Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Καλλιτέχνες Αυτοτυφλώνονται Κάνοντας Τατουάζ στα Μάτια
Καλλιτέχνες Αυτοτυφλώνονται Κάνοντας Τατουάζ στα Μάτια thumbnail

Καλλιτέχνες Αυτοτυφλώνονται Κάνοντας Τατουάζ στα Μάτια

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Ίντερνετ είναι ένας αηδιαστικός βόθρος γεμάτος βρωμερά πράγματα που θα δαιμονίσουν τα παιδιά και θα καταστρέψουν τον κόσμο. Και μπορεί να μην έχουν άδικο. Κάτω από τα στρώματα των ωραιοποιημένων βίντεο του Διαδικτύου που υπόσχονται ότι Θα Αλλάξουν τη Ζωή σας, ανήλικα χωρίς μυαλό αντιγράφουν ενήλικες χωρίς μυαλό, με αρκετά τρομακτικές συνέπειες.


Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Τζαμαϊκανού καλλιτέχνη Mace, ο οποίος σχεδόν τυφλώθηκε ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ. Ο βολβός του ματιού, φυσικά, είναι ίσως το νούμερο ένα μέρος μέσα στο οποίο δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτα που να μην έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό, ξέρετε τώρα – σε περίπτωση επαφής ξεπλύνετε αμέσως με νερό – Ω ΘΕΕ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΤΛ.Ο Mace ακολουθούσε τα βήματα του συναδέλφου του, του Τζαμαϊκανού καλλιτέχνη της dancehall μουσικής, Alkaline, ο οποίος λέγεται ότι έκανε τατουάζ στα μάτια του την περασμένη άνοιξη. Τα τατουάζ είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της dancehall, δείτε απλά τον Vybz Kartel, ο οποίος είναι καλυμμένος από την κορφή μέχρι τα νύχια με τατουάζ, σαν πίνακας με πόδια. Όπως εξήγησε ο Gaza Slim στη σειρά Jamaica του Noisey, τα τατουάζ εξυπηρετούν στο να διακρίνονται συγκεκριμένες ομάδες και συνεργεία Dancehall. Αλλά και ο Alcaline και ο Mace, το έχουν παρατραβήξει. Ο Alcaline λέει ότι χώνουν στο μάτι τους βελόνες γεμάτες μελάνι, «εν μέρει για να τραβήξουν την προσοχή, αλλά και επειδή έτσι [είμαι] ήρεμος και ευχαριστημένος. Κάθε διασκεδαστής ή καλλιτέχνης οποιουδήποτε διαμετρήματος, θέλει να παραμείνει στα φώτα της δημοσιότητας και να έχει την προσοχή του κοινού». Βασικά, αυτό είναι το είδος της απάντησης που παίρνεις από κάποιον που είναι διάσημος επειδή έκανε τατουάζ στο βολβό του ματιού και που προσποιείται ότι δεν έκανετο τατουάζ στο βολβό του ματιού για να γίνει διάσημος.Παρά τις εικόνες που δείχνουν πραγματικές βελόνες να χώνονται σε πραγματικά μάτια, και παρά τις απαντήσεις του στυλ: «Το έκανα γιατί έτσι ήθελα», κάποιοι πιστεύουν ότι ο Alcaline κατασκεύσε όλη αυτή την ιστορία απλά για να ανεβάσει τις μετοχές του.Όμως, για κάποιο λόγο, δεν είμαι σίγουρος ότι πιστεύω πως το βίντεο με τίτλο: «ALKALINE EYE BALLS FAKE EXPOSED» που ανέβηκε στο YouTube από τον χρήστη yaardie95, είναι αληθινό. Σίγουρα τα μάτια-τατουάζ μοιάζουν παρόμοια με τα μάτια που γεμίζουν με μαύρους φακούς επαφής (βλέπε: Tyler, The Creator), αλλά τα τατουάζ στο βολβό του ματιού δεν είναι κάτι καινούργιο.


