Διεθνής έρευνα αποδεικνύει κατά πόσο τελικά επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των ανθρώπων κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid19

Επιστήμη-Υγεία: Η Covid-19 τελικά είχε μικρότερη επίπτωση στην ψυχική υγεία παγκοσμίως από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, συμπέρανε η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής μελέτη

Η ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, παγκοσμίως, δεν επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Σοκαριστικά τα στοιχεία της νέας αυτής μελέτης, της μεγαλύτερης που έχει και δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη του πως ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων ψυχολογικής βίας (απειλή) ανήλθε στα 2906 το 2020, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% το 2021, με τον αριθμό να ανέρχεται στα 5350 θύματα (όλες γυναίκες). Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την 3η ετήσια έκθεση για την βία κατά των γυναικών από την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Η ίδια έρευνα δείχνει πως το 2021, κατά την διάρκεια δηλαδή της πανδημίας, τα ποσοστά των δραστών εγκλημάτων οικογενειακής βίας και στα δύο φύλα παρουσιάζουν αύξηση, γεγονός που μας κάνει να σκεφτούμε πως σίγουρα η ψυχική υγεία αυτών των ατόμων διαταράχτηκε με αποτέλεσμα να προβεό σε βίαιες συμπεριφορές.

Ωστόσο οι παραπάνω τιμές αφορούν την Ελλάδα και σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αυτής έρευνας που παρουσιάζουμε παρακάτω, η γενικότερη εικόνα ανά τον κόσμο δείχνει πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως δεν επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Τι λέει η επιστημονική έρευνα

   Οι γυναίκες επηρεάστηκαν κάπως περισσότερο από τους άνδρες, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι γενικότερα οι ψυχικές επιπτώσεις της Covid-19 τελικά υπήρξαν μικρότερες σε σχέση με τις αρχικές πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Η συνολική επιδείνωση της ψυχικής υγείας κρίνεται οριακή έως μικρή, κάτι που αναδεικνύει για άλλη μία φορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρετ Θομπς του Τμήματος Ψυχιατρικής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αξιολόγησαν 137 έρευνες από όλον τον κόσμο (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση). Το 75% των συμμετεχόντων ήταν ενήλικες και το 25% παιδιά και έφηβοι 10-19 ετών.

Οι επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό

   Το βασικό συμπέρασμα -προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών- ήταν ότι, παρά τις τόσες δραματικές ιστορίες που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί, ουσιαστικά δεν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό, όσον αφορά τη γενική ψυχική υγεία και τα συμπτώματα άγχους, ενώ καταγράφηκε οριακή επιδείνωση στα συμπτώματα κατάθλιψης.

   Οι γυναίκες εμφάνισαν μία μικρή επιδείνωση και στις τρεις κατηγορίες (γενική ψυχική υγεία, άγχος, κατάθλιψη), επιβεβαιώνοντας ότι αυτές έφεραν κάπως μεγαλύτερο ψυχικό βάρος στη διάρκεια της πανδημίας. Η αιτία ήταν οι αυξημένες οικογενειακές -και συχνά εργασιακές- υποχρεώσεις τους και, σε μερικές περιπτώσεις, η σε βάρος τους ενδοοικογενειακή βία.

Αυξημένες ψυχικές επιπτώσεις στις μειονότητες

   Οι ηλικιωμένοι, οι φοιτητές και οι σεξουαλικές μειονότητες ήταν οι άλλες ομάδες που, πέραν των γυναικών, εμφάνισαν κάπως αυξημένες ψυχικές επιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει σε έναν βαθμό και για μερικούς γονείς. Από την άλλη πλευρά, η γενική ψυχική υγεία και τα συμπτώματα κατάθλιψης εμφάνισαν βελτίωση στους ανθρώπους με προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα.

Κρίση ψυχικής υγείας ή ανθεκτικότητα του πληθυσμού;

   «Σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού τα ευρήματα δείχνουν ότι μάλλον αντί για κρίση ψυχικής υγείας καταγράφηκε σε επίπεδο πληθυσμού ένα υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας στη διάρκεια της Covid-19 και οι αλλαγές στην ψυχική υγεία, στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης υπήρξαν οριακά έως μικρά ή και ανύπαρκτα», τόνισαν οι ερευνητές. Επίσης, επεσήμαναν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν καταγράφηκε σε καμία χώρα κάποια αξιοσημείωτη αύξηση στις αυτοκτονίες, αντίθετα υπήρξαν μειώσεις τους σε μερικές χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα