Αγώνας δρόμου για την κατάρτιση της πρότασης

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει έως την Παρασκευή το πρωί να παρουσιάσει μια λεπτομερή πρόταση με διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα, η οποία θα συνοδεύει το αίτημα της Ελλάδας για το νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, «η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο».
Το αίτημα για δάνειο διετούς διαρκείας θα κατατεθεί σήμερα στους εταίρους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση για τη δανειοδότηση θα αφορά στο «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψη της το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει μέτρα, και να δεσμευτεί ότι αυτά θα ψηφιστούν ταχύτατα από τη βουλή, καθώς η απαίτηση των εταίρων είναι όλα τα μέτρα του τρίτου προγράμματος που θα συνοδεύει το διετές δάνειο να υιοθετηθούν από την αρχή και πάντως πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κοινοβούλια.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Πρωθυπουργό έκανε δηλώσεις σε τελείως διαφορετικό κλίμα από τους εταίρους, τονίζοντας ότι επιδιώκει μια «συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία θα περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ως αντάλλαγμα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, η συμφωνία θα περιλαμβάνει «τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συζήτηση έγινε σε σε θετικό κλίμα και πρόσθεσε: «Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».
Παρά την πίεση υπό την οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και την απροθυμία των εταίρων , να συνδράμουν στην κατάρτιση αυτής της πρότασης ώστε να είναι τεχνικά άρτια και να μπορεί να εγκριθεί ως αξιόπιστη από τους εκπροσώπους των θεσμών, στην κυβέρνηση αξιολογούν θετικά, ότι υπάρχει οδικός χάρτης.
Με δεδομένο ότι «συνολική λύση δεν μπορεί να προκύψει μέσα σε 24 ώρες», όπως έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού χθες, ο στόχος της Αθήνας στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν να διεκδικήσει ένα ισχυρό σήμα ότι «βαδίζουμε προς συμφωνία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «προσυμφωνία», διάρκειας περίπου 40 ημερών, ώστε να προετοιμαστεί το διετές πρόγραμμα που θα ζητήσει επισήμως σήμερα από τον ESM η Αθήνα.
Το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη βουλή ώστε να βελτιωθεί η ελληνική αξιοπιστία έναντι των εταίρων. Παράλληλα, η Αθήνα θα καταθέσει το σύνολο των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει μέχρι την Παρασκευή ώστε να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής της Κυριακής.
Αν και βάση για την ελληνική πρόταση θα αποτελεί η βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ της 27ης Ιουνίου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ήδη ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% για το 2015 πρέπει να αναθεωρηθεί, λόγω της αρνητικής πορείας της ελληνικής οικονομίας το 2015.
Το μήνυμα των εταίρων ότι απαιτείται μια ενδιάμεση συμφωνία, που όμως θα έχει ως προαπαιτούμενα την ψήφιση επώδυνων μέτρων ώστε δρομολογηθούν οι διαδικασίες για ένα νέο πρόγραμμα εισέπραξε και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους ομολόγους του στο Eurogroup.
Ταυτόχρονα και χθες το απόγευμα υπήρξε σειρά διεργασιών σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και λίγο αργότερα μίλησε στο τηλέφωνο και με τον κ. Τσίπρα, στον οποίο επανέλαβε την έντονη επιθυμία της Ουάσιγκτον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.
Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, όπου ετέθη επί τάπητος ο «οδικός χάρτης» στην κατεύθυνση επίτευξης της συμφωνίας.
Πηγή: REAL.GR

Σχετικά άρθρα