Πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε τελικά; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο και πώς μπορεί να προκύψει δηλητηρίαση από νερό;

Το νερό είναι, αδιαμφισβήτητα, ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας!

Η ποσότητα του νερού που καταναλώνουμε επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να πίνουν περισσότερο νερό αν ζουν σε θερμά κλίματα, αν είναι εύσωμοι ή έχουν πολλή μυϊκή μάζα, αν έχουν δυσκοιλιότητα, αν είναι έγκυοι ή θηλάζουν ή έχουν πέτρες στα νεφρά ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής, οι ανάγκες ενός ατόμου σε νερό μεταβάλλονται επίσης. Συνήθως, με την ηλικία, οι άνθρωποι χάνουν μυς και κερδίζουν λίπος, δήλωσε ο Δρ. Shah. Επειδή το λίπος περιέχει λιγότερο νερό από τους μυς, οι άνθρωποι πρέπει γενικά να καταναλώνουν λιγότερο νερό, όσο μεγαλώνουν, για να διατηρήσουν υγιείς ιστούς.

Με βάση την ηλικία

Oρισμένοι άνθρωποι, μεγαλύτερης ηλικίας, εξακολουθούν να μην καταναλώνουν όσο νερό χρειάζονται, δήλωσε ο Δρ. Shah. Το σώμα των ηλικιωμένων -ιδιαίτερα, σύμφωνα με έρευνες, των ατόμων άνω των 60 ετών- δεν είναι τόσο καλό στην ανίχνευση της δίψας. Το επίπεδο αφυδάτωσης «που θα σας έκανε να διψάτε στην ηλικία των 40 ετών μπορεί να μην σας κάνει να διψάτε το ίδιο στην ηλικία των 80 ετών», εξήγησε.

Εάν αισθάνεστε δίψα, πιθανότατα είστε αφυδατωμένοι και πρέπει να πιείτε νερό, δήλωσε η Dr. Alysia Robichau, γιατρός οικογενειακής και αθλητιατρικής στο Houston Methodist.

Μπορεί να υπάρχουν και πιο ανεπαίσθητα σημάδια αφυδάτωσης, όπως το να αισθάνεστε συνεχώς κρύο ή να έχετε ξηρό δέρμα, δήλωσε η Δρ Robichau. Οι άνθρωποι που έχουν οξεία ή χρόνια αφυδάτωση, μπορεί επίσης να έχουν πονοκεφάλους ή ξηροφθαλμία, πρόσθεσε.

Την ώρα που κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας χάνει υγρά, με αποτέλεσμα «οι περισσότεροι άνθρωποι να ξυπνούν και να είναι ήδη αφυδατωμένοι», δήλωσε ο Δρ. Τσιάμπας. Είναι γενικά καλή ιδέα, είπε, να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα ποτήρι νερό.

Είναι απολύτως εντάξει να προσθέτετε αρωματικές ουσίες στο νερό σας ή να πίνετε ανθρακούχο νερό, δήλωσε η Δρ. Robichau – αλλά προειδοποίησε ότι ο καφές και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα μπορεί να μην είναι τόσο ενυδατικά όσο τα μη καφεϊνούχα ροφήματα. Η κατανάλωση ενός καφεϊνούχου ποτού, ειδικά αν δεν τα πίνετε τακτικά, μπορεί να μειώσει την ικανότητα των νεφρών να απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα να χάνετε επιπλέον νερό μέσω των ούρων. Τα αλκοολούχα ποτά, επίσης, αφυδατώνουν τον οργανισμό.

Το νερό που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα

Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε επίσης να πάρετε νερό από τα τρόφιμα. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σέλινο, αποτελούνται κυρίως από νερό, δήλωσε ο Dr. Shah. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής υπολόγισε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, το 20 τοις εκατό του νερού τους μέσω των τροφίμων.

Υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση

Η περίσσεια νερού αραιώνει το νάτριο στο αίμα και προκαλεί τη μετακίνηση υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας τη διόγκωσή τους. Αυτή η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ νατρίου και καλίου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από νερό.

Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να πίνουν πάρα πολύ νερό, αλλά είναι πιθανό, ειδικά μεταξύ των αθλητών αντοχής που πίνουν πολύ νερό γρήγορα, δήλωσε ο Δρ. Τσιάμπας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να μην πίνετε περισσότερο από 1.42 λίτρα νερό ανά ώρα. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα όφελος για την υγεία από την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού.

«Υπάρχουν πολλά υπερβολικά μεγάλα μπουκάλια νερού που κουβαλούν οι άνθρωποι αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Δρ. Shah. «Αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν χρειάζεται να πίνουν υπερβολική ποσότητα νερού».

Σχετικά άρθρα