Ποιοι σοβαροί κίνδυνοι υπάρχουν για τους ανθρώπους που καταναλώνουν αλκοόλ μετά από μία χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους;

Πολλά άτομα με παχυσαρκία επιλέγουν την χειρουργική επέμβαση, στοχεύοντας στην απώλεια βάρους, δεδομένου του ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναστρέψει ή να βελτιώσει σημαντικά πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο πόνος.

Το ζήτημα σε μία τέτοια περίπτωση είναι πως αυτού του είδους οι εγχειρήσεις αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι υποβάλλονται σε μία τέτοια εγχείρηση είναι πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή κατά την χρήση αλκοόλ. Η γαστρική παράκαμψη μάλιστα, μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ πολύ περισσότερο από άλλους τρόπους που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους.

“Τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι ένας γνωστός κίνδυνος. Αυτός είναι ένας λόγος που απαιτούμε από τους ανθρώπους να απέχουν από το αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες – και κατά προτίμηση έναν ολόκληρο χρόνο – πριν από οποιαδήποτε επέμβαση απώλειας βάρους”, λέει η Δρ Chika Anekwe , ειδικός στην παχυσαρκία στο Κέντρο Βάρους του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Πώς επηρεάζει η επέμβαση για την απώλεια βάρους την απορρόφηση αλκοόλ;

Στόχος αυτών των επεμβάσεων είναι η απώλεια βάρους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την αφαίρεση μέρος του στομάχου. Μάλιστα περίπου το 80% του στομάχου αφαιρείται. Η γνωστότερη επέμβαση είναι η παράκαμψη στομάχου, κατά την οποία ο γιατρός μετατρέπει το άνω μέρος του στομάχου σε μια θήκη μεγέθους αυγού, δηλαδή στην ουσία παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.

Η επένδυση του στομάχου περιέχει αλκοολική αφυδρογονάση, ένα ένζυμο που διασπά το αλκοόλ. Μετά από μία τέτοια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, η τιμή αυτού του ενζύμου μειώνεται. Έτσι, η κατανάλωση ποτού θα εκθέσει τον άνθρωπο σε μεγαλύτερη δόση μη μεταβολισμένου αλκοόλ. Μέρος του αλκοόλ απορροφάται απευθείας από το στομάχι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος μετακινείται στο λεπτό έντερο πριν απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Μετά από μια γαστρεκτομή για παράδειγμα, η πυλωρική βαλβίδα συνεχίζει να επιβραδύνει τη διέλευση του αλκοόλ από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Αλλά με την μέθοδο της γαστρικής παράκαμψης, ο χειρουργός επαναδρομολογεί το λεπτό έντερο και το προσαρτά στον μικρό θύλακα του στομάχου, παρακάμπτοντας εξ ολοκλήρου την πυλωρική βαλβίδα. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ μετά από γαστρική παράκαμψη μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο γρήγορα μέθη και μπορεί να τους βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με το αλκοόλ, λέει η Δρ Anekwe.

Σε μία μελέτη που έγινε σε ανθρώπους που έπασχαν από παχυσαρκία, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν γαστρική παράκαμψη είχαν 98% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για λόγους που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Οι βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ στην υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Μερικοί άνθρωποι ίσως χρειαστούν νοσηλεία, για επιπλοκές όπως η αλκοολική γαστρίτιδα, η ηπατίτιδα που σχετίζεται με το αλκοόλ, η παγκρεατίτιδα που προκαλείται από το αλκοόλ και η αλκοολική μυοκαρδιοπάθειας.

Τα άτομα που έκαναν χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν για διαταραχή στην χρήση του αλκοόλ, ακόμα και αν πίνουν λιγότερη ποσότητα αλκοόλ σε σύγκριση με άλλους.

Τι πρέπει να προσέξετε με την χρήση του αλκοόλ

«Συνιστούμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ μετά από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους», λέει ο Δρ Anekwe. Ένα χρόνο μετά το χειρουργείο, ένα περιστασιακό ποτό είναι αποδεκτό, προσθέτει, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπει δεν έχουν πρόβλημα με αυτόν τον περιορισμό.

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους πρέπει να είναι προσεκτικοί με ό, τι καταναλώνουν για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Όπως τα ζαχαρούχα ποτά, το αλκοόλ στερείται θρεπτικών συστατικών – κάτι το οποίο συνιστά έναν ακόμη λόγο για να το αποφύγετε.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

Σχετικά άρθρα