Τatjana Patitz το supermodel  των 90s, «η ομορφιά προέρχεται από το να νιώθεις καλά για το ποιος είσαι με τα ελαττώματά σου»

 

Άλλη μία γυναίκα που φεύγει από καρκίνο του μαστού. Πόσο λυπηρή είδηση να ακούμε πως η Τatjana Patitz, έφυγε από την ζωή «νικημένη» από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 56 ετών. Γεννήθηκε στο Αμβούργο, αλλά από πολύ μικρή ηλικία ζούσε με την οικογένειά της σε μία πανέμορφη πόλη της Σουηδίας, δίπλα στη θάλασσα. Έκανε ένα γάμο με τον Τζέισον Τζόνσον και απέκτησε έναν γιο, τον Τζόναν Τζόνσον.

Τα πρώτα της βήματα

Μικρή ήταν αυτό που λέμε αγοροκόριτσο, οπότε και κανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το άγριο κορίτσι, το κατά τα άλλα διαφορετικό, θα γινόταν λίγα χρόνια αργότερα supermodel. Η πρώτη της διάκριση ήρθε πριν καν ενηλικιωθεί, στα 17 της, όταν και κέρδισε την Τρίτη θέση στο διαγωνισμό  Elite Model Contest στη Στοκχόλμη. Το βραβείο που αντιστοιχούσε σε  συμβόλαιο περιορισμένου χρόνου και ταξίδι στο Παρίσι, δεν έμελλε να την βοηθήσει στην άμεση επαγγελματική της αποκατάσταση.

Η λαμπρή καριέρα που ακολούθησε


Στο δρόμο της λίγο αργότερα  βρέθηκε ο Γερμανός φωτογράφος Patrick Heidmann οδηγώντας την σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφήσεις  που έγινε με λευκά φανελάκια, το 1988, στο Μαλιμπού. Αφορμισμένος από τo εξώφυλλο της Vogue το 1990 που ήταν απόρροια της προηγούμενης φωτογράφισης και αρχή της σταδιοδρομίας της, ο διάσημος τραγουδιστής George Michael την συμπεριέλαβε στο video clip του τραγουδιού “Freedom 90”.

Η καριέρα της περιελάμβανε συνεργασίες με τους οίκους υψηλής ραπτικής Versace και Chanel μεταξύ των πολλών άλλων που συνεργάστηκε κατά τα χρόνια παρουσίας της στο χώρο της μόδας. Την θαυμάσαμε σε πολλά εξώφυλλα της Vogue, μέσα από την οποία απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα, αλλά και από τα Marie Claire και Harper’s Bazaar. Από το 2010 και μετά ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούσαν στη συμπερίληψη, τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ αλλά και την ισότητα των φύλλων. Το 2011 εκπροσώπησε την εταιρία καλλυντικών Shiseido στην καμπάνια της και ακολούθησαν δηλώσεις της στη συγγραφέα Sarah Brokaw στην οποία είχε  πει χαρακτηριστικά πως «Πιστεύω στη γήρανση με χάρη γιατί με γιορτάζει ως γυναίκα.. η ομορφιά προέρχεται από το να νιώθεις καλά για το ποιος είσαι με τα ελαττώματά σου..»

Εξωτικής και αυθεντικής γυναικείας  ομορφιάς και λάμψης, σύμβολο του chic, η Τatjana ακολούθησε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, γεγονός που μιλάει από μόνο του. Δεν επέλεξε την πολυτελή ζωή σε φανταχτερές μεγαλουπόλεις, αντιθέτως έζησε στην Καλιφόρνια αποτραβηγμένη από την βαβούρα της πόλης, περιστοιχισμένη από την φύση που τόσο λάτρευε.

Η συνεργασία με τον Peter Lindbergh


Συνεργάστηκε με διάσημους φωτογράφους μόδας , όπως  τον Peter Lindbergh, με τον οποίο έμεινε στενή συνεργάτιδα για 30 συναπτά έτη. Την βαθιά εκτίμηση του σπουδαίου φωτογράφου είχε η Τatjana, εξάλλου ο ίδιος έχει γράψει για εκείνη πως «Είναι αδύνατο να μην την θαυμάσεις και με τα χρόνια να μην την ερωτευτείς». Το ίδρυμα Lindbergh  αφιέρωσε αρκετές αναρτήσεις στους λογαριασμούς του στα social media, θέλοντας να δοξάσει το supermodel της δεκαετίας του 90. Χαρακτηριστικά έγραψε πως «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο της Tatjana Patitz, μιας μακροχρόνιας φίλης του Peter. Το Ίδρυμα Peter Lindbergh θα ήθελε να χαιρετίσει την καλοσύνη, την εσωτερική ομορφιά και την εξαιρετική ευφυΐα της Tatjana. Οι σκέψεις μας πάνε στους αγαπημένους της και ιδιαίτερα στον Jonah. Θα της λείψει πάρα πολύ».

 

Σχετικά άρθρα