Ράγισαν… καρδιές στο «Άνφιλντ» (videos&pics)

Διαβάστε ακόμα:

Η Γιουνάιτεντ θυμάται… (pic)

Συγκίνηση στο «Άνφιλντ» (video&photos)

Οι Άγγλοι τιμούν τα θύματα του «Χίλσμπορο» (photos)

 

Τις προηγούμενες μέρες όλη η Αγγλία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο, αλλά την Μ. Τρίτη… ράγισαν καρδιές στο «Άνφιλντ», καθώς στην διεξήχθη το μνημόσυνο. Ημέρα που συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από αυτή την αποφράδα μέρα… Εκεί ήταν σύσσωμη η ομάδα της Λίβερπουλ, ενώ δεν απουσίαζε αυτή της Έβερτον, την άλλη ομάδα της πόλης!

Το μνημόσυνο ξεκίνησε με 96 χτυπήματα της καμπάνας του καθεδρικού ναού του Λίβερπουλ . Όσες ήταν και οι ψυχές που «έφυγαν» έχοντας πάει να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Η έδρα της Λίβερπουλ γέμισε από περίπου 25.000 κόσμου, που πάντα τραγουδάει για την αγαπημένη του ομάδα, αλλά και για τα θύματα… Ο κόσμος ζήτησε ξανά δικαιοσύνη σε όσους είχαν την ευθύνη για τη «μαύρη» μέρα του Λίβερπουλ.

«Χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι όταν φτάνω στο γήπεδο και βλέπω το μνημείο με τα 96 ονόματα των ατόμων που χάθηκαν εκείνη τη μέρα. Πραγματική πηγή έμπνευσης», ανέφερε, εκτός των άλλων, ο Μπρένταν Ρότζερς!

Ο Κέβιν Μπόλτον συγκίνησε με τα λόγια του. «Έχουν περάσει τόσα χρόνια, σχεδόν μια ζωή. Σας ευχαριστούμε που δεν τα παρατάτε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λίγο πριν διαβαστούν τα ονόματα των 96 θυμάτων της τραγωδίας. Σε κάθε ένα όνομα άναβε και ένα φωτάκι στο μνημείο που είχε στηθεί στο πλάι του γηπέδου γι’ αυτό το σκοπό!

Το ίδιο συνέβη και με την ομιλία του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ, προπονητή της «γειτόνισσας» Έβερτον . «Δεν μπορέσαμε να πιστέψουμε τον πόνο και τον τρόμο που προκλήθηκε. Πως γίνεται κάποιος να πεθάνει παρακολουθώντας το παιχνίδι που αγαπάει? Δεν είναι σωστό, δεν είναι δίκαιο. Και ότι συνέβη μετά δεν ήταν σωστό. Το να παλεύεις για τα ονόματα των ανθρώπων που έχεις χάσει είναι φρικτό. Ο τρόπος που παλεύετε για δικαιοσύνη είναι αξιοθαύμαστος», είπε ο Ισπανός τεχνικός!

Το δικό της μήνυμα… συμπαράστασης έστειλε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Σήμερα στεκόμαστε στο πλάι της Λίβερπουλ και θυμόμαστε τους 96 φιλάθλους που έχασαν τη ζωή τους στο Χίλσμπορο στις 15 Απριλίου 1989». Οι «κόκκινοι διάβολοι» γνώρισαν και αυτή μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο ποδόσφαιρο, με την πρώτη του αεροπλάνου που μετέφερε την ομάδα στο Μόναχο.

Να θυμίσουμε πως στις 15 Απριλίου 1989 στην εξέδρα Λέπινγκ Λέιν του γηπέδου «Χίλσμπορο» στο Σέφιλντ, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, έχασαν τη ζωή τους, μετά από σοβαρά λάθη και αψυχολόγητες ενέργειες της αστυνομίας… Εισήλθαν υπεράριθμοι οπαδοί της Λίβερπουλ, στην εξέδρα Λέπινγκ Λέιν. Αυτό είχε πως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρομερή πίεση σε αυτούς που είχαν μπει πρώτοι στο γήπεδο. Κάποιοι, πρόλαβαν και μπήκαν στο γήπεδο, αλλά πολλοί πέθαναν από ασφυξία!
Τα θύματα της τραγωδίας, δικαιώθηκαν 23 χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2012, όταν το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής που ερεύνησε την υπόθεση απέδωσε την ευθύνη στα λάθη της αστυνομίας. Τότε, ο πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι χρειάστηκαν 23 χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Βλέπετε, οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν χαρακτηριστεί χούλιγκανς και οι αστυνομικές αρχές είχαν αποδώσει σε αυτούς την ευθύνη για την τραγωδία, διοχετεύοντας μάλιστα ψευδείς πληροφορίες στον Τύπο. Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από την έρευνα…

Αυτό που θέλουν όλοι τώρα στη Λίβερπουλ, να μπορέσει η ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ, 24 χρόνια μετά την τελευταία φορά, καθώς κρατάει την… τύχη στα χέρια της. Νικάει τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια της και πανηγυρίζει…

Σχετικά άρθρα