Ο Ερίκ των πορνό που πολεμά την ισλαμοφοβία

Δώδεκα χρόνια από τότε που κρέμασε τα παπούτσια του, ο Ερίκ Καντονά γύρισε την πλάτη του στο ποδόσφαιρο, πολεμά την ισλαμοφοβία και … πρωταγωνιστήσει σε ταινίες soft πορνό.

Οπως το “Ραντεβού Μετά τα Μεσάνυχτα” μια ταινία του Γιάν Γκονζάλες . Οι πρωταγωνιστές διαρκώς αναφέρονται σε ένα όργιο, το οποίο ετοιμάζονται να κάνουν όμως αυτή τους η πρόθεση δεν ολοκληρώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν προκλητικές σκηνές, περισσότερο με διάθεση να ειρωνευθεί ο σκηνοθέτης πορνογραφικά κλισέ, παρά για να παρουσιάσει ερωτικές σκηνές στην ταινία του. Στην πιο τολμηρή από αυτές, ο Ερίκ Καντονά κατεβάζει το παντελόνι του, αποκαλύπτοντας on camera πόσο προικισμένος είναι. Βέβαια, η εικόνα είναι αποτέλεσμα ψεύτικων γεννητικών οργάνων τα οποία είναι συνηθισμένα στο γαλλικό σινεμά.

Ο δημοσιογράφος της Βρετανικής Daily Mail Νιλ Αστον βρέθηκε στη Γαλλία προκειμένου να συναντήσει τον Καντονά αλλά τελικά δεν κατάφερε να μιλήσει με τον Γάλλο, ο οποίος αποσύρθηκε το 1997 σε ηλικία μόλις 30 ετών. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για οκτώ μήνες λόγω της επίθεσης σε οπαδό .

Ο Άστον γράφει μεταξύ άλλων στη Daily Mail από το Παρίσι και συγκεκριμένα μια γειτονιά ευκατάστατων στα ανατολικά της πόλης: «Ο Καντονά ζει σε ένα επιβλητικό σπίτι, που αξίζει περίπου 2 εκατομμύρια λίρες, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Rachida Brakni και τα δύο παιδιά τους, περιμένοντας την ώρα να περπατήσει μαζί του προς το τοπικό δημόσιο σχολείο κάθε πρωί . Προσπαθούν να ζήσουν μια ήσυχη, κανονική ζωή. Το πρωί της Παρασκευής, αφού είχε πάει τον γιο του στο σχολείο, ευγενικά, αλλά με κατηγορηματικό τρόπο, απέρριψε το αίτημά μας να φωτογραφηθεί.

Ο Καντονά και η οικογένειά του έχουν εγκατασταθεί εδώ και δέκα χρόνια στην Fontanay-sous-Bois, όπου ζουν γιατροί , ηθοποιοί και δικηγόροι, σε μια περιοχή με λεωφόρους με δεντροστοιχίες. Εκεί ζουν μεταξύ άλλων, ο σταρ της Γαλλικής τηλεόρασης Νίκος Αλιάγας, ο μουσικός της τζαζ Αντρέ Μανουκιάν και ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν Μπλεζ Ματουιντί.
Το μόνο που θυμίζει την… προηγούμενη ζωή του Καντονά ως ποδοσφαιριστή, είναι ένα μικρό τέρμα στον κήπο του, εκεί όπου παίζει ο γιός του Εμίρ όταν επιστρέφει από το σχολείο τα απογεύματα.

Ο κινηματογράφος και η πολιτική είναι τα πάθη του Καντονά. Εχει λάβει μέρος μέρος σε περισσότερες από 20 ταινίες  και ντοκιμαντέρ….
Παράλληλα ο Καντονά είναι μια φωνή των Γάλλων για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τους μετανάστες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μετά την τραγωδία στα γραφεία της Charlie Hebdo, στις 7 Ιανουαρίου, όταν δύο ισλαμιστές ένοπλοι σκότωσαν 12 ανθρώπους στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, ο Καντονά ασχολήθηκε με το θέμα της θρησκείας σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.
«Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι έγινε ως αφορμή για να φάλουμε κατά του Ισλάμ, υπάρχει φανατισμός παντού», δήλωσε. «Πολλές τρομοκρατικές ομάδες έχουν υπάρξει και δεν είχαν σχέση με το Ισλάμ».

Ο Καντονά είναι πλέον μια πολιτική δύναμη στη Γαλλία, μια φωνή της λογικής με ιδιαίτερη επιρροή προς τον κόσμο σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Εχει αποκτήσει φήμη ως ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης, σε συνεργασία με το Canal + με το οποίο γύρισε μια σειρά ντοκιμαντέρ που έχουν ως στόχο να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν για το μέλλον της χώρας.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σε ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ, ο Ζινεντίν Ζιντάν ξέσπασε σε δάκρυα, όταν μίλησε για την καταγωγή του από την Αλγερία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά του στη δεκαετία του 1950 στη Γαλλία…

Την Τετάρτη ο Καντονά αγόρασε ένα από τα αγαπημένα του κρασιά, ένα Mersault του 2010. Πλήρωσε 48 ευρώ στο La Cave της γειτονιάς. Στα 48του φαίνεται τελικά να είναι πιο ήρεμος από ποτέ, ένας αφοσιωμένος πατέρας με τέσσερα παιδιά (τον Ραφαήλ και την Ιωσηφίνα από τον πρώτο γάμο του με την Ιζαμπέλ, τον Εμίρ και τον Σέλμα από τον δεύτερο. Η αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια λίρες.
Πριν από δύο χρόνια έβγαλε σε δημοπρασία μια Rolls Royce και πήρε 100,000 λίρες, τις οποίες δώρισε στο ίδρυμα Abbe Pierre, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει συσταθεί για να βοηθήσει τους φτωχούς και άστεγους.
Συναντήθηκε με την σημερινή σύζυγό του, την Rachida, μια ηθοποιό 10 χρόνια νεότερή του, το 2002 στη διάρκεια γυρισμάτων  για την ταινία L’Outremangeur.

Ο Καντονά έχει ακόμα ένα Ινδικό τατουάζ στο στήθος του. Το ίδιο που είχε ο παππούς του, τα αδέρφιά του Τζόελ και και Ζαν Μαρί και ο γιος του Εμίρ.
Είναι μια δεμένη οικογένεια που συχνά τρώνε κρέπες στη γειτονιά ή πίτσα. Όλοι στην πόλη δείχνουν υπερπροστατευτικοί απέναντι στον Καντονά και δεν λένε πολλά γι’ αυτόν….».

Σχετικά άρθρα