Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Athens Pride 2016: "Διεκδικούμε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου"
Athens Pride 2016: "Διεκδικούμε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου" thumbnail

Athens Pride 2016: "Διεκδικούμε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου"

Το θέμα του φετινού Athens Pride, «Γυναίκα δε γεννιέσαι Γίνεσαι / Άνδρας δε γεννιέσαι Γίνεσαι», εστιάζει ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά / τρανς άτομα. Φέτος ο ΛΟΑΤΚΙ+ χώρος, δηλαδή οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφί, οι τρανς, οι κουίρ, οι ίντερσεξ αλλά και οι υπόλοιπες ταυτότητες που αυτή αγκαλιάζει, εστιάζουν τις διεκδικήσεις τους στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το συγκεκριμένο αυτό αίτημα, πάνω στο οποίο έχει εστιάσει και το φετινό Athens Pride, επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη για μια εξαιρετικής σημασίας ρύθμιση στο νομικό πλαίσιο της χώρας. Από την παρέλαση του 2005, το Athens Pride μάχεται για την ισονομία και το δικαίωμα όλων των LGBTQI ατόμων στην προσωπική έκφραση.


Η νομική αναγνώριση ταυτότητας Φύλου πιο κοντά από ποτέ


Όπως πρόσφατα διαβεβαίωσε μέσω δελτίο Τύπου το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, «Η θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ήδη δρομολογηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών με ειδίκευση στα ληξιαρχικά θέματα πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τους επόμενους μήνες η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα προωθηθεί προς ψήφιση».

Αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε μέρα


Η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ (SOGIE* – ΣΥΡΙΖΑ) και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή τους παρέμβαση καταθέτουν την άποψη πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρηθούν να γίνουν από την παρούσα κυβέρνηση στη δομή του κράτους θα πρέπει να δίνουν το αποτύπωμα μιας κοινωνίας συμπερίληψης και σε μόνιμη επαγρύπνηση για φαινόμενα ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «Ο ορίζοντάς μας, η κοινωνία που θα λειτουργεί 'από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του' περνάει επίσης μέσα από την ισότιμη πρόσβαση όλων στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της εργασίας. Στοιχεία που αυτή τη στιγμή συχνά αποτελούν καθημερινό διακύβευμα για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις με βάση τα παραπάνω». Και συμπληρώνουν: «Θεωρούμε, τέλος, πως οι συνθήκες είναι υπερώριμες ώστε να ανοίξει το ζήτημα οικοδόμησης ενός διαφορετικού παραδείγματος, όπου δεν θα χωρούν οι παραπάνω λογικές. Σε αυτό το άνοιγμα αυτού του κοινωνικού διαλόγου θεωρούμε ότι εντάσσονται οι διαρκείς θέσεις μας για την αναγκαία θέσπιση, σφράγιση και θωράκιση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων, όσο και εκείνων που άπτονται του σεξουαλικού προσδιορισμού. Σε καμμία όμως περίπτωση δεν θεωρούμε ότι τα ζητήματα του σεξισμού, της ομο- και τρανσφοβίας, κλείνουν με απλές ή σύνθετες νομοθετικές παρεμβάσεις αν δεν χτυπηθούν από όλες και όλους μας καθημερινά στις ρίζες τους».


Athens Pride 2016 – Διεκδικήσεις για ένα αύριο χωρίς διακρίσεις


- Εισαγωγή της βέλτιστης νομοθεσίας ώστε τα τρανς άτομα να αλλάζουν τα έγγραφά τους χωρίς την προϋπόθεση στείρωσης ή άλλων ιατρικών διαδικασιών, ψυχιατρικών διαγνώσεων ή διάλυσης πρότερου γάμου, με γρήγορο, διαφανή και προσβάσιμο τρόπο, ώστε αυτά να βρίσκονται σε αρμονία με το φύλο αυτοπροσδιορισμού τους.


- Πολιτικός γάμος και αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, με τρόπο ώστε αυτό να αντικατοπτρίζει έναν σύγχρονο, περιεκτικό ορισμό της οικογένειας που αναγνωρίζει την πολυμορφία των οικογενειακών σχέσεων και ρυθμίζει τις ανάγκες όλων των οικογενειών.


- Κατάργηση κάθε αναχρονιστικής νομοθετικής διάταξης που συμβάλλει σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς και συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος και την πράξη προστασίας της εργασίας για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.


- Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, η οποία θα συνοδεύεται παράλληλα από την απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτών σε αυτά τα θέματα, καθώς και την εκπαίδευση για την αναγνώριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου».


- Διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με τον HIV σε όλες τις βαθμίδες της υγείας τις οποίες χρειάζονται. Αν και θεσμικά στη χώρα μας κάτι τέτοιο σήμερα διασφαλίζεται, απαραίτητη προϋπόθεση πλέον αποτελεί η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των σχετικών μονάδων υγείας καθώς και η επαρκή τους κάλυψη σε φάρμακα.


- Eκπόνηση εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών μέσα από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θεσμική υποστήριξη από την πολιτεία και δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων για όλους τους δημόσιους λειτουργούς και τους εκπαιδευτικούς, με θέμα την ενημέρωση για τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.


- Λειτουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ερευνά αμερόληπτα τις καταγγελίες για βία εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον ομοφυλοφίλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων.


- Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης – στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.


- Κατάργηση του άρθρου 59 του Ν. 4057/2012 καθώς και τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του Ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει και φέτος το Athens Pride


Η διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στηρίζει πολλαπλά την πρωτοβουλία, με στόχο την ενδυνάμωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις. Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προχώρησε μεταξύ άλλων σε:


- Χρωματισμό των διαβάσεων της πλατείας Κλαυθμώνος και της κεντρικής διάβασης του Συντάγματος στα χρώματα του Athens Pride.


- Παραχώρηση του Πεδίου του Άρεως στις 5/6 για το πικ νικ των εθελοντών των οργανώσεων και για την ποδηλατοδρομία τους.


- Φιλοξενία του επίσημου σποτ στο site της Περιφέρειας έως την ολοκλήρωση του Athens Pride.


http://athenspride.eu/


Πηγή: avgi.gr


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X