Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για ακτινοθεραπεία
Καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για ακτινοθεραπεία  thumbnail

Καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για ακτινοθεραπεία

Αρκετά λιγότεροι καρκινοπαθείς, από τους διεθνείς μέσους όρους, κάνουν ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας, ο οποίος τονίζει ότι πολύς κόσμος πεθαίνει, γιατί δεν βρίσκει ραντεβού και η κατάσταση του επιδεινώνεται.


Όπως αναφέρει περίπου 30.000 καρκινοπαθείς στην Ελλάδα χρειάζονται περί τις 700.000 συνεδρίες ετησίως και από αυτούς με κόπο καταφέρνουν να κάνουν ακτινοθεραπεία οι 25.000.


Παράλληλα διαπιστώνει ότι η Αθήνα υποφέρει περισσότερο, στο θέμα των αναμονών, όπου σε ορισμένα νοσοκομεία ξεπερνούν και τους πέντε μήνες, ενώ η Θεσσαλονίκη, όπως λέει, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, σε αντίθεση και με κάποια νοσοκομεία της περιφέρειας που υπολειτουργούν. Το πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν είναι καινούριο, αλλά ξεπερνάει την δεκαετία και είναι ανεξάρτητο από το χρώμα των κυβερνήσεων. Ωστόσο όπως επισημαίνει, έχει διογκωθεί στα χρόνια της κρίσης.


Ο κ. Πισσάκας, θεωρεί όμως ανάσα, ποιοτική περισσότερο, και σε κάποιο βαθμό και ποσοτική, την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τους 7 γραμμικούς επιταχυντές, που όπως λέει έως το τέλος του έτους, αναμένεται να αρχίσουν να τοποθετούνται σε ισάριθμα κρατικά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας. "Θέσεις έχουν προκηρυχθεί και για επικουρικούς και για μόνιμους. Αυτά θέλουν το χρόνο τους. Παρόλα αυτά και με τους επικουρικούς και με τους μόνιμους, νομίζω ότι πληρούμε το μίνιμουμ των απαιτήσεων για τη λειτουργία των επιταχυντών, αρκεί οι προσλήψεις των μονίμων να γίνουν γρήγορα", λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.


Επίσης κάνει έκκληση στην Πολιτεία, προκειμένου να μην χάνονται άδικα οι καρκινοπαθείς, να εφαρμόσει τις ήδη υπάρχουσες αποφάσεις του ΕΟΠΠΥ, και να καλύπτει τις ακτινοθεραπείες των ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, χωρίς να πρέπει να πληρώνουν, στις περιπτώσεις εκείνες, που στα δημόσια, τους βάζουν σε μεγάλες λίστες αναμονής.


 


Πηγή: amna.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X