Πώς συνδέεται η χρόνια φλεγμονή με την στειρότητα και ποιος ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην θεραπεία;

Η υπογονιμότητα είναι ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα, που μαστίζει άντρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επηρεάζει έως και μία στις πέντε γυναίκες στις ΗΠΑ που προσπαθούν να μείνουν έγκυες και 186 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Συχνά προτείνονται αντιφλεγμονώδεις δίαιτες ή τρόποι ζωής για άτομα με υπογονιμότητα, αλλά βοηθούν στην πραγματικότητα;

Μια ενδελεχής ιατρική αξιολόγηση μπορεί να εντοπίσει βασικούς τρόπους αντιμετώπισης. Οι γιατροί μπορούν να προτείνουν εργαλεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μέθοδο που πολλά ζευγάρια ακολουθούν.

Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Στις περισσότερες περιπτώσεις που καταγράφονται παγκοσμίως, δεν βρέθηκε καμία αιτία για τη στειρότητα. Μία πρόσφατη έρευνα φωτίζει τον σκοτεινό αυτό δρόμο, δίνοντας στους επιστήμονες στοιχεία προς αξιοποίηση αναφορικά με τον ρόλο που έχει η χρόνια φλεγμονή στα περιστατικά στειρότητας. Μάλιστα δίνει απαντήσεις για το αν θα μπορούσε η φλεγμονή να ευθύνεται για ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, και αν ναι, πώς μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά.

Σύνδεση μεταξύ φλεγμονής και υπογονιμότητας

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις υγείας, όπως είναι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικό επεισόδια και ο καρκίνος.
Αν και η σημασία της για την υπογονιμότητα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν μια σύνδεση:

Οι 3 παθήσεις που συνδέονται με την υπογονιμότητα

Ο κίνδυνος υπογονιμότητας είναι υψηλότερος σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης, της ενδομητρίωσης και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Η σωματική φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα, τον τράχηλο και τον πλακούντα, μειώνοντας έτσι τη γονιμότητα. Οι γυναίκες με υπογονιμότητα που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση και ακολούθησαν κάποια αντιφλεγμονώδη δίαιτα έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης από τις γυναίκες που δεν ακολουθούσαν τη δίαιτα.

Θα μπορούσε μια αντιφλεγμονώδης διατροφή να βελτιώσει τη γονιμότητα;

Είναι μια πραγματική πιθανότητα. Πριν από δεκαετίες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη δίαιτα γονιμότητας είχαν πιο τακτική ωορρηξία και είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Τώρα μια ανασκόπηση του 2022 πολλαπλών μελετών στο Nutrients υποδηλώνει ότι η ακόλουθη αντιφλεγμονώδη δίαιτα υπόσχεται τα άτομα που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Η έρευνα έγινε με διαφορά ετών, αλλά οι δίαιτες σε αυτές τις δύο μελέτες μοιράζονται πολλά στοιχεία.

Η ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην:

  • βελτίωση των ποσοστών εγκυμοσύνης
  • αύξηση των ποσοστών επιτυχίας μέτρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση
  • βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες

Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί ακόμη και να μειώσει την ανάγκη για επεμβατικές, παρατεταμένες και δαπανηρές θεραπείες γονιμότητας. Ωστόσο, η ποιότητα των μελετών και η συνέπεια των ευρημάτων διέφεραν, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να υποστηριχθούν αυτά τα στοιχεία

Η υιοθέτηση ενός αντιφλεγμονώδους τρόπου ζωής θα βελτιώσει τη γονιμότητα;

Ενώ η πρόσφατη έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι ένα σχέδιο δράσης κατά της φλεγμονής θα βελτιώσει τη γονιμότητα. Μια διατροφή με βάση τα λαχανικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, και άλλα μέτρα που θεωρούνται μέρος ενός αντιφλεγμονώδους τρόπου ζωής, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και έχουν πολλά άλλα οφέλη.

Υπάρχει πληθώρα πειστικών στοιχείων που δείχνουν πως μία διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη μπορεί να βελτιώσει την υγεία και ακόμη και να καταπολεμήσει ασθένειες.

Τι είναι ένας αντιφλεγμονώδης τρόπος ζωής;

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν έχουν συμφωνήσει σε έναν μόνο ορισμό. Ακολουθούν ωστόσο ορισμένες κοινές συστάσεις: Υιοθετήστε μια δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα το κόκκινο κρέας, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κορεσμένα λίπη. Σταματήστε το κάπνισμα ή το άτμισμα. Χάστε το περιττό βάρος. Να είστε σωματικά δραστήριοι και να κοιμάστε αρκετά.

Αντιμετωπίστε φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οι αλλεργίες. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ελέγξτε το άγχος. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, οι θεραπείες για αυτοάνοσες ασθένειες.
Σαφώς η χρόνια φλεγμονή έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν, ως η βασική αιτία για διάφορες ασθένειες. Μένει τώρα να διερευνηθούν περαιτέρω τα οφέλη που έχει η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και η υιοθέτηση ενός αντιφλεγμονώδους τρόπου ζωής, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή. Σε κάθε περίπτωση το να λαμβάνουμε μέτρα για την καλυτέρευση της υγείας μας, έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Μεσογειακή διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την επιτομή της καλής υγείας, βασιζόμενη κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Έχει πολλάκις συσχετιστεί με την προστασία της καρδιάς, την θωράκιση του εγκεφάλου και της μνήμης, το υγιές βάρος, ακόμη και την καλή διάθεση.

  • Εντάξετε πολλές φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής άλεσης
  • Να εντάξετε πολλά φρούτα και λαχανικά
  • Να προτιμήσετε το ελαιόλαδο
  • Να προτιμήσετε το ψάρι σε σχέση με το κρέας
  • Να λαμβάνεται και άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια και ξηροί καρποί
  • Να μειώσετε το αλκοόλ και τα γλυκά


Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου

Σχετικά άρθρα