Φιέστα κι άστα…

Οσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο ομάδες, όσοι βαθμοί κι αν τις χωρίζουν, η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, πάντα θα είναι ντέρμπι. Η δυναμική και η ιστορία της κόκκινης και της πράσινης φανέλας είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μπάτζετ ή προγνωστικό.
Θυμηθείτε τα τρία πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων χρόνων:2006-07: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1
Με τη διαφορά των δύο ομάδων να είναι στους 11 βαθμούς, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Καραϊσκάκη τον Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική και 33.000 φίλαθλοι των ερυθρόλευκων γεμίζουν το γήπεδο για να πανηγυρίσουν την… σίγουρη νίκη που θα τους χαρίσει ακόμη ένα πρωτάθλημα. Παρότι οι γηπεδούχοι χάνουν πολλές ευκαιρίες, στο 89ο λεπτό ο Παναθηναϊκός βάζει τέλος στο "πανηγυράκι". Ο Σαλπιγγίδης κλέβει τη μπάλα από τον Ανατολάκη, πασάρει στον Παπαδόπουλο, ο οποίος με πλασέ κάνει το 0-1 και "παγώνει" το Καραϊσκάκη.

2009-10: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Με τη διαφορά των δύο ομάδων να είναι στους 7 βαθμούς, περίπου 62.000 φίλαθλοι (61.135 τα επίσημα εισιτήρια) του Παναθηναϊκού ετοιμάζονται για το γλέντι τίτλου απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι προέρχονται από ήττα στο Καυτανζόγλειο (1-0 από τον Ηρακλή και εντός έδρας ισοπαλία με τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-2), χωρίς ηθικό και με 6 απουσίες ποδοσφαιριστών! Στο 68ο λεπτό γίνεται η φάση που κρίνει το παιχνίδι, με τον Ματ Ντάρμπισιρ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Τζόρβα αφήνοντας "παγωτό" όλο το Ολυμπιακό Στάδιο.

2009-10: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-3
Με τη διαφορά των δύο ομάδων να είναι στους 27 βαθμούς, οι ερυθρόλευκοι οπαδοί -μετά και το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο- ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τη μαθηματική εξασφάλιση του 41ου τίτλου στην ιστορία τους. Η φιέστα, όμως εξελίσεται σε "κηδεία" για 33.000 οπαδούς, οι οποίοι βλέπουν τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη τους στο Φάληρο μετά την περίοδο 1959-60.

Σχετικά άρθρα