Εμμηνόπαυση: τι λένε οι έρευνες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Σύμφωνα με έρευνες, η Ομαδική και Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT – Cognitive Behavioral Therapy) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η χαμηλή διάθεση και το άγχος.

Η έρευνα του University College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, εξέτασε 30 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 3.500 γυναίκες σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου) συνιστά την Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία παράλληλα με την HRT (Hormone Replacement Therapy) ή ως εναλλακτική λύση, αντί για την HRT.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους γενικούς ιατρούς και τους ασθενείς περισσότερες επιλογές, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η HRT αντικαθιστά τις ορμόνες οιστρογόνα ή προγεσταγόνα ή και τα δύο.

Χορηγείται με τη χρήση τζελ, κρεμών, δισκίων ή σπρέι.

Αλλά και οι ψυχοκοινωνικές θεραπείες, όπως η ομαδική συμβουλευτική, η συζυγική υποστήριξη και η καθοδήγηση για την βελτίωση της υγείας, καθώς και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, εστιάζουν στην ανάπτυξη προτύπων συμπεριφοράς, στρατηγικών αντιμετώπισης και τεχνικών χαλάρωσης.

Και οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) λένε ότι η «εμψύχωση των γυναικών» για την ανάπτυξη της θετικής σκέψης θα είχε πιθανώς περισσότερα οφέλη συγκριτικά με εκείνα της HRT, με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία να είναι η πιο αποδοτική, καθώς τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ορισμένες γυναίκες παρουσίασαν «στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις» στο άγχος και την κατάθλιψη μετά από θεραπείες Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας σε σύγκριση με αυτές που δεν έκαναν καμία ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και γενικά οι ομαδικές θεραπείες βελτίωσαν τον ύπνο, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Έντονες εξάψεις

Η καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας της γήρανσης του UCL Aimee Spector δήλωσε τα εξής:

  • Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ αυτών των σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Έτσι, ένα σαφές παράδειγμα είναι η σύνδεση μεταξύ εξάψεων και άγχους.
  • Όταν οι άνθρωποι έχουν εξάψεις, τείνουν να έχουν πολύ άγχος γι’ αυτές και αυτό το άγχος μπορεί συχνά να προκαλέσει στους ανθρώπους ακόμη περισσότερες εξάψεις.
  • Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, επειδή μειώνει τη διάθεση.
  • Μάλιστα, όταν οι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη, ένα από τα συμπτώματα είναι ο κακός ύπνος – οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτό που βλέπουμε μερικές φορές είναι οι άνθρωποι να φεύγουν, να αποφεύγουν καταστάσεις, να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, επειδή μπαίνουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.
  • Έτσι, αυτό που στοχεύει να κάνει η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι να συμβάλει στην εξάλειψη αυτού του φαύλου κύκλου, βάζοντας τους ανθρώπους στη διαδικασία να χρησιμοποιούν στρατηγικές που θα τους βοηθάνε να σκεφτούν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τις διάφορες καταστάσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Σχετικά άρθρα