Ο Σπανούλη… μίλησε στο τέλος!

Με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στην εκπνοή της παράτασης ο Ολυμπιακός νίκησε στην Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο (93-90, κ.α. 79-79) και προκρίθηκε με… σουίπ στους τελικούς του πρωταθλήματος!

Το ματς δεν είχε σχέση με τα δύο προηγούμενα της ημιτελικής σειράς των πλέι οφ, αλλά στο τέλος ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης έδωσαν την νίκη στους «ερυθρόλευκους».

Το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με απόλυτη ισορροπία (16-16). Ο Ολυμπιακός κατάφερε να σταματήσει στην άμυνα τον Έρικ ΜακΚόλουμ (0/3 τρίποντα) με τον Βαγγέλη Μάντζαρη και ο Πανιώνιος να περιορίσει το σκορ και την δημιουργία του Βασίλη Σπανούλη με τον Μαρκ Κάρτερ. Με το πρώτο εύστοχο τρίποντο τους μετά από έξι άστοχες προσπάθειες, από τον Ούρος Ντούβνιακ οι «κυανέρυθροι» ισοφάρισαν σε 16-16 λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν λύσεις στην επίθεση τροφοδοτώντας μέσα στην ρακέτα τον Σέντρικ Σίμονς, ενώ στην δεύτερη περίοδο έβγαλαν ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια στην άμυνα τους. Με 8 πόντους του Αμερικανού σέντερ και τρίποντο του Ματ Λοτζέσκι στο τρανζίσιον ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 29-21 5’ και 30’’ πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Μετά το τάιμ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο Πανιώνιος έβγαλε ακόμη περισσότερη ενέργεια αμυντικά και με πέντε πόντους του Χρήστου Σαλούστρου (τρίποντο και καλάθι στον αιφνιδιασμό) προσπέρασε στο σκορ με 30-29 3’ και 40’’ πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και με σερί 9-0. Οι «κυανέρυθροι» συνέχισαν να παίζουν εξαιρετική άμυνα και οδήγησαν τον Σπανούλη, που επέστρεψε στο παρκέ, σε λάθη και κακές επιλογές. Με τέσσερις σερί πόντους του ΜακΚόλουμ με τους δύο τελευταίους να είναι κάρφωμα στον αιφνιδιασμό ο Πανιώνιος προηγήθηκε με 36-33 1’ και 15’’ πριν την λήξη του πρώτου μέρους.

Με τρίποντο του Ντούβνιακ ο «Ιστορικός» ανέβασε την διαφορά στους τέσσερις (39-35) με 24’’ να απομένουν για το τέλος του πρώτου ημίχρονου, που τελείωσε με την διαφορά στους δύο πόντους (39-37) μετά από καλάθι του Μάρντι Κόλινς σχεδόν με την εκπνοή.

Με την άμυνα του να είναι εξαιρετική, με τους παίκτες του να παίρνουν επιθετικά ριμπάουντ και να ανανεώνουν επιθέσεις και ανεβασμένα τα ποσοστά έξω από τα 6,75 μέτρα ο Πανιώνιος είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα της τρίτης περιόδου. Με σερί 6-0, που άρχισε με τρίποντο του ΜακΚόλουμ, οι «κυανέρυθροι» μετέτρεψαν το 42-41 υπέρ του Ολυμπιακού σε 47-42 υπέρ του στο 23’. Ο Πανιώνιος συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και με επιμέρους σκορ 13-4 με δύο τρίποντα των Αθανασούλα, Λάνγκφορντ και τέσσερις πόντους του ΜακΚόλουμ άνοιξε την διαφορά στους 14 πόντους (60-46) λίγο μετά το 27’. Η ομάδα του Πειραιά, ωστόσο, αντέδρασε, βελτίωσε την άμυνα της και με σερί 7-0 έως το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου με πρωταγωνιστή τον Στράτο Περπέρογλου κατέβασαν την διαφορά στους πέντε (60-55).

Ο «Ιστορικός» απάντησε με σερί 6-0 με τους δύο πόντους να προέρχονται από βολές μετά από αντιαθλητικό φάουλ του Κόλινς και ξέφυγε με 11 (66-55) στο πρώτο ενάμιση λεπτό του τέταρτου δεκάλεπτου. Ο Ολυμπιακός βελτίωσε την άμυνα του στην ρακέτα και με σερί 8-0 μείωσε στους τέσσερις (68-64) με 5’ και 40’’ να απομένουν για το τέλος της αναμέτρησης.

Οι «κυανέρυθροι», όμως, δεν το έβαλαν κάτω και με διείσδυση του Μπατή και κάρφωμα του Μίλμπουρν στον αιφνιδιασμό από κλέψιμο του, ξέφυγαν με 8 (72-64) 4’ και 34’’ πριν την λήξη του σαραντάλεπτου. Με καλάθι του Σίμτσακ, ο Πανιώνιος προηγήθηκε και πάλι με 8 (74-66) 3’ και 49’’ πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας της συνάντησης. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, απάντησαν με δύο τρίποντα του Σπανούλη και ένα του Σλούκα και πλησίασαν σε… απόσταση βολής (76-75) 2’ και 27’’ πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας του ματς. Ο ΜακΚόλουμ με δύο βολές από το πέμπτο φάουλ του Σλούκα έδωσε… ανάσα στους γηπεδούχους (78-75) με 2’ και 15’’ να απομένουν για το τέλος. Μετά από χαμένες ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες, ο Σπανούλης με διείσδυση μείωσε πάλι στον πόντο (78-77) 25’’ πριν την λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Η ομάδα του Πειραιά έκανε αμέσως φάουλ, αλλά ο Λάνγκφορντ ευστόχησε μόνο στην μια βολή (79-77) με 23’’ να απομένουν για το τέλος του σαραντάλεπτου. Στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού ο Σπανούλης δεν μπόρεσε να βρει διάδρομο προς το καλάθι, τον βρήκε, όμως, ο Μάντζαρης, που ισοφάρισε με λέι απ σε 79-79 ένα δέκατο του δευτερολέπτου πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του ματς.

Στην παράταση οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν χωρίς τους Ντάνστον, Σλούκα, που είχαν αποβληθεί με πέντε φάουλ από την κανονική διάρκεια, αλλά με 8 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη, τον οποίο δεν μπόρεσε να σταματήσει η άμυνα του Πανιωνίου, προηγήθηκαν με 89-86 50’’ πριν το τέλος του έξτρα πενταλέπτου. Με δύο βολές του ΜακΚόλουμ ο Πανιώνιος μείωσε σε 89-88 41’’ πριν την λήξη της παράτασης. Ο Πρίντεζης ευστόχησε μόνο στην μια βολή (90-88) με 22’’ να απομένουν για το τέλος. Η ομάδα του Πειραιά επέλεξε να κάνει φάουλ για να έχει την τελευταία επίθεση και δικαιώθηκε. Ο ΜακΚόλουμ ευστόχησε στις δύο βολές (90-90), αλλά ο Σπανούλης με τρίποντο σχεδόν με την εκπνοή έδωσε την νίκη πρόκριση στον Ολυμπιακό (93-90).

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα