Τι προβλήματα δημιουργεί ο ερυθηματώδης λύκος και πώς μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;

Οι μητέρες με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (ΣΕΛ) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν πρόωρα μωρά ή μωρά με περιορισμένη ανάπτυξη και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς τη συγκεκριμένη αυτοάνοση πάθηση.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Η ασθένεια αυτή εντάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα που αποσχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς μπορεί τα συμπτώματά του να είναι ήπια, μπορεί όμως να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του οργανισμού μας. Πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες και δεν υπάρχει τρόπος ίασής του, αλλά με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση μπορεί να υπάρξει έλεγχος των συμπτωμάτων.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους υγιείς ιστούς οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών αυτών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιοριστούν στο δέρμα, αλλά πολύ συχνά προκαλούνται εσωτερικά προβλήματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λύκος βλάπτει την καρδιά, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα.

Τί είδους προβλήματα προκαλεί ο λύκος;

Πνευμονικά προβλήματα: Ο ιστός που περιβάλλει τους πνεύμονες γίνεται φλεγμονή στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων με λύκο. Αυτό οδηγεί σε πόνο κατά την αναπνοή  και πόνο στο στήθος ή μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα..

Πεπτικά προβλήματα: Δεν είναι κοινά στο λύκο, αλλά μερικοί εμφανίζουν πόνο στην κοιλιά, ναυτία, έμετο, δυσκολία στην κατάποση, φλεγμονή του ήπατος ή του παγκρέατος.

Αναιμία: Ο λύκος και τα φάρμακα που χορηγούνται γι’ αυτόν προκαλούν αναιμία σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα έχει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή δεν παράγει αρκετά ή επειδή καταστρέφονται πιο γρήγορα από ό, τι  αντικαθίστανται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης κόπωση και δύσπνοια.

Νευρικό σύστημα: Ο λύκος προκαλεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στο νευρικό σύστημα: πονοκεφάλους, ήπια προβλήματα μνήμης και σε σοβαρότερες περιπτώσεις εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτικές κρίσεις.

Ψυχική Υγεία: Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με λύκο. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα προβλημάτων στο νευρικό σύστημα, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική πίεση της καταπολέμησης μιας χρόνιας ασθένειας.

Ερυθηματώδης λύκος και εγκυμοσύνη

Τα στοιχεία που αναφέραμε στην αρχή προκύπτουν από έρευνα στα αρχεία εισαγωγής των νοσοκομείων των ΗΠΑ της περιόδου 2008-2017. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «RMD Open».

Επίσης, η έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες με ΣΕΛ έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν και άλλα ιατρικά προβλήματα: 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια του τοκετού, πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκλαμψία ή μη φυσιολογική πήξη του αίματος σε όλα τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και έντεκα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακές και περιφερικές αγγειακές διαταραχές, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση.

«Η μελέτη καταδεικνύει ότι η εμβρυική και η σοβαρή μητρική νοσηρότητα εμφανίζονται σε υψηλότερο ποσοστό σε ασθενείς με ΣΕΛ σε σύγκριση με εκείνες που δεν πάσχουν από ΣΕΛ. Αυτή η ποσοτική εργασία μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και τη συμβουλευτική των ασθενών με ΣΕΛ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του προγραμματισμού», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πώς θα αποφύγετε τις επιπλοκές στην γέννα

Η ιδανική συνθήκη για να κυοφορήσει μία γυναίκα η οποία έχει ΣΕΛ είναι να βρίσκεται η νόσος σε ύφεση για τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε να μπορέσει να γεννήσει με την μέγιστη δυνατή αασφάλεια. Μάλιστα θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείτε τον ρευματολόγο σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες επιπλοκών.

Πριν την κύηση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί εάν ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με τη νεφρική σας λειτουργία κια φυσικά να μιλήσετε για την φαρμακευτική αγωγή που θα παίρνετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα