Κλινική Ύπνωση και Ψυχοθεραπεία στην ιατρική

Γράφει η ψυχοθεραπεύτρια, Ευαγγελία Μπλέρη:

Ως γνήσιο θεραπευτικό εργαλείο, η ιατρική ύπνωση χρησιμοποιεί τις ικανότητες του ασυνείδητου του ασθενούς για να προκαλέσει θετικές σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές αλλαγές. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην πρόκληση μιας τροποποιημένης κατάστασης συνείδησης, που συχνά ονομάζεται υπνωτική έκσταση, η οποία καθιστά τον ασθενή πιο δεκτικό σε θεραπευτικές προτάσεις.

Οι απαρχές της ιατρικής ύπνωσης ανάγονται στην αρχαιότητα, όταν ιερείς και θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τεχνικές ύπνωσης για την ανακούφιση από διάφορες ασθένειες. Τον 18ο αιώνα, χάρη στον Αυστριακό γιατρό Franz Mesmer, η ύπνωση επανήλθε στο προσκήνιο της ιατρικής σκηνής με τη θεωρία του «ζωικού μαγνητισμού».

Ακολούθησε το έργο του διάσημου Γάλλου νευρολόγου Jean Martin Charcot, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε συστηματικά την ύπνωση στο πλαίσιο της έρευνάς του. Αν και επικρίθηκε για τις ανήθικες μεθόδους του, ο Charcot έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση της ύπνωσης ως νόμιμου εργαλείου στη θεραπεία των ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.

Τον 20ό αιώνα, ο διάσημος Αμερικανός ψυχίατρος Milton H. Erickson, που θεωρείται ο πατέρας της πατενταρισμένης θεραπείας, ανέπτυξε μια καινοτόμο προσέγγιση στην ιατρική ύπνωση που έδινε έμφαση στην ευελιξία, τη δημιουργικότητα και την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Η ανθρωπιστική του προσέγγιση, η οποία σέβεται την ατομική υποκειμενικότητα, διεύρυνε την κατανόηση της ύπνωσης ως ένα ευέλικτο θεραπευτικό εργαλείο.

H κλινική ύπνωση μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε κάθε ασθενή, προσφέροντάς του μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση, χωρίς προκαθορισμένες οδηγίες χρήσης και με σεβασμό στις πεποιθήσεις του σε κάθε στάδιο. Χρησιμοποιημένη με σύνεση από έναν θεραπευτή ικανό να απελευθερωθεί από κάθε άκαμπτο πλαίσιο, και μερικές φορές στηριζόμενη και στην αντίσταση, η ιατρική ύπνωση είναι μια ισχυρή και ευέλικτη τεχνική της οποίας το φάσμα δράσης υπερβαίνει τις ενδείξεις που είναι παραδοσιακά αποδεκτές.

Σε κατάσταση ηρεμίας ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες που βοηθούν στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και στην προώθηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν είμαστε χαλαροί και ήρεμοι επίσης παράγουμε χημικές ουσίες όπως ωκυτοκίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη παρέχοντας ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη συνολική υγεία.

Τι συμβαίνει με την κλινική ύπνωση

Με την ψυχοθεραπεία και την κλινική ύπνωση αποκτούμε περισσότερο έλεγχο του σώματός μας των συναισθημάτων μας και του μυαλού μας. Εντοπίζονται συνειδητά και υποσυνείδητα ζητήματα που μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη, όπως η αρνητική αυτοκριτική, η υπερβολική ανησυχία και μπορεί να ξεπεραστούν οι περιοριστικές πεποιθήσεις για τον εαυτό.

Η κλινική ύπνωση είναι ένα φυσικό γεγονός κατά το οποίο το σώμα είναι χαλαρό και το μυαλό είναι πολύ συγκεντρωμένο και ενισχύεται μια πραγματικά θετική νοοτροπία απελευθερώνονται οι βαθιά ριζωμένοι φόβοι και οι ανησυχίες απελευθερώνονται οι συναισθηματικοί φραγμοί και επαναπροσδιορίζονται οι μη χρήσιμες συνήθειες.

