Φούσκωμα: Μήπως οφείλεται σε δυσανεξία στη λακτόζη;

Το φούσκωμα είναι μια κατάσταση όπου η κοιλιά αισθάνεται γεμάτη και σφιγμένη, συχνά λόγω αερίων. Οι άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν το φούσκωμα με άλλους λόγους για πιο φουσκωμένη κοιλιά, όπως η ελαστικότητα του κοιλιακού τοιχώματος ή η χαλάρωση. Αυτό είναι σύνηθες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών και εκείνων που έχουν αποκτήσει παιδιά.

Οι αιτίες φουσκώματος μπορεί να είναι διάφορες και μπορεί να αφορούν την δυσκοιλιότητα, την εντερική ευαισθησία ή γυναικολογικά προβλήματα. Ωστόσο, το φούσκωμα ενδέχεται να οφείλεται και σε δυσανεξία στην λακτόζη. 

Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη; 

Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να αφομοιώσουν πλήρως τα σάκχαρα που βρίσκονται στο γάλα. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται διάρροια, αέρια και φούσκωμα μετά το φαγητό ή την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η κατάσταση, η οποία ονομάζεται επίσης δυσαπορρόφηση λακτόζης, είναι συνήθως αβλαβής, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να είναι άβολα και ενοχλητικά.

Το πολύ λίγο ένζυμο που παράγεται στο λεπτό έντερο -λακτάση- είναι συνήθως υπεύθυνο για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορεί να έχεις χαμηλά επίπεδα λακτάσης και να είσαι σε θέση να αφομοιώσεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλά εάν τα επίπεδα λακτάσης σου είναι πολύ χαμηλά, τότε μάλλον έχεις δυσανεξία, οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα αυτής μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το φούσκωμα ως κοινό σύμπτωμα

Ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Όταν το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, περνά μέσα από το έντερο μέχρι να φτάσει στο κόλον. Οι υδατάνθρακες όπως η λακτόζη δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα κύτταρα που καλύπτουν το κόλον, αλλά μπορούν να ζυμωθούν και να διασπαστούν από τα φυσικά βακτήρια που ζουν εκεί, γνωστά ως μικροχλωρίδα.

Αυτή η ζύμωση προκαλεί την απελευθέρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, καθώς και των αερίων υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Η προκύπτουσα αύξηση των οξέων και των αερίων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι και έντονες κράμπες. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως γύρω από τον ομφαλό και στο κάτω μισό της κοιλιάς.

Πού οφείλεται το φούσκωμα; 

Η αίσθηση του φουσκώματος προκαλείται από την αύξηση του νερού και των αερίων στο παχύ έντερο, που προκαλεί τέντωμα του τοιχώματος του εντέρου, γνωστό και ως διάταση. Είναι ενδιαφέρον ότι η ποσότητα του φουσκώματος και του πόνου δεν σχετίζεται με την ποσότητα της προσλαμβάνουσας λακτόζης, αλλά με την ευαισθησία του ατόμου στα αισθήματα διάτασης. Επομένως, η συχνότητα και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων.

Τέλος, το φούσκωμα, η διάταση και ο πόνος μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία ή ακόμα και έμετο σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό είναι σπάνιο, αλλά έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος στο στομάχι και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν και από άλλες αιτίες, όπως η υπερκατανάλωση τροφής, άλλα είδη δυσαπορρόφησης, λοιμώξεις, φάρμακα και άλλες ασθένειες.

Πώς να σταματήσεις το φούσκωμα εξαιτίας δυσανεξίας;

Μπορείς να μειώσεις την ενόχληση κάνοντας τα εξής:

  1. Μείωσε την ποσότητα γαλακτοκομικών που τρως ή πίνεις
  2. Έχε το στομάχι σου γεμάτο (όχι με περισσότερα γαλακτοκομικά)
  3. Περίμενε αρκετές ώρες πριν καταναλώσεις ξανά γαλακτοκομικά
  4. Επίλεξε τρόφιμα με λιγότερη λακτόζη
  5. Αντικατάστησε τη σόγια ή τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα
  6. Πάρε συμπληρώματα που θα σε βοηθήσουν να αφομοιώσεις καλύτερα τη λακτόζη

Σχετικά άρθρα