Γιατί δεν κάνει να καθαρίζεις τα αυτιά σου με μπατονέτες; – Δες τι προτείνουν οι ειδικοί

Μπορεί να σας έχουν πει ότι δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο αυτί σας τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σας ή να έχετε ανατριχιάσει με την ιστορία της φίλης που έσπασε το τύμπανο του αυτιού της με μια μπατονέτα.

Ενώ οι τραυματισμοί από διάτρηση τυμπάνου είναι «αρκετά ασυνήθιστοι», μπορεί να είναι σοβαροί, δήλωσε ο Dr. Seth Schwartz, γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος στο Virginia Mason Franciscan Health στο Σιάτλ. Όταν συμβαίνουν, συχνά φταίνε οι μπατονέτες.

Δείτε γιατί πρέπει να σταματήσετε να βάζετε μπατονέτες με βαμβάκι στα αυτιά σας και πώς μπορείτε να τα καθαρίζετε με διαφορετικό τρόπο.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τις μπατονέτες;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι το κερί των αυτιών δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να εξαλειφθεί, δήλωσε η Dr. Alexandra Quimby, γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Upstate της Νέας Υόρκης.

Αυτή η κολλώδης, μερικές φορές εύθρυπτη ουσία – που αποτελείται από λιπαρές δερματικές εκκρίσεις, ιδρώτα και νεκρά κύτταρα του δέρματος – προστατεύει το ευαίσθητο εσωτερικό αυτί παγιδεύοντας ερεθιστικούς παράγοντες όπως βρωμιά, σκόνη, βακτήρια και μύκητες και ρυθμίζοντας την υγρασία.

Το κερί του αυτιού βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων που αποβάλλονται από το εσωτερικό αυτί. Καθώς κάνετε ντους ή όταν μετακινείτε το σαγόνι σας ενώ μιλάτε ή μασάτε, το κερί του αυτιού σας μεταφέρει αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το εσωτερικό του ακουστικού σας πόρου στο εξωτερικό αυτί, όπου τελικά θα βγουν προς τα έξω.

Αν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού με μπατονέτες, κινδυνεύετε να ερεθίσετε το ευαίσθητο δέρμα του εσωτερικού αυτιού σας, δήλωσε ο Δρ Hae-Ok Ana Kim, γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών του εσωτερικού αυτιού στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Οι ίνες της μπατονέτας, ενώ φαίνονται «ωραίες και χνουδωτές», είπε, είναι «στην πραγματικότητα αρκετά σκληρές» και αυτό μπορεί να κάνει το αυτί σας να παράγει περισσότερο κερί για να προστατεύσει το πλέον ευάλωτο δέρμα.

Οι μπατονέτες μπορούν επίσης να σπρώξουν το κερί του αυτιού βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση κεριού εκεί, είπε – οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φαγούρα, πόνο ή ζάλη. Μπορεί ακόμα και να επηρεάσει τα επίπεδα ακοής.

Ο Dr. Kim δήλωσε ότι τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα ή ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για συσσώρευση κεριού, όπως και τα άτομα με μικρούς ή διαφορετικού σχήματος ακουστικούς πόρους.

Εναλλακτικοί τρόποι για τον καθαρισμό των αυτιών σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα αυτιά σας καθαρά και υγιή είναι να αφήσετε το κερί των αυτιών σας «ήσυχο» και να μην πειράζετε τα αυτιά σας, λένε οι ειδικοί. Αλλά αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε με τίποτα στην επιθυμία σας να τρυπώσετε εκεί μέσα, οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς να τα καθαρίσετε με ασφάλεια.

1. Χρησιμοποιήστε ένα πανάκι πλυσίματος

Ο Dr. Quimby συνέστησε να σκουπίζετε το εξωτερικό αυτί (που ονομάζεται πτερύγιο) με ένα υγρό πανί πλύσης, όπως ακριβώς θα σκουπίζατε και άλλα μέρη του σώματός σας. «Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος στο οποίο μπορείτε να φτάσετε, αλλά όχι βαθύτερα», είπε.

2. Δοκιμάστε τις σταγόνες καθαρισμού αυτιών

Για να βοηθήσετε το αυτί σας με τη φυσική διαδικασία αυτοκαθαρισμού του, ο Δρ Schwartz συνιστά σταγόνες, χωρίς συνταγή. Αυτές τείνουν να είναι καλύτερες για όσους έχουν από τη φύση τους πιο ξηρό κερί στο αυτί, καθώς λειτουργούν με το να μαλακώνουν το κερί, διευκολύνοντας τον καθαρισμό του. Είναι γενικά ασφαλείς, και γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν τις σταγόνες αυτιών αντί για τις μπατονέτες.

3. Αποφύγετε τα εργαλεία D.I.Y.

Πέρα από τις μπατονέτες, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της χρήσης οποιωνδήποτε σπιτικών ή αγορασμένων στο κατάστημα εργαλείων που σας επιτρέπουν να ξύσετε, να μαζέψετε ή να βγάλετε το κερί από το αυτί σας. Μπορεί να είναι απλά αντικείμενα όπως οι συνδετήρες, τα τσιμπιδάκια ή μπορεί να είναι μικροσκοπικές βούρτσες ή πένες με μύτες, που μπορείτε να αγοράσετε σε φαρμακεία ή στο διαδίκτυο. Αυτά τα εργαλεία είναι εξίσου επικίνδυνα με τις μπατονέτες, δήλωσε ο Δρ Schwartz.

4. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις μπατονέτες, χρησιμοποιήστε τις τουλάχιστον με υπευθυνότητα

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιούν μπατονέτες, παρά τους κινδύνους τους, δήλωσε ο Δρ Hwa. «Αν τις χρησιμοποιείτε για να απορροφήσετε λίγη υγρασία ακριβώς γύρω από το άνοιγμα του αυτιού σας, αυτό είναι μάλλον εντάξει», είπε.

Αλλά δεν πρέπει να πηγαίνουν βαθύτερα από αυτό. Και αν τα αυτιά σας πονάνε, σας προκαλεί φαγούρα ή τα αισθάνεστε βουλωμένα, απευθυνθείτε σε γιατρό που μπορεί να καθαρίσει τα αυτιά σας, αφαιρώντας το κερί με ασφάλεια.

Σχετικά άρθρα