Έρευνα: Ποια είναι τα επαγγέλματα με τους πιο δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο και πώς επηρεάζουν την υγεία μας- 8 κανόνες ευτυχίας που πρέπει όλοι να ακολουθούμε

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το ποια είναι τα πράγματα αυτά που οι νέοι θέλουν να επιτύχουν αυτήν την στιγμή στη ζωή τους, σε ποσοστό 80% απάντησαν πως ήταν τα λεφτά, ενώ το 50% πως ήταν να γίνουν διάσημοι! Τι αντίκρυσμα έχουν ωστόσο αυτοί οι αριθμοί με την πραγματικότητα, ήρθε να απαντήσει η μακροβιότεη έρευνα ευτυχίας υπό το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Robert Waldinger, διευθύνων της έρευνας εξηγεί πώς αποσπάμαι την προσοχή μας με πράγματα που νομίζουμε πως είναι καλά για εμάς χάνοντας στην ουσία τον πρωταρχικό μας στόχο, το να έχουμε δηλαδή μία καλή ζωή.


Ο καθηγητής επισημαίνει πως το καταλληλότερο μέσο για να εξηγήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν στην ζωή των ανθρώπων είναι να μελετήσουμε την ζωή τους καθ’ όλη την πορεία τους. Να δούμε δηλαδή ανάλογα με την φάση ζωής στην οποία βρίσκονται ποια είναι τα πράγματα που τους κάνουν κάθε φορά ευτυχισμένους.

Η μεγαλύτερη έρευνα ευτυχίας που έχει υπάρξει


Έτσι συνέβη και σε αυτήν την μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία παρατηρεί ανθρώπους από την εφηβεία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η έρευνα για την ανάπτυξη ενηλίκων του Χάρβαρντ είναι ίσως η μεγαλύτερη σε διάρκεια έρευνα που έχει γίνει για την ενήλικη ζωή, επισημαίνει ο κύριος Robert Waldinger . Από το 1938 και για 75 ολόκληρα χρόνια κατέγραφαν τις ζωές 724 αντρών, ρωτώντας για την δουλειά, την οικογένεια, την υγεία και άλλα πράγματα υψίστης σημασίας για τις ζωές τους.


Σήμερα αναφέρει πως οι 60 από τους συμμετέχοντες είναι ακόμα ζωντανοί και συμμετέχουν ακόμα στην έρευνα, ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 90. Τώρα η συνέχεια της έρευνας γίνεται στα περίπου 2000 παιδιά αυτών των ανδρών.

Πώς στήθηκε η έρευνα


Από την αρχή της έρευνας καταγράψανε τις ζωές δύο ομάδων ανδρών. Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε να συμμετέχει στην έρευνα όταν βρισκόταν ήδη στο δεύτερο έτος του πανεπιστημίου, ενώ όλοι τελείωσαν το πανεπιστήμιο μέσα στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στην συνέχεια έφυγαν για να υπηρετήσουν στο στρατό.


Η δεύτερη ομάδα ήταν μία ομάδα αγοριών από τις φτωχότερες γειτονιές της Βοστώνης, τα οποία επιλέχτηκαν ακριβώς επειδή προέρχονταν από τις πιο προβληματικές οικογένειες την δεκαετία του 30. Οι περισσότεροι από αυτούς μένανε χωρίς πόσιμο νερό και πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.


Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, όπως εξηγεί ο σημερινός επικεφαλής, ο τέταρτος στη σειρά που διηύθυνε αυτήν την έρευνα, κατέληξαν διαφορετικά. Άλλοι μπόρεσαν να ανέβουν στην κοινωνική πυραμίδα, ενώ άλλοι όχι. Οι ερευνητές κάθε δύο χρόνια έστελναν ερωτήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους σχετικά με την ζωή τους, δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Συνυπολόγιζαν ιατρικές εξετάσεις, συζητήσεις των ίδιων των συμμετεχόντων με τις συζύγους τους, συζητήσεις των ερευνητών με τα παιδιά τους και γενικότερα ακόμα και άλλες αλληλεπιδράσεις με τους συμμετέχοντες στην καθημερινή τους ζωή.