Η ύπνωση στην ιατρική είναι μια θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει την πρόκληση μιας κατάστασης που μοιάζει με έκσταση για να βοηθήσει τους ασθενείς να χαλαρώσουν, να εστιάσουν το μυαλό τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στο υποσυνείδητό τους για να αντιμετωπίσουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Συχνά χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες για τη διαχείριση του πόνου, τη μείωση του άγχους, τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και για να βοηθήσει σε διαδικασίες όπως η χειρουργική επέμβαση και ο τοκετός.

Eνώ η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ποικίλλει, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ύπνωση μπορεί να είναι ευεργετική σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είναι απαραίτητο για τους ασθενείς να συμβουλεύονται ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας πριν ακολουθήσουν την ύπνωση ως ιατρική παρέμβαση.

Με την αλλαγή των πρακτικών, την καλύτερη πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες και τα φόρουμ συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, η ιατρική έχει υποστεί μια μικρή επανάσταση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Κάποιες φορές κουρασμένοι από την αναγωγή σε ένα μόνο σύμπτωμα ή όργανο, οι ασθενείς θέλουν πλέον να εξετάζονται ως σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη τις σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές τους ανάγκες.

Πώς γίνεται η κλινική ύπνωση

Η κλινική ύπνωση μπορεί να γίνει σε ένα ορισμένο αριθμό συνεδριών ανάλογα με το πρόβλημα. Ο κλινικός υπνοθεραπευτής δεν ασκεί θεραπεία στο άτομο, αλλά στη σχέση του ατόμου με το πρόβλημά του. Σε κάθε συνεδρία στην κλινική ύπνωση ο θεραπευόμενος κάθεται αναπαυτικά, κλείνοντας τα μάτια και χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές αναπνοής όπως είναι ή διαφραγματική αναπνοή, που έχουν σχεδιαστεί για να χαλαρώνουν το σώμα από την κορυφή του κεφαλιού έως τις άκρες των δακτύλων των ποδιών.

Όταν το σώμα είναι χαλαρό, το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία που καθοδηγεί τον θεραπευόμενο από την κανονική συνείδηση της εγρήγορσης στην υπνωτική κατάσταση και αρχίζει η χαλάρωση του μυαλού. Στην βαθιά χαλάρωση, ο υπνοθεραπευτής μπορεί να κάνει υποβολές, στο υποσυνείδητο, να καθοδηγήσει με τη δημιουργία εικόνων και να βοηθήσει να ενισχυθούν οι σκέψεις σύλληψης για να υπάρχει θετικός αντίκτυπος στο υποσυνείδητο.

Το 90% των πληροφοριών που μεταδίδονται στον εγκέφαλό είναι οπτικές και έτσι, χρησιμοποιώντας καθοδηγούμενες εικόνες, το συνειδητό μυαλό μπορεί να σκεφτεί και να ανοίξει τον δρόμο για το υποσυνείδητο να είναι δεκτικό σε θετικές υποβολές. Η κλινική ύπνωση με τις ειδικές τεχνικές αναπνοής διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο ένα από τα κρανιακά νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το σώμα.

Με τη χρήση των καθοδηγούμενων εικόνων το μυαλό και η φαντασία μπορούν να μας ταξιδέψουν οπουδήποτε και καθώς το υποσυνείδητό μας δεν κάνει διάκριση μεταξύ ενός πραγματικού γεγονότος ή ενός φανταστικού, ο εγκέφαλος θα απελευθερώσει χημικές ουσίες σύμφωνα με τον τρόπο που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.

Στο τέλος μιας συνεδρίας κλινικής ύπνωσης υπάρχει μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης, ισορροπίας, σιγουριάς και πολλές φόρες η αίσθηση ότι έχει γίνει μια αλλαγή και οι επιθυμητές αλλαγές μπορεί να είναι άμεσες ή να εξελιχθούν σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

Στην κλινική ύπνωση η εμπιστοσύνη στο θεραπευτή και η αίσθηση ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές, είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχή έκβαση.

Η κλινική ύπνωση δεν πρέπει να μπερδεύεται με τη σκηνική ύπνωση με τις μωβ κάπες, τα ρολόγια τσέπης κλπ. Είναι κλινική μέθοδος και δεν εξαναγκάζει τον υπνωτιζόμενο σε συμπεριφορές που αντίκειται στον ηθικό κώδικα συμπεριφοράς του. Δεν είναι δυνατόν να απολεσθεί ο έλεγχος και να διαγραφούν αναμνήσεις ή να εγκατασταθούν ψεύτικες.

Η κλινική ύπνωση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλά ιατρικά προβλήματα, είναι μη επεμβατική, δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή και τα αποτελέσματα της έχουν μεγάλη διάρκεια με συνεχιζόμενες ασκήσεις στο σπίτι. με τεχνικές αυτούπνωσης.

Η κλινική ύπνωση όμως απαιτεί δέσμευση σε ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών, όμως τα οφέλη υπερτερούν των προβλημάτων.

Η ύπνωση χρησιμοποιείται συχνά ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται.

Η κλινική ύπνωση έχει διάφορες εφαρμογές στην ιατρική, όπως:

  • Ψυχολογικές Διαταραχές: Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το PTSD και οι φοβίες, συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
  • Άγχος και μείωση του στρες: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του άγχους και του στρες που σχετίζονται με ιατρικές καταστάσεις, θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, όπως αναφέρθηκε, τα υψηλό επίπεδα άγχους μπορούν να βλάψουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών λειτουργιών του σώματος. Η κλινική ύπνωση είναι ένα αποδεδειγμένο μέσο ανακούφισης από το άγχος και απομάκρυνσης αρνητικών σκέψεων που μπορεί να επηρεάζουν
    τις σωματικές λειτουργίες όπως η αναπαραγωγική διαδικασία Η κλινική ύπνωση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές ψυχολογικές καταστάσεις,
  • Αλλαγή συμπεριφοράς: Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή επιβλαβών συμπεριφορών όπως η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η βελτίωση των προτύπων ύπνου.
  • Διαχείριση Πόνου: Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου, στη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή και στη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Η ύπνωση έχει δείξει πολλά υποσχόμενη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων.
  • Προετοιμασία για ιατρικές διαδικασίες: Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να προετοιμαστούν διανοητικά για ιατρικές διαδικασίες, μειώνοντας το φόβο και το άγχος.
  • Ενίσχυση της επούλωσης: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ύπνωση μπορεί να προάγει την ταχύτερη επούλωση των πληγών και την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση.
  • Οδοντιατρικές εφαρμογές: Η ύπνωση χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη διαχείριση του άγχους, τη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια των διαδικασιών και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το τρίξιμο των δοντιών.
  • Χρόνιες παθήσεις: Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων καταστάσεων όπως η ινομυαλγία, η αρθρίτιδα και οι ημικρανίες, μειώνοντας την αντίληψη του πόνου και βελτιώνοντας τη συνολική ευεξία.
  • Γυναικολογία Τοκετός: Τα γυναικολογικά προβλήματα σε ένα υψηλό ποσοστό γυναικών έχουν ψυχοσωματική βάση. Η κλινική ύπνωση και η ψυχοθεραπεία έχουν επομένως σημαντικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις σε όλα τα γυναικολογικά προβλήματα Τεχνικές ύπνωσης όπως η υπνογέννηση μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν τον πόνο και το άγχος κατά τον τοκετό και τον τοκετό.

Τα γυναικολογικά προβλήματα σε ένα υψηλό ποσοστό γυναικών έχουν ψυχοσωματική βάση

Η κλινική ύπνωση και η ψυχοθεραπεία έχουν επομένως σημαντικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις σε όλα τα γυναικολογικά προβλήματα. Όσον αφορά τη γονιμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα στάδια του αναπαραγωγικού κύκλου, από τη σύλληψη έως τη μεταγεννητική περίοδο.

Για να επιτευχτεί μια εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται μονό η σεξουαλική επαφή στη σωστή στιγμή ή η εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται να συλλάβουν, συχνά φυσιολογικοί. Αλλά ακόμα και όταν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν τα φυσικά αίτια της υπογονιμότητας, υπάρχουν και οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος που παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορεί να έχουν μια πολύ ισχυρή επιρροή σε όλη τη
διαδικασία της σύλληψης.

Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν όλα να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος και μερικές φορές σε κατάθλιψη, εμποδίζοντας τη σύλληψη. Μια γυναίκα μπορεί να νοιώθει ότι δεν μπορεί να μείνει έγκυος γιατί κάτι δεν πάει καλά με αυτή. Το πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων γονιμότητας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια θετική προδιάθεση και αντιμετώπιση, Όμως πολλοί άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη για να επιτύχουν μια χαλαρή και αισιόδοξη στάση σε μια από τις πιο σημαντικές και αγχωτικές στιγμές της ζωής τους.

Στις γυναίκες η προσπάθεια να μείνουν έγκυες μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Πίσω από την επιθυμία να μείνει έγκυος μια γυναίκα μπορεί να υπάρχει μια βαθιά απωθητική επιθυμία να μην μείνει έγκυος λόγω της συναισθηματικής ανωριμότητας που σχετίζεται με τον φόβο της μητρότητας ή ένα αίσθημα ανεπάρκειας. Αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα, με τη μεσολάβηση σωματικών, συμπεριφορικών και ενδοκρινικών μηχανισμών, συχνά μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία, την εμφύτευση ωαρίων και, το ιξώδες της τραχηλικής βλέννας, για την αναπαραγωγή ήτοι ο λεγόμενος
εχθρικός τράχηλος. Άλλοι παράγοντες αναφέρουν την αποφυγή της συνουσίας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας καθώς και παροδικό ή επίμονο σαλπιγγικό σπασμό.

Η κλινική ύπνωση σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση ψυχοσυναισθηματικών ζητημάτων που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα και την επιθυμία μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, για παράδειγμα, βιασμός και σεξουαλική κακοποίηση καθώς και, ζητήματα σχετικά με την εικόνα του σώματος.

Κλινική ύπνωση και γονιμοποιητική ικανότητα – Μείωση του άγχους

Στους άντρες τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος μπορεί να επηρεάσουν οι συγκρούσεις. Η κλινική ύπνωση μπορεί να ανακουφίσει τις εντάσεις και στους άνδρες να αισθάνονται πιο ήρεμοι, χαλαροί και να έχουν περισσότερο έλεγχο, και επομένως να μειωθεί το άγχος. Η ψυχική και σωματική χαλάρωση που εξασφαλίζεται μέσω της κλινικής ύπνωσης υποβοηθά σημαντικά τη γονιμότητα γιατί επιτρέπει μια πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της κατάστασης η οποία είναι πολύ σημαντική, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι μια γυναίκα ακόμη και αν μπορεί να μείνει έγκυος όταν είναι πεπεισμένη ότι αυτό δεν θα γίνει, μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τις πιθανότητές της γιατί όπως αναφέρθηκε ένας τεράστιος παράγοντας που εμποδίζει τη σύλληψη είναι το άγχος.

Η κλινική ύπνωση μειώνει το άγχος, βοηθά να εστιάσετε περισσότερο στη σχέση, στα καλά πράγματα στη ζωή και σε αυτά που πάνε καλά. Με τη θεραπεία του άγχους η ικανότητά σύλληψης γίνεται πολύ πιο εύκολη. Με τη διαχείριση μειώνονται τα επίπεδα άγχους, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι στρεσογόνοι παράγοντες.

Περίπου το 75%-90% των περιπτώσεων υπογονιμότητας έχουν διαγνωστεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα ή τη σπανιότητα της φυσικής ασθένειας. Αυτό αφήνει περίπου το 10%-25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ανεξήγητο. Η ανεξήγητη υπογονιμότητα συμβαίνει όταν η ανάλυση του σπέρματος, η ωορρηξία και οι σάλπιγγες φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, αλλά μπορεί να υπάρχει πλήθος από άλλους λόγους που δεν έχουν εντοπιστεί.

