Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Απόγονος του Ελ Γκρέκο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του
Απόγονος του Ελ Γκρέκο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του thumbnail

Απόγονος του Ελ Γκρέκο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του

Την ώρα που οι δημοτικές αρχές Μαλεβυζίου και Ηράκλειου ερίζουν για την καταγωγή του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα με τους Ισπανούς να πρωτοστατούν στη διαμόρφωση της Ιστορίας. Ενα πρόσωπο που συνδέθηκε τότε με τη "ρίζα" του Θεοτοκόπουλου, τόσο ως προς το γένος, Θεοτόκης, όσο και ως προς την ομοιότητα, ήταν ο Στυλιανός Αλοδιανάκης του Πολυχρόνη και της Μαρίας το γένος Θεοτόκη.


Στο πρόσωπό του οι Ισπανοί βρήκαν την απόδειξη που έψαχναν σε ό,τι αφορά στην έρευνα που είχαν ξεκινήσει βασιζόμενοι στα αρχεία της Ιεράς Εξέτασης.


Ο γιος του, Πολυχρόνης Αλοδιανάκης σε συνέντευξή του στο τοπικό Μέσο Made in creta, παρουσιάζει φωτογραφικά ντοκουμέντα, δημοσιεύματα της εποχής, όπως και φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο. Η ιστορία αυτή ξεκινά κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε οι Ισπανοί θα έρθουν για πρώτη φορά στο Ηράκλειο και θα αρχίσουν να ψάχνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, τη γενέτειρα του Θεοτοκόπουλου. Ο δρόμος τους έβγαλε στο Φόδελε.


Θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν τους κατοίκους του χωριού και να συλλέγουν φωτογραφίες. Ένας από αυτούς ήταν ο νεαρός τότε – περίπου 25 ετών – Στυλιανός.


Ιδού πως περιγράφει ο γιος του, τα όσα του διηγήθηκε ο πατέρας του: "Στις αρχές του 20ου αιώνα ιστορικοί από το Πανεπιστήμιο του Βολιαδολίδ της Ισπανίας ήρθαν για πρώτη φορά στο Φόδελε. Ήξεραν ότι είναι Κρητικός και ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι βάσει των αρχείων της Ιεράς Εξέτασης. Όταν έφτασαν στο μικρό Τολέδο του Φόδελε, μάζεψαν τους χωριανούς για να συλλέξουν πληροφορίες. Με το που είδαν τον πατέρα μου, ήταν περίπου 25 ετών τότε είπαν: "Ιδού η απόδειξη!" αφού είδαν την τέλεια ομοιότητα. Τον ρώτησαν πως λέγεται και απάντησε: Στυλιανός Αλοδιανάκης του Πολυχρόνη και της Μαρίας το γένος Θεοτόκη. Άλλη μια απόδειξη!


Η κυβέρνηση Παπανδρέου στο Φόδελε
Έτος Γκρέκο χαρακτηρίστηκε το 1964, με αφορμή τη συμπλήρωση των 350 χρόνων από το θάνατο του. Στις 26, 27 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους, πολυπληθέστατη αποστολή αποτελούμενη από 220 τουλάχιστον άτομα θα βρεθεί στο Φόδελε, για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που φιλοτέχνησε και δώρισε ο γλύπτης Θ. Απάρτης.


Μάλιστα, είχε συγκροτηθεί μια μεγάλη "Επιτροπή Οργανώσεως Εορτών έτους Γκρέκο" με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου που τότε ήταν υπουργός αναπληρωτής Συντονισμού, της Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου.


 
   
Πηγή: /www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X