Ένα διαζύγιο είναι καλύτερο από ένα κακό γάμο


Τα αποτελέσματα είναι σαφή για τον Dr Robert Waldinger, ένας γάμος χωρίς στοργή κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία μας ακόμα πιθανώς και από ένα διαζύγιο. Αξιολογώντας τους συμμετέχοντες στα 50 έτη τους βρήκαν πως αυτό που θα μπορούσε να προβλέψει κατά πόσο θα μεγάλωναν με υγεία και ευτυχία, δεν ήταν για παράδειγμα η χοληστερίνη τους, αλλά το κατά πόσο ήταν ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους. Όσοι λοιπόν ήταν ικανοποιημένοι με την σχέση τους στα 50, έγιναν ευτυχέστεροι στα 80!


Οι καλές σχέσεις μας κρατάνε υγιείς και ευτυχισμένους, είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε παρακολουθώντας αυτήν την έρευνα.

Αυτά που πρέπει να ξέρουμε για την ευτυχία:

  • Οι κοινωνικές σχέσεις είναι καλές για τους ανθρώπους.
  • Η μοναξιά σκοτώνει.
  • Οι άνθρωποι που έχουν κοινωνικές συναναστροφές είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιείς και ζουν περισσότερο από αυτούς που ζουν απομονωμένοι.
  • Η μοναξιά είναι τοξική και κάνει τους ανθρώπους να φθίνουν κάπου στη μέση ηλικία.
  • Δεν αρκεί ο αριθμός των φίλων να είναι μεγάλος αλλά η ποιότητά τους.
  • Οι στενές σχέσεις μας προστατεύουν από τα γηρατειά.
  • Ο φυσικός πόνος είναι πιο ανεχτός όταν είμαστε ευτυχισμένοι.
  • Οι υγιείς σχέσεις δεν προστατεύουν μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλό μας, λειτουργούν προστατευτικά και διατηρούν την καλή μνήμη.

Ποια επαγγέλματα μας κρτάνε ευτυχισμένους;


Κατ’ επέκταση των παραπάνω όλα αυτά τα επαγγέλματα που απαιτούν όλο και λιγότερη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα δεν προσφέρουν καμία ευκαιρία για να αναπτυχθούν σχέσεις μεταξύ συναδέλφων είναι εκείνα που τελικά καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά δυστυχισμένων εργαζομένων. Όπως λέει άλλωστε χαρακτηριστικά ο κύριος Robert Waldinger «Εάν έχεις ισχυρότερους δεσμούς με τους ανθρώπους, νιώθεις πιο ικανοποιημένος με την δουλειά σου και κάνεις καλύτερη δουλειά».


Ποια είναι τα μοναχικά επαγγέλματα


Μερικές από τις πιο μοναχικές δουλειές είναι εκείνες που απαιτούν ολονύχτιες βάρδιες, όπως οι φύλακες ή οι επαγγελματίες οδηγοί. Μοναχικές δουλειές επίσης είναι οι υπηρεσίες δημιουργίας δεμάτων και διανομής φαγητού, ή ακόμα και οι δουλειές που δεν απαιτούν φυσική παρουσία σε κάποιο γραφείο, με λίγα λόγια εκεί που δεν υπάρχουν συνάδελφοι. Το ίδιο συμβαίνει και στις αποθήκες των μεγάλων εταιρειών του ηλεκτρονικού εμπορίου.


Ποιος ο ρόλος της αλληλεπίδρασης μεταξύ συναδέλφων


Ακόμα και αν έχετε συναδέλφους αλλά δεν αλληλεπιδράτε καθόλου μαζί τους τα αποτελέσματα δυστυχίας είναι και πάλι τα ίδια. Για παράδειγμα όλοι εκείνοι που εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα περιστοιχίζονται από πάρα πολύ κόσμο, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να επικοινωνούν μαζί του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία.

Σχετικά άρθρα