Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Το ξενύχτι πριν τη συμφωνία στο Hilton και τα αστεία του Σταθάκη
Το ξενύχτι πριν τη συμφωνία στο Hilton και τα αστεία του Σταθάκη   thumbnail

Το ξενύχτι πριν τη συμφωνία στο Hilton και τα αστεία του Σταθάκη
Σε τρεις αίθουσες στο ισόγειο του Hilton, χωρίς μπουφέ με καφέ και με το χιούμορ του υπουργού Ανάπτυξης να σπάει τον πάγο και να διευκολύνει καταστάσεις, κύλησε η ολονύχτια διαπραγμάτευση της Τρόικα με τους δύο Ελληνες υπουργούς (Τσακαλώτο και Σταθάκη) και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη που οδήγησε στη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο. 


Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Εθνος», η η «μάχη» δόθηκε σε τρεις αίθουσες στο ισόγειο του ξενοδοχείου: Στη μεγάλη αίθουσα γινόταν η κεντρική διαπραγμάτευση των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία, σε μια μικρότερη αίθουσα στο πλάι στεγαζόταν το «στρατηγείο» της ελληνικής πλευράς, ενώ η τρίτη αίθουσα φιλοξενούσε τα τεχνικά κλιμάκια. 


Οι κρίσιμες συζητήσεις γίνονταν χωρίς να χρειάζονται μεταφραστές, καθώς και οι τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και μιλούν με μεγάλη άνεση Αγγλικά, κάτι το οποίο έκανε ακόμα πιο εύκολη την επικοινωνία και βοήθησε στο να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεννόησης. 


Οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι των θεσμών διαπίστωσαν πως τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήξεραν πολύ καλά το αγγλοσαξονικό μοντέλο. Πιο κοντά στον αμερικάνικο τρόπο σκέψης – κάτι που βοήθησε στην επικοινωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ήταν ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είχε σπουδάσει στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ήταν αυτός που κατάφερε πρώτος να σπάσει τον πάγο στις διαπραγματεύσεις επιστρατεύοντας το γνωστό του χιούμορ. 


Στα παραλειπόμενα της διαπραγμάτευσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι και η πολιτική λιτότητας που προσπάθησε να εφαρμόσει η ελληνική αντιπροσωπεία. 


Στο πλαίσιο αυτό στην αίθουσα της ελληνικής αποστολής δεν υπήρχαν ούτε καν παραγγελίες για εφοδιασμό με καφέ, για να περιοριστεί το… μπάτζετ. 


Να σημειωθεί πως και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί, παραμένοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πολλές ώρες χωρίς να ζητήσουν διάλειμμα για να φάνε ή να ξεκουραστούν. 


axortagos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X