Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Σχέδιο "Σένγκεν 2.0" θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας
Σχέδιο "Σένγκεν 2.0" θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας  thumbnail

Σχέδιο "Σένγκεν 2.0" θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας

Η ουγγρική κυβέρνηση, η οποία αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ ένα σχέδιο δράσης με τον τίτλο "Σένγκεν 2.0" για την υπεράσπιση της Ευρώπης εναντίον του μεταναστευτικού κύματος.


 


Αυτό το σχέδιο των δέκα σημείων θα παρουσιαστεί προσωπικά από τον συντηρητικό Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης.


Το σχέδιο επικεντρώνεται στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστών εκτός του εδάφους της ΕΕ. "Αν μια χώρα είναι ανίκανη να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, οφείλει να ζητά βοήθεια από άλλες χώρες μέλη ή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων", προβλέπει το σχέδιο.


Η ταυτοποίηση των προσφύγων, χάρη σε βιομετρικά συστήματα, θα πρέπει να γίνεται εντός του συστήματος του Δουβλίνου και θα πρέπει να καταστούν αυστηρότερες οι κυρώσεις εναντίον αυτών που καταχρώνται το δικαίωμα στο άσυλο, σύμφωνα με το κείμενο.


Στο σχέδιο υπογραμμίζεται πως η διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο θα πρέπει να γίνεται στο σύνολό της εκτός του εδάφους της ΕΕ, σε "hot spots" που θα ελέγχονται και θα είναι απομονωμένα.


Σε πολλά σημεία υπογραμμίζεται η ανάγκη για συνεργασία τρίτων χωρών και προσδιορίζονται οι χώρες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τους αιτούντες άσυλο.


Το σχέδιο βασίζεται στην εθελοντική αρχή και απορρίπτει το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ.


Το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο από τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιβάλλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, είναι νομικά δεσμευτικό. Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης ελπίζοντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή.


Με πρωτοβουλία της συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, η Ουγγαρία πρόκειται να διεξαγάγει μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου ένα δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, στο οποίο ο Πρωθυπουργός αντιτίθεται.


Πηγή: skai.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X