Σπαστική κολίτιδα: 4 συμβουλές ώστε να είσαι σε ισορροπία με το σώμα σου

Είχα από μικρή πρόβλημα με σπαστική κολίτιδα. Τώρα είμαι 33 χρονών. Με γυμναστική και αποφυγή συγκεκριμένων τροφών το πρόβλημα είχε μετριαστεί ικανοποιητικά.

Όμως εδώ και τρεις μήνες με τη βοήθεια του βελονισμού έκοψα το τσιγάρο και από τη συγκεκριμένη μέρα έχω πολύ έντονο φούσκωμα και πόνους που δεν περιορίζονται στην κοιλιακή περιοχή.

Φταίει η έλλειψη τσιγάρου;

Στην αρχή νόμιζα ότι μπορεί να φταίει η έλλειψη τσιγάρου μα δεν μπορώ να πάω τουαλέτα αν και αυτό λύθηκε περίπου μετά από δύο βδομάδες. Ξεκίνησε κάτι χάπια αλλά μου τελείωσαν

Έχω ελαττώσει πολύ τη γυμναστική λόγω αίσθησης βάρους καθώς και έλλειψης ισορροπίας. Έχοντας τελειώσει τα φάρμακα το πρόβλημα επανήλθε. Τι θα κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης

Αρχικά θερμά συγχαρητήρια για τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας έστω και αν δυσκολεύεστε λίγο στην αρχή. Πιστεύω πως προσέχοντας λίγο τη διατροφή σας, με πολλά υγρά, με συχνά και μικρά γεύματα και φυσικά με την προσθήκη για τον πρώτο καιρό κάποιας φαρμακευτικής αγωγής θα έρθετε πάλι σε ισορροπία με το σώμα σας.

Κουβεντιάστε με τον ιατρό σας τη δοκιμή κάποιων από τα υπάρχοντα φάρμακα για το ευερέθιστο έντερο πέραν της τριμεμπουτίνης, ίσως σε συνδυασμό με κάτι άλλο όπως τα προβιοτικά. Ένα ερώτημα που τίθεται όμως, πριν από όλα αυτά είναι αν η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας είναι σε στέρεες βάσεις ή μήπως μπορεί να υποκρύπτεται κάτι άλλο που επιδεινώθηκε με τη διακοπή του καπνίσματος.

Μπορεί να είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Αυτό είναι φυσικά ένα ενδεχόμενο που όμως, λόγω εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ο μόνος αρμόδιος για να το ερευνήσει είναι ο γαστρεντερολόγος σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κοροναϊός: 5+1 ερωτήσεις για τον ιό – Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Σάκχαρο και διαβήτης: Οι 3 ύπουλοι παράγοντες κινδύνου που οφείλεις να προσέχεις

Ελκώδης κολίτιδα: Μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο παχέος εντέρου;

Σχετικά άρθρα