Φρένο σε Ρόμπεν ή στοπ σε Μέσι;

Ευχάριστες ομάδες, επιθετικό παιχνίδι, υπέροχοι ποδοσφαιριστές.

Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν το σημερινό ημιτελικό του Σάο Πάουλο ανάμεσα στην Ολλανδία και την Αργεντινή. Οι κορυφαίοι ντριμπλέρ του Παγκοσμίου κυπέλλου θα είναι εκεί. Ο ταχύτατος Άργιεν Ρόμπεν κι ο υδραργυρικός Λιονέλ Μέσι.

Ο καθένας μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του μόνο με μία εκθαμβωτική κίνηση και να στείλει την ομάδα του στον τελικό της Κυριακής. Εκεί που ήδη είναι απο χθες η Γερμανία μετά την επιβλητική νίκη της με 7-1 επι της οικοδέσποινας Βραζιλίας.

«Επείγουσα ανάγκη για μας είναι να φρενάρουμε τον ανεφοδιασμό προς τον Μέσι» δήλωσε ο Ολλανδός αμυντικός Μπρούνο Μάρτινς Ίντι.

Ο αστέρας της Μπαρτσελόνα  οδήγησε την Αργεντινή στα ημιτελικά, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ, μοιράζοντας 180 πάσες σε σύνολο πέντε παιχνιδιών.

Ο Άργιεν Ρόμπεν διακρίθηκε κυρίως για τις επιδέξιες επιδρομές του. Η Ολλανδία πέτυχε 12 γκολ, αλλά υπάρχει πολυφωνία στους σκόρερ της με τους Φαν Πέρσι, Ρόμπεν και Ντεπάι.

«Παίζουμε με μία από τις καλύτερες  ομάδες στον κόσμο. Η Ολλανδία διαθέτει καλούς και γρήγορους ποδοσφαιριστές. Οι αντεπιθέσεις λόγω ταχύτητας βγαίνουν πολύ εύκολα. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ» δήλωσε ο Χαβιέρ Μαστσεράνο.

Στη φάση των ομίλων οι Οράνιε εμφανίστηκαν άκρως ζωηροί και δυναμικοί. Στη συνέχεια η απόδοση τους μειώθηκε – στο δεύτερο γύρο και στα προημιτελικά. Ο δε Φαν Πέρσι είναι χαμένος. Ζει σε άλλο κόσμο. Στην Ολλανδία περιμένουν την επιστροφή του με αγωνία – αν, βέβαια συμβεί ποτέ αυτό.

Ο Νάιχελ Ντε Γιονγκ θα απουσιάσει από το νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Αμφίβολος είναι και ο πιθανός αντικαταστάτης του Λιρόι Φερ.

 

Η Αργεντινή θα στερηθεί πιθανότατα του Άνχελ Ντι Μαρία, μια πραγματικά επώδυνη απουσία, αλλά επανέρχεται ο Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος μαζί με τους Μέσι και Γκονσάλο Ιγουαίν θα σηκώσουν όλο το βάρος της επιθετικής γραμμής.

 

Μια από τις πιο ιδιόρρυθμες αλλά πετυχημένες αλλαγές σε αγώνες Παγκοσμίου κυπέλλου ήταν αυτή που έκανε ο καθηγητής της τεχνικής και της τακτικής Λουίς Φαν Χάαλ στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα.

Στη διαδικασία των πέναλτι αντικατέστησε το βασικό τερματοφύλακα Γιάσπερ Σίλεσεν με τον Τιμ Κρουλ. Διακαιώθηκε. Ο Κρουλ αναδείχθηκε χρυσή αλλαγή. Χάρη στις αποκρούσεις του, σε δύο πέναλτι,  η Ολλανδία παίζει σήμερα στον ημιτελικό. Απομένει να δούμε την προτίμηση του Ολλανδού ομοσπονδιακού τεχνικού. Σίλεσεν ή Κρουλ?

Μεταξύ τους έχουν γεμάτη παράδοση από αγώνες σε τελικά μουντιάλ . Από τους πιο χαρακτηριστικούς αυτός του 1978, όταν το παιχνίδι τους τελείωσε ισόπαλο 1-1, με την Αργεντινή να επικρατεί στην παράταση με 3-1, όμως λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα στη διάρκεια του 90λέπτου ο Ρομπ Ρένσενμπρινκ αποδείχθηκε μοιραίος για τους Οράνιε σημαδεύοντας το δοκάρι. Έτσι χάθηκε τότε η ευκαιρία για τις τουλίπες.

Επικράτηση της Ολλανδίας επί της Αργεντινής θα είναι ένα είδος εκδίκησης για την αποτυχία του 1978, όμως σήμερα είναι ημιτελικός, ενώ τότε τελικός.

 

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

 

Υπεροχή της Ολλανδίας στα μεταξύ τους παιχνίδια. Σε οκτώ αγώνες  τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία η Αργεντινή κι αυτή στην παράταση. Συντριπτική και στα τέρματα  με 13 υπέρ και μόλις 4 κατά. Υπάρχει πλούσια παράδοση κι από τελικές φάσεις μουντιάλ.

 

Για το παγκόσμιο κύπελλο: Ολλανδία – Αργεντινή 4-0 (1974. Δυτική Γερμανία. Δεύτερη φάση ομίλων. Κρόιφ 11΄, 90΄, Κρολ 25΄, Ρεπ 73΄). Η Ολλανδία έφθασε στον τελικό. Έχασε 2-1 από τη Δυτική Γερμανία.

 

Ολλανδία – Αργεντινή 1-1 (1-3, παράταση) (1978. Αργεντινή. Τελικός.

Νανίνχα 82΄- Κέμπες 37΄, 104΄, Μπερτόνι 115΄).

 

Ολλανδία – Αργεντινή 2-1 (1998. Γαλλία. Ημιτελικά. Κλάιφερτ 12΄, Μπέρχκαμπ 89΄- Λόπες 18΄). Η Ολλανδία έχασε το μικρό τελικό από την Κροατία (2-1).

 

Ολλανδία – Αργεντινή 0-0 (2006. Γερμανία. Φάση ομίλων.). Προκρίθηκαν αμφότερες. Ισόβαθμες κι αήττητες. Η Ολλανδία αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο από την Πορτογαλία (1-0). Η Αργεντινή έφθασε μέχρι τα προημιτελικά. Έμεινε έξω από τη Γερμανία στα πέναλτι (4-2) μετά ισοπαλία 1-1. Οι Σνάιντερ, Φαν Πέρσι και Κάουτ είχαν παίξει τότε με την Ολλανδία και οι Μαστσεράνο και Μέσι με την Αργεντινή.

 

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 

Ελάχιστα προσαρμόζονται οι Αργεντίνοι στις απαιτήσεις του Ολλανδικού ποδοσφαίρου, αν και υπάρχει ομοιότητα στο στιλ (επιθετικό). Δεν προτιμούν την Ολλανδία κυρίως για οικονομικούς λόγους. Εξαίρεση από τους 23 αποτελεί ο τερματοφύλακας Ρομέρο που πήρε γεύση Ολλανδίας στο παρελθόν.

 

Ο 27χρονος τερματοφύλακας Σέρχιο Ρομέρο αγωνίστηκε στην Άλκμαρ για τέσσερα χρόνια (2007-2011). Διεθνής έγινε εκείνη την περίοδο (2009).

 

ΓΗΠΕΔΟ: Αρένα ντε Σάο Πάουλο – Σάο Πάουλο

 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζιουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)

 

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 23:00 – ΝΕΡΙΤ – ΝΕΡΙΤ HD

 

Σχετικά άρθρα