Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Τι αποκάλυψε η FT για κονδύλια απο τον Ντράγκι για να σώσει τις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών;
Τι αποκάλυψε η FT για κονδύλια απο τον  Ντράγκι για να σώσει τις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών; thumbnail

Τι αποκάλυψε η FT για κονδύλια απο τον Ντράγκι για να σώσει τις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών;

ην αποκάλυψη ότι η ΕΚΤ εξασφάλισε στα Βαλκάνια μια "κρυφή" πιστωτική γραμμή για να μην τραβηχτεί η πρίζα από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, κάνουν με δημοσίευμα τους οι Financial Times. "Ο φόβος είναι πως αν κάποιος φύγει πρώτος και τραβήξει την πρίζα, θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι", ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης.


"Η ΕΚΤ είχε δημιουργήσει ειδικές συμφωνίες "swap" ή διμερείς πιστωτικές γραμμές, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία", (όπως είχε γίνει στην κρίση της ευρωζώνης μετά το διεθνές κραχ του 2008) για να τις διαβεβαιώσει ότι "οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν εκεί θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης".


Ολόκληρο το ρεπορτάζ των Financial Times:


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε κρυφές πιστωτικές γραμμές στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πείσει τις ξένες ρυθμιστικές αρχές να μην τραβήξουν την πρίζα στις τοπικές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.


Τα νέα για τη στήριξη στο παρασκήνιο των θυγατρικών έρχονται τη στιγμή που το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης για ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ.


Η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank ΑΛΦΑ έχουν σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αν τα στοιχεία αυτά περνούσαν στον έλεγχο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών, οι μητρικές τράπεζες θα δέχονταν άμεσο χτύπημα στα κεφάλαιά τους. Ένα χτύπημα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο ήδη κρέμεται από μια κλωστή καθώς η χώρα παλεύει να συμφωνήσει ένα νέο πακέτο διάσωσης με τους διεθνείς πιστωτές.


"Ο φόβος είναι πως αν κάποιος φύγει πρώτος και τραβήξει την πρίζα, θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι", ανέφερε πηγή με γνώση της κατάστασης.


Η πηγή σημείωσε ότι η ΕΚΤ είχε δημιουργήσει ειδικές συμφωνίες "swap" ή διμερείς πιστωτικές γραμμές, με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, για να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν εκεί θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.


Ανάλογες γραμμές "swap", oι οποίες επιτρέπουν σε ξένες κεντρικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ και να δανείζουν ξανά τα χρήματα αυτά τοπικά, χρησιμοποιήθηκαν κατά την κρίση της ευρωζώνης, αλλά είχαν ανακοινωθεί δημοσίως.


Η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την νέα γραμμή χρηματοδότησης. Ανέφερε ότι οι ελληνικές θυγατρικές είναι φερέγγυες, προσθέτοντας ότι μπορούσαν να αρνηθούν στους μετόχους να αποσύρουν καταθέσεις και ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα από τις την τοπική κεντρική τράπεζα, αν η κατάσταση επιδεινωνόταν.


Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η Βουλγαρική Εθνική Τράπεζα.


Η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση μέσω καθημερινών τηλεδιασκέψεων με όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Αλβανία, τα Σκόπια και η Σερβία.


Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θεωρούνται οι πιο σημαντικές, γιατί οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πάνω από το ένα πέμπτο του ενεργητικού του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος και πάνω από 12% του ρουμανικού.


 


 


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X