O FDA ενέκρινε θεραπεία για τον πιο προχωρημένο τύπο καρκίνου του προστάτη- Έτσι περιορίζεται η παραγωγή τεστοστερόνης

Η FDA εγκρίνει νέα θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Η θεραπεία προσφέρει νέες ελπίδες για τους άνδρες που είναι θετικοί για μεταλλάξεις που επηρεάζουν το BRCA και άλλα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA.

Τον Ιούνιο, ο FDA ενέκρινε μια νέα θεραπεία για τον πιο προχωρημένο τύπο καρκίνου του προστάτη. Οι ασθενείς που έχουν αυτή την πάθηση, η οποία ονομάζεται καρκίνος του προστάτη είναι ανθεκτικός στον μεταστατικό ευνουχισμό (mCRPC), έχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές, επομένως η έγκριση βοηθά στην κάλυψη μιας επείγουσας ανάγκης.

Το mCRPC ξεκινά όταν οι ορμονικές θεραπείες πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη σταματούν να λειτουργούν. Αυτά τα φάρμακα περιορίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης από το σώμα, μιας ορμόνης που τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Εάν δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, τότε οι γιατροί μεταβαίνουν σε μια διαφορετική κατηγορία φαρμάκων γνωστά ως αντι-ανδρογόνα που αναστέλλουν περαιτέρω την τεστοστερόνη μπλοκάροντας τον κυτταρικό της υποδοχέα. Ένα από αυτά τα φάρμακα ονομάζεται enzalutamide.

Η πρόσφατα εγκεκριμένη θεραπεία συνδυάζει την enzalutamide με ένα δεύτερο φάρμακο, την talazoparib, που κυκλοφορούσε ήδη στην αγορά για γυναίκες καρκινοπαθείς που βρέθηκαν θετικές για μεταλλάξεις BRCA. Αυτά τα κληρονομικά γονιδιακά ελαττώματα ενισχύουν τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τους κινδύνους για καρκίνο του προστάτη στους άνδρες. Πράγματι, εκτιμάται ότι το 10% των ανδρών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη είναι θετικοί σε BRCA.

Η ταλαζοπαρίμπη αναστέλλει ένα σύστημα επιδιόρθωσης του DNA που ονομάζεται PARP και το οποίο χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να διατηρήσουν τα δικά τους γονίδια σε κατάσταση λειτουργίας. Όταν η PARP μπλοκαριστεί από τη θεραπεία, τα καρκινικά κύτταρα τελικά θα πεθάνουν. Άλλοι αναστολείς PARP, συμπεριλαμβανομένου του olaparib και του rucaparib, είναι ήδη εγκεκριμένοι για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη σε άνδρες θετικούς σε BRCA.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε σε αυτήν την τελευταία έγκριση, 399 άνδρες με mCRPC χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Μία ομάδα έλαβε ταλαζοπαρίμπη συν ενζαλουταμίδη, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε θεραπεία με enzalutamide συν εικονικό φάρμακο. Οι άνδρες ήταν κατά μέσο όρο 70 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή/και ένα διαφορετικό αντι-ανδρογόνο που ονομάζεται αμπιρατερόνη. Όλοι οι άνδρες ήταν θετικοί είτε σε μεταλλάξεις BRCA είτε σε ελαττώματα που επηρέαζαν άλλα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα αποτελέσματα από την ακόμη αδημοσίευτη μελέτη παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ογκολογίας του 2023 τον Ιούνιο. Μετά από μια μέση παρακολούθηση περίπου 17 μηνών, ο συνδυασμός enzalutamide/talazoparib μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή ορατών σημείων εξέλιξης του όγκου κατά 55%. Μεταξύ της συγκεκριμένης υποομάδας των θετικών σε BRCA ασθενών, «υπήρξε μια μείωση κατά 80% στην εξέλιξη του κινδύνου ή του θανάτου, η οποία είναι τεράστια για αυτούς τους άνδρες και προφανώς πολύ ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Karim Fizazi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία. Οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι ο συνδυασμός αναστολέων PARP με αντι-ανδρογόνα θα ωφελούσε παρομοίως τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χωρίς ελαττώματα επιδιόρθωσης του DNA, αλλά τα στοιχεία από μια διαφορετική μελέτη του Δρ. Fizazi και των συνεργατών του δείχνουν ότι δεν το κάνουν.

Για το λόγο αυτό, η FDA ενέκρινε τον νέο συνδυασμό μόνο για ασθενείς με mCRPC που είναι θετικοί για μεταλλάξεις που επηρεάζουν τα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA. Ο Δρ Φιζάζι και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να παρακολουθούν τους εγγεγραμμένους ασθενείς για βελτιώσεις σε άλλους τομείς, όπως η συνολική επιβίωση, η ποιότητα ζωής και η επακόλουθη ανάγκη για χημειοθεραπεία.

Ο Δρ David Einstein, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ιατρός ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη, λέει ότι τα στοιχεία βοηθούν να επιβεβαιωθεί ότι οι αναστολείς PARP παίζουν ρόλο σε γενετικά επιλεγμένους άνδρες με mCRPC. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να εκτιμηθεί εάν τα παρατηρούμενα οφέλη είναι «συγκεκριμένα για τον συνδυασμό ή απλώς επειδή η πρόσβαση στην αναστολή PARP δόθηκε σε κάποιο σημείο της πορείας της νόσου», λέει.

«Οι γενετικοί έλεγχοι για BRCA, που αρχικά στόχευαν γυναίκες, γίνονται πλέον επικρατέστεροι για άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και για άνδρες με mCRPC ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού», λέει ο Dr. Marc B. Garnick, καθηγητής Ιατρικής της Gorman Brothers στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess. “Αυτό είναι σημαντικό, καθώς έχει επιπτώσεις τόσο για άλλα μέλη της οικογένειας όσο και για θεραπευτικές επιλογές. Επίσης σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι όταν αυτή η μελέτη ενέγραψε άνδρες που είχαν ήδη λάβει χημειοθεραπεία ή/και αμπιρατερόνη, η μελλοντική έρευνα πιθανότατα θα μετακινήσει τον συνδυασμό enzalutamide/talazoparib — ή συστατικά του — σε προηγούμενα στάδια της νόσου».

Πηγή: Harvard Health

Σχετικά άρθρα