Όμως οι ψυχολογικοί λόγοι έχουν σημαντικό ρόλο γιατί τα ζευγάρια που υποφέρουν από υπογονιμότητα συχνά δηλώνουν ψυχολογική δυσφορία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στις γυναίκες με υπογονιμότητα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη και μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Όταν η σύλληψη δεν είναι εύκολη δημιουργείται άγχος που εμποδίζει τη γονιμότητα. Η κλινική ύπνωση αποτρέπει την αύξηση των ορμονών του στρες και είναι πολύ αποτελεσματική. Το άγχος απελευθερώνει τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη από τον εγκέφαλο στο σώμα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις άλλες ορμόνες.

Δεν είναι μόνο οι γυναικείες ορμόνες οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ποιότητα του σπέρματος, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανδρική γονιμότητα.

Η κλινική ύπνωση για τη γονιμότητα έχει καλυτέρα αποτελέσματα από πχ τις διακοπές ή την άδεια από τη δουλειά; Διότι αυτά είναι συχνά ένα προσωρινό διάλειμμα και με την επιστροφή στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι πάλι εκεί.

Με την κλινική ύπνωση οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, θα οραματιστούν ότι είναι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμες να μείνουν έγκυες. Η κλινική ύπνωση βοηθά να αλλάζουν μοτίβα σκέψης, ή ακόμα και πρότυπα συμπεριφοράς, που δεν βοηθούν τις προσπάθειές της εγκυμοσύνης.

Η κλινική ύπνωση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει να αναπροσαρμοστεί ο τρόπος ζωής προκειμένου να προετοιμαστεί το σώμα για την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, μείωση της παχυσαρκίας, διακοπή του καπνίσματος και μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και καφεΐνης.

Η κλινική ύπνωση για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό έχει χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1950. Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό αναφέρει ότι το 55% των προηγουμένως υπογόνιμων γυναικών που χρησιμοποίησαν τεχνικές κλινικής ύπνωσης συνέλαβαν, σε σύγκριση με το 20% εκείνων που δεν χρησιμοποίησαν αυτές τις τεχνικές.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η χρήση ύπνωσης κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την έκβαση του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη που είναι ένα σημαντικό θέμα στη μαιευτική οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Στη ναυτία και τον εμετό κατά την εγκυμοσύνη χρησιμοποιούνται φάρμακα αλλά μετά τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Κατά την εγκυμοσύνη η κλινική ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τα συμπτώματα της μητέρας, για παράδειγμα, ναυτία και έμετο, κακό ύπνο ή υπέρταση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και οι θεραπευτικές υποβολές που γίνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριών μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα.

Εγκυμοσύνη και αυτο-ύπνωση

Κατά την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί η αυτούπνωση που είναι για τη μητέρα ένα εργαλείο αυτοβοήθειας για χρήση οποιαδήποτε στιγμή και στο οποίο έχει τον απόλυτο έλεγχο που δεν έχει κατά την κλινική ύπνωση.

Η κλινική ύπνωση για τον τοκετό ξεκινά στο τρίτο τρίμηνο και εστιάζει στην προετοιμασία για τον τοκετό. Η κλινική ύπνωση μπορεί να βοηθήσει τον τρόπο επικοινωνίας της μητέρας με το μωρό της και να την προετοιμάσει για τα γεγονότα που θα συμβούν αμέσως μόλις αρχίσει ο τοκετός και συμπεριλαμβάνει και υποβολές για την ανακούφιση από τον πόνο.

Στην μεταγεννητική περίοδο η ύπνωση μπορεί να προωθήσει έναν στενότερο δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Οι έρευνες αναφέρουν μειωμένη συχνότητα επιλόχειας κατάθλιψης σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν την κλινική ύπνωση για τον τοκετό. Κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει το ενδεχόμενο αποβολής και τερματισμού της σε οποιοδήποτε στάδιο. Έχουν αναφερθεί συχνά περιπτώσεις αποβολής και πρόωρου τοκετού ως αποτέλεσμα συναισθηματικού τραύματος που προκαλείται πχ από βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια πολέμων, η παρακολούθηση δυσάρεστων σκηνών ή το άκουσμα δυσάρεστων ειδήσεων.

