρόσφατης μελέτης που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν χημικά ισιωτικά το προηγούμενο έτος αυτοπροσδιορίστηκαν ως μαύρες γυναίκες. Αν και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία διαφορά μεταξύ της χρήσης ισιωτικού και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου της μήτρας ανά φυλή, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες για τις μαύρες γυναίκες λόγω υψηλότερου επιπολασμού χρήσης.

Οι ίδιες οι γυναίκες ανέφεραν ότι εμφάνισαν καρκίνο

Το αξιοσημείωτο είναι πως η χρήση προϊόντων και ο καρκίνος που εμφανίστηκε στην πορεία αναφέρθηκαν από τις ίδιες τις συμμετέχουσες στη μελέτη. Στην αυτοαναφορά αξίζει να δοθεί προσοχή στα ευρήματα της μελέτης καθώς είναι κάτι που παρατήρησαν και οι ίδιδες οι γυναίκες.

Οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν συγκεκριμένες πληροφορίες μάρκας ή συστατικών από τις γυναίκες στη μελέτη. Ωστόσο, σημειώνουν ότι υπάρχουν χημικές ουσίες που βρίσκονται σε χημικά ισιωτικά, συμπεριλαμβανομένης της δισφαινόλης Α (κοινώς αναφέρεται ως BPA), των parabens, της φορμαλδεΰδης και των μετάλλων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Η μελέτη ανέδειξε υψηλότερο κίνδυνο για τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συχνά ισιωτικά. Αυτό μεταφράζεται σε τέσσερις ή περισσότερες φορές το χρόνο. Επομένως, εάν οι γυναίκες ανησυχούν για αυτά τα προϊόντα, η μείωση της συχνότητας χρήσης των ισιωτικών θα μείωνε σίγουρα την έκθεση στις χημικές ουσίες των προϊόντων και θα μπορούσε δυνητικά να έχει χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδεικτικά και άλλων μεγαλύτερων ζητημάτων. Για παράδειγμα, ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα περιλαμβάνουν ως βασικά συστατικά καρκινογόνες ουσίες. Επίσης, τα ευρωκεντρικά πρότυπα ομορφιάς ευνοούν τα ίσια μαλλιά, ωθώντας πιθανώς τις γυναίκες που δεν ταιριάζουν σε αυτά τα ιδανικά να χρησιμοποιούν πιθανώς επιβλαβή προϊόντα για να πετύχουν ένα διαφορετικό χτένισμα.

Σχετικά άρθρα