Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Όταν η διάγνωση στις δερματοπάθειες είναι το άγχος;
Όταν η διάγνωση στις δερματοπάθειες είναι το άγχος; thumbnail

Όταν η διάγνωση στις δερματοπάθειες είναι το άγχος;

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από φίλους και γνωστούς πως έχουν εξανθήματα ή τους πέφτουν τα μαλλιά από το άγχος; Τι ξέρουμε, όμως, για τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται στο δέρμα; Ο κύριος Δημήτρης Καπετανάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, μας εξηγεί ποιες είναι οι δερματοπάθειες που οφείλονται ή προκαλούνται από το άγχος

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης

Ο Πλάτων έγραψε πως "το μεγάλο  λάθος γίνεται όταν οι γιατροί μελετούν το σώμα ξεχωριστά από την ψυχή", ενώ είναι γνωστή η λαϊκή ρήση  πως "το δέρμα είναι ο καθρέπτης της ψυχής". Ενώνοντας αυτά τα δύο ρητά, σήμερα υπάρχει η επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ένα παρατεταμένο στρες ή κάποιο ιδιαίτερα ισχυρό γεγονός,συναίσθημα ή στρες προκαλεί πολλές ανωμαλίες στον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα "όργανο σοκ" (ή και περισσότερα), που είναι γενετικά επιρρεπές στους αγχογόνους αυτούς παράγοντες.Το δέρμα είναι ένα από αυτά τα όργανα- στόχοι και κατά την γνώμη μου το λιγότερο επικίνδυνο.

Οι  πιο συνηθισμένες παθήσεις του δέρματος  που οφείλονται ή προκαλούνται από το άγχος είναι:

-Στο τριχωτό της κεφαλής:

Ξεκινάω από το τριχωτό όπου βασικότερη πάθηση που οφείλεται στο άγχος είναι η γυροειδής αλωπεκία όπου παρατηρούνται μία ή περισσότερες πλάκες στο τριχωτό που είναι τελείως αποψιλωμένες από τρίχες (ο κόσμος τις ονομάζει τριχοφάγο). Η διάχυτη τριχόπτωση παρουσιάζεται επίσης σε εποχές παρατεταμένου άγχους. Η τριχοτυλομανία που ο ασθενής τραβάει μόνος του τις τρίχες δημιουργώντας  ακανόνιστα κενά στο τριχωτό.

-Στο δέρμα και στα νύχια:

Στα νύχια παρουσιάζεται το άγχος με την μορφή της ονυχοφαγίας. Στο δέρμα τώρα οι ψυχοσωματικές νόσοι είναι πολλές.  Πρώτα απ’ όλα, η νευροδερματίτιδα κατά την οποία εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του δέρματος και σε περιοχές που φτάνουν τα χέρια, ερυθρές πλάκες με έντονο,βασανιστικό κνησμό που φτάνει σε σημείο να ματώσει από το ξύσιμο το δέρμα.

Στη συνέχεια, έχουμε την ψωρίαση που χαρακτηρίζεται από τοπικές αθροίσεις λεπίων στο δέρμα και οι εξάρσεις της χρόνιας αυτής νόσου παρατηρούνται σε εποχές έντονου άγχους. Η λεύκη πάθηση που χαρακτηρίζεται από λευκές πλάκες σε διάφορα σημεία του σώματος

Κατόπιν, η  κνίδωση  είναι η νόσος που η βλάβη μοιάζει με το τσίμπημα κουνουπιού και έχουμε μικτή αιτιολογία τόσο αλλεργικοί μηχανισμοί, όσο και ψυχοσωματικοί. Από την άλλη, υπάρχει και η σμηγματορροική δερματίτιδα, που εμφανίζεται είτε στο τριχωτό είτε στο πρόσωπο με περιοχές ερυθρές που έχουν στην επιφάνειά τους ήπια λέπια.

-Στο πρόσωπο:

Η κοινή ακμή δεν είναι ψυχοσωματική νόσος, παρατηρείται όμως έξαρση σε περιόδους στρες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ροδόχροα ακμή που είναι σαν την κοινή ακμή αλλά πάνω σε ένα δίκτυο ευρυαγγειών.

Τέλος, δερματικές παθήσεις όπως η υπεριδρωσία, ο έντονος κνημός χωρίς εξάνθημα αλλά και οι εξάρσεις του έρπητα χειλέων ή/και γεννητικών οργάνων ολοκληρώνουν αυτόν το κύκλο των δερματικών παθήσεων που οφείλονται ή επιδεινόνονται από το άγχος.

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X