Υπάρχει μια ιδιοπαθής ομάδα που προέρχεται από άγνωστες ακόμη αιτίες που αντιδρούν σε ψυχολογικό στρες και συναισθηματικές κρίσεις, συνήθως επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα, Σε αυτή την περίπτωση η κλινική ύπνωση και η ψυχοθεραπεία μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Η κλινική ύπνωση επίσης μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο τοκετό σε περίπτωση αποκόλλησης πλακούντα. Οι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπνωση θα μπορούσε να μειώσει τη διεγερσιμότητα της μήτρας, να τερματίσει την αιμορραγία και να διασώσει τα έμβρυα.

Όπως αναφέρθηκε η κλινική ύπνωση μπορεί να φέρει ψυχική και σωματική χαλάρωση, ηρεμία και άνεση, και αυτά ευνοούν μια κανονική εγκυμοσύνη. Η κλινική ύπνωση έχει αποδειχθεί ότι έχει βαθιά επίδραση στα όργανα που ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, με αλλαγές σε θερμοκρασία, σφυγμό και αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση που η έγκυος ήταν υπεραντιδραστική σε συναισθηματικά ερεθίσματα και βρέθηκε σε καταστάσεις πανικού ανταποκρίθηκε καλά στην κλινική ύπνωση δέχτηκε επανεκπαίδευση διορθώνοντας την υπερευαισθησία της, δόθηκαν καθησυχαστικές υποβολές και μετά από έξι θεραπευτικές συνεδρίες κατάφερε να επιτύχει φυσιολογικό τοκετό.

Κλινική ύπνωση και δυσμηνόρροια

Χρησιμοποιήθηκε κλινική ύπνωση για να την ανακουφίσει από εντάσεις, φόβους και άγχη και υπνωτιστικές υποβολές για μια ήρεμη εγκυμοσύνη για να σταματήσει η αιμορραγία και για την πρόληψη της επαπειλούμενης αποβολής. Όσον αφορά τη δυσμηνόρροια η αιτιολογία της έχει συμπεριληφθεί στη σφαίρα των διαταραχών του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως είναι και το βρογχικό άσθμα. Σε μεγάλο αριθμό γυναικών υπάρχει η πεποίθηση ότι μόλις αρχίσει η περίοδος τους, δεν θα είναι καλά.

Στο δυτικό πολιτισμό τα κορίτσια έχουν μάθει να αναφέρονται στην έμμηνο ρύση τους ως «η κατάρα». Με ένα τέτοιο υπόβαθρο, επομένως, δεν χρειάζεται να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλές γυναίκες πάσχουν από δυσμηνόρροια. Οι ιατρικές μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν αναλγητικά, ηρεμιστικά, έως χειρουργικές επεμβάσεις και ως έσχατη λύση συνιστάται γάμος και τοκετός. Η κλινική ύπνωση έχει αποδειχτεί μια καλή προσέγγιση και οι έρευνες αναφέρουν ότι η δυσμηνόρροια ανταποκρίνεται εξαιρετικά καλά στην κλινική ύπνωση.

Οι υποβολές που χρησιμοποιούνται αναφέρονται στις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις της πρώτης εμμηνορροϊκής τους εμπειρίας. πχ μια κοπέλα που η πρώτη έμμηνος ρύση είχε συμβεί σε μια παράσταση, όταν ανακάλυψε ότι αιμορραγούσε, πήγε σπίτι πανικόβλητη και δεν τόλμησε να πει τίποτα μέχρι αργά εκείνο το βράδυ που το είπε στη μητέρα της.

Για παράδειγμα, μια υπερευαίσθητη γυναίκα υπέφερε από έντονη έμμηνο ρύση και πόνο, που συχνά απαιτούσε ενέσεις για την ανακούφισή του πόνου ανταποκρίθηκε καλά στην κλινική ύπνωση, δέχτηκε την επανεκπαίδευση για να διορθώσει την υπερευαισθησία, και της δόθηκαν υποβολές ότι η έμμηνος ρύση της θα ήταν τακτική και ανώδυνη και έτσι και έγινε.

Σχετικά άρθρα