Νέα έρευνα αποδεικνύει πως η μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και διαβήτη

Οι διατροφικές συστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να εξελίσσονται καθώς οι ερευνητές αποκτούν νέες γνώσεις σχετικά με την καλύτερη διατροφή για μια έγκυο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Καθώς προκύπτουν περισσότερα δεδομένα, οι ειδικοί συνεχίζουν να προτείνουν τι είναι ασφαλές να τρώμε και να μην τρώμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network.

Μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση ψαριών

Η Μεσογειακή δίαιτα που ονομάστηκε «Καλύτερη Διατροφή Συνολικά» για 6 συνεχόμενα χρόνια, είναι ένα διατροφικό πρότυπο που μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Η τήρηση αυτού του διατροφικού μοτίβου αποδείχθηκε πως βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τύπο διατροφής καταναλώνουν ψάρια καθώς και μερικά γαλακτοκομικά και πουλερικά. Η διατροφή δίνει επίσης έμφαση στο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους σε σύγκριση με άλλες πηγές του.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εργάζονται για να κατανοήσουν πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ωφελήσει την εγκυμοσύνη. Μια ανησυχία τους όμως είναι η πρόσληψη ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του κινδύνου κατανάλωσης υδραργύρου.

Μέχρι τώρα συνιστάται στις γυναίκες που είναι έγκυες να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή τους που συνήθως βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια. Αλλά ορισμένες πηγές ψαριών μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, και αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δυστυχώς, η μόλυνση των ψαριών από υδράργυρο είναι υποπροϊόν του περιβάλλοντός μας και δεν διαθέτουμε κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης. Ο υδράργυρος περνά από τη μητέρα στο έμβρυο και μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Υψηλά επίπεδα υδραργύρου βρίσκονται συνήθως σε ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος και το λαβράκι.

Ο FDA της Αμερικής συνιστά την κατανάλωση 230- 350 γραμμαρίων κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η πρόσληψη θα πρέπει να προέρχεται από διάφορες επιλογές θαλασσινών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Παραδείγματα επιλογών ψαριών χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο περιλαμβάνουν αχιβάδες, καβούρι, καραβίδες, μπακαλιάρο και χτένια, μεταξύ άλλων. Έχοντας κατά νου αυτή την προσοχή, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή που μπορούν ακόμα να διερευνηθούν.

Ποια τα πιθανά οφέλη για την εγκυμοσύνη;

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν 8.000 έγκυες. Οι ερευνητές στρατολόγησαν μια διαφορετική ομάδα για αυτήν τη μελέτη, η οποία ήταν χρήσιμη στη συλλογή δεδομένων. Ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της σύλληψης μείωσε τον κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Natalie Bello, MPH, επιστήμονας και καρδιολόγος πολυτροπικής απεικόνισης στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, εξήγησε:

«Τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα εγκυμοσύνης αυξάνονται σε συχνότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών για τη μητέρα και το μωρό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε πολλές καλές στρατηγικές για να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Γνωρίζουμε ότι η λήψη υγιεινών διατροφικών επιλογών πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντική για την υγεία της μητέρας και του μωρού».

Για να αξιολογηθούν τα πιθανά αποτελέσματα μιας μεσογειακής διατροφής κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, οι ερευνητές μέτρησαν την τήρηση του διατροφικού μοτίβου χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης. Αξιολόγησαν την πρόσληψη των συστατικών της δίαιτας όπως τα λαχανικά, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μια υψηλότερη βαθμολογία σήμαινε υψηλότερη τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της τήρησης αυτής της δίαιτας και του κινδύνου για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Τα οφέλη είναι υψηλότερα για εγκύους άνω των 35 ετών

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι υψηλότερα για εγκύους προχωρημένης μητρικής ηλικίας (35 και άνω), των οποίων ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες εκβάσεις εγκυμοσύνης είναι αυξημένος.

Η Δρ. Bello εξήγησε για τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

«Η υψηλότερη συμμόρφωση με τη βαθμολογία της «Εναλλακτικής Μεσογειακής Διατροφής» συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο οποιασδήποτε δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, HTN κύησης [υπέρταση], ΣΔ κύησης [σακχαρώδης διαβήτης], μικρός για την ηλικία κύησης βρέφος ή θνησιγένεια), 28% χαμηλότερος κίνδυνος για προεκλαμψία και 38% χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες όλων των φυλών, εθνικοτήτων και σωματικού βάρους (ΔΜΣ) ωφελήθηκαν εξίσου. Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες ηλικίας ≥ 35 ετών είχαν ενδείξεις ισχυρότερου οφέλους από αυτή τη δίαιτα».

Υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της εγκυμοσύνης και όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες μπορούν να συνεργαστούν με γιατρούς και ειδικούς σε θέματα διατροφής για να καθορίσουν υγιεινά διατροφικά πρότυπα κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων. Το να ακολουθούμε συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις δεν είναι εύκολο να το κάνουμε μόνοι μας.

Είναι καλύτερο, λοιπόν, να υπάρχει υποστήριξη με την μορφή ιατρικής παρακολούθησης που μπορεί να βοηθήσει να παρακολουθείται η πρόσληψη τροφών και ο γενικότερος τρόπος ζωής. Είναι πολλές οι γυναίκες που μπορεί να ωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν διαιτολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, κάτι που θα τους δώσει τα εργαλεία και την υπευθυνότητα που χρειάζεται για να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι διατροφικές συστάσεις.

Σχετικά άρθρα