«Συμφωνία μέχρι 30/4 για το καλό του αθλητισμού»

Ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τους ανθρώπους της ΕΠΟ, της UEFA και της FIFA ενώ το “παρών” έδωσε και ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 17:00 και μετά από δύο ώρες ο κ. Κοντονής αποχώρησε λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή τονίζοντας πως δεν έχει πρόθεση να έρθει σε ρήξη με τους φορείς του ποδοσφαίρου όσον αφορά στο νέο αθλητικό νόμο ενώ συμπλήρωσε πως στόχος του είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Απριλίου προκειμένου να συμβάλει το νέο νομοσχέδιο στη βελτίωση του ελληνικού αθλητισμού.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι κ. Γκιρτζίκης, Υφαντής και Παπανικολάου από πλευράς ΕΠΟ, ο διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών της FIFA, Τιερί Ρεζνά και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή:
«Συναντήσαμε σήμερα τις διεθνείς ομοσπονδίες, την UEFAκαι τη FIFA. Είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε όλες τις παραμέτρους του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει και τα επείγοντα μέτρα κατά της βίας, τα οποία έχουμε δώσει στη δημοσιότητα. Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις για το νομοσχέδιο, ήταν διεξοδικές οι απαντήσεις που δόθηκαν. Η συζήτηση τώρα συνεχίζεται για τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει. Ήδη εκφράσαμε την πρόθεσή μας να μας βοηθήσουν στα ζητήματα που είναι ανοιχτά στον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση και πιστεύω πως θα έχουμε φτάσει σε συμφωνία ως τις 30 Απριλίου. Το χρονοδιάγραμμα είναι να γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο κλιμακίων, στις 30 Απριλίου θα έχουμε την κατάληξη. Θέλω να πω επίσης, πως όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού. Τα μέτρα έχουν να κάνουμε την αξιοπιστία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και όλων των αθλημάτων. Χρειάζεται η συζήτηση και ο διάλογος για να αντιληφθούν όλοι πως κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάτι μόνος του, όλα συγκλίνουν στο να κάνουμε μια προσπάθεια να καταστεί ο αθλητισμός αξιόπιστος και να έχει το κύρος που του αρμόζει σε μια οργανωμένη κοινωνία. Εγώ είμαι άνθρωπος που πιστεύει στον διάλογο. Δεν είμαστε υπέρ των ρήξεων και τον μονομερών ενεργειών, για να πω και μια φράση του… συρμού. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πεδία συνεννοήσεως, τα οποία θα είναι και προωθητικά».
Για το αν υπάρχουν θέματα από τη συνάντηση που χρίζουν επίλυσης: «Υπάρχουν αρκετά θέματα που έχουν προκύψει. Έχουμε ένα αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει διάφορα ζητήματα. Αυτά συζητήθηκαν κάποια διευθετήθηκαν σε κάποια ζητήθηκαν διευκρινήσεις και όπως μας τις ζήτησαν τις παρείχαμε. Πιστεύω πως οι αξιωματούχοι των ομοσπονδιών έχουν αντιληφθεί τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου. Δεν θέλω να ερμηνεύσω τις απόψεις άλλων, μιλάω για τη δική μου γνώμη που σχημάτισα».
Για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ: «Εμείς δεν μιλάμε μόνο για το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ. Θέλουμε το εκλογικό σύστημα όλων των ομοσπονδιών να πάει προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας. Αυτά είναι τα ζητήματα που συζητάμε με την ΕΠΟ και θα συζητήσουμε και με τις άλλες ομοσπονδίες. Πιστεύω πως θα καταλήξουμε σε θετικά συμπεράσματα».
Για τα μέτρα του νέου νομοσχεδίου που αντιτίθενται στο αυτοδιοίκητο: «Εξήγησα στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως αυτά τα μέτρα είναι διοικητικά. Τα διοικητικά μέτρα είναι μέτρα που επιφυλάσσει το κράτος στον εαυτό του. Δεν τίθενται σε συζήτηση αυτά, τίθενται τα άλλα. Άλλα τα διοικητικά, άλλα τα πειθαρχικά. Αυτά τα παίρνει η κάθε ομοσπονδία, όπως η ΕΠΟ και ούτω καθ’ εξής. Το κράτος όμως δεν μπορεί να απόσχει από μια δράση που γίνεται σε δημόσιο χώρο. Δεν μπορούν οι ανώνυμες εταιρείες να μην ελέγχονται από το κράτος. Όπως ελέγχεται για παράδειγμα μια ξενοδοχειακή επιχείρηση, θα πρέπει να ελεγχθεί και μια ΠΑΕ. Το κράτος θα επιβάλει πρόστιμα αν κρίνει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου».
Για τους ανθρώπους που συνάντησε: «Πρόκειται για ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και δημοκρατικής αντίληψης, συζητάμε για αυτά τα ζητήματα και πιστεύω πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
Για το νομοσχέδιο: «Μπαίνει από σήμερα σε διαδικασία για να φτάσει στη Βουλή, να μπει στις αρμόδιες επιτροπές και την ολομέλεια».
Για τα επεισόδια στην Πυλαία: «Ακούστηκε από κανάλια και συναδέλφους σας πως είχα συμμετοχή στις αποφάσεις που ελήφθησαν. Δεν είχα καμία συμμετοχή, παρακολουθούσα όμως στενά όσα έγιναν. Ήμουν εδώ στο υπουργείο με τον γενικό γραμματέα, και παρακολουθούσα τι έγινε, δεν είχα συμμετοχή στις αποφάσεις. Αν θέλετε εκ των υστέρων, μπορώ να πω πως ήταν λάθος της ομοσπονδίας που έγινε ο τελικός στην έδρα μιας ομάδας. Όπως ήταν λάθος και η διανομή των εισιτηρίων. Δεν θέλω να κάνω τον εισαγγελέα. Αυτό που θέλω είναι να δούμε τα λάθη και να μην τα επαναλάβουμε. Την ίδια ημέρα στο Αγρίνιο είχαμε έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών ο οποίος ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος και ιστορικά. Έγινε όμως όπως έπρεπε. Εγκάλεσαν κάποιοι το υπουργείο γιατί δεν εξέδωσε απαγόρευση για το παιχνίδι του χάντμπολ. Πρέπει να ξέρουν πως αυτό δεν μπορώ να το κάνω αν δεν έχω την εισήγηση της Αστυνομίας και της ΔΕΑΒ. Πρέπει να καταλαβαίνουμε και τον νόμο. Να μην ζητάμε πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος. Είχαμε το σαββατοκύριακο ένα καλό παράδειγμα κι ένα αρνητικό. Θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να έχουμε διοργανώσεις και αγώνες όταν όλα λειτουργούν σωστά, αλλά να δούμε και που κάναμε λάθος. Όλοι. Δεν βγάζω απ’ έξω τον εαυτό μου. Ευθύνη έχουμε όλοι. Πρώτα οι ομοσπονδίες που οργανώνουν τους αγώνες και μετά οι υπόλοιποι».

Σχετικά άρθρα