Το 2008, η εφημερίδα The Sun, κυκλοφόρησε μια ιστορία για έναν «τρελό body-artist που βύθισε μια βελόνα στο μάτι του σαράντα φορές για να το μετατρέψει σε ανοιχτό μπλε» και το 2013 η Daily Mail δημοσίευσε ένα κομμάτι για ένα Βραζιλιάνο που «έκλαιγε μελάνι για δύο ημέρες» μετά από τατουάζ στο βολβό του ματιού του. Για να μάθω ακριβώς πώς ένα άτομο μπορεί να κάνει τατουάζ στο όργανο με το οποίο βλέπει, τηλεφώνησα σε αρκετούς γιατρούς και καλλιτέχνες τατουάζ. Οι περισσότεροι ήταν πολύ απασχολημένοι δουλεύοντας, αλλά ένας ειδικός τατουάζ στο Hackney ήταν πρόθυμος να μου μιλήσει.


Ο τύπος με τον οποίο μίλησα δουλεύει στην εταιρεία τατουάζ Happy Sailor, στο Hackney. Έχει έναν φίλο με ένα τατουάζ στο μάτι, ο οποίος σε αντίθεση με τον Mace, είναι «εντελώς καλά». Αν γίνει σωστά, το τατουάζ στο βολβό του ματιού μπορεί να «γίνει από γιατρούς, διότι στην πραγματικότητα δεν είναι τατουάζ, είναι ένεση». Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάτρηση του σκληρού χιτώνα, του προστατευτικού εξωτερικού στρώματος των ματιών, από μια βελόνα και την έγχυσή μελανιού. Σε αντίθεση με τα τατουάζ με περίπλοκα σχέδια, το τατουάζ στον βολβό του ματιού είναι περίπου σαν να «ρίχνεις μπογιά στο πάτωμα και να τη βλέπεις να απλώνει», δηλαδή κυριολεκτικά, ρίχνεις στο μάτι μελάνι και το βλέπεις να εξαπλώνεται».Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς ακριβώς πραγματοποιείται αυτή η επικίνδυνη διαδικασία, πιο πάνω υπάρχει ένα σχετικό βίντεο, το οποίο δεν εχω παρακολουθήσει γιατί τρώω το μεσημεριανό μου και ανακατεύομαι. Άκουσα, όμως, μόνο τον ήχο – και ένας άντρας λέει ότι: «όταν αισθάνεστε τη βελόνα να προχωρά προς τα μέσα, είναι σαν να μπαίνει στο μάτι σας κάτι κρύο» κάτι που μου ακούγεται σαν ένας εξαιρετικά σαδομαζοχιστικός τρόπος για να κρυώσει κανείς το μάτι του.


Ο φίλος του καλλιτέχνη τατουάζ με τον οποίο μίλησα, μου είπε ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη, ότι διαρκεί για μια ζωή. Τον ρώτησα αν αυτό μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα και μου είπε να τον ξαναπάρω σε τριάντα χρόνια, γιατί πραγματικά δεν ξέρει ακόμα. Του ζήτησα να σκάσει γιατί έχω deadline για να παραδώσω το άρθρο- και μου είπε ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, επειδή τα τατουάζ στο βολβό του ματιού είναι κάτι σχετικά καινούριο. Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι θα προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα, μια που το μελάνι εξαπλώνεται τόσο στον κερατοειδή, όσο και στην ίριδα. H άποψή του συμφωνεί τόσο με το γιατρό όσο και με τους ειδικούς, οι οποίοι «δεν συνιστούν τη διαδικασία, μιας και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή ακόμα και απώλεια της όρασης».Σε μια συνέντευξη του στο OnStage TV, o Alcaline δήλωσε ότι τα τατουάζ στα μάτια του θα «διαλυθούν με την πάροδο του χρόνου», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο των οφθαλμίατρων όσο και του φίλου του καλλιτέχνη τατουάζ που μου μίλησε. Ίσως ο χρήστης του YouTube, yaardie95, να έχει δίκιο. Ίσως ο yaardie95 να είναι ο συνωμοσιολόγος που όλοι περιμέναμε και ο Alcaline να είναι πράγματι μια απάτη.


Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Mace, ο dancehall καλλιτέχνης που αντέγραψε τον Αlcaline, σίγουρα έκανε τατουάζ στο βολβό του ματιού του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αφού η βελόνα διαπέρασε το στρώμα των ματιών του.


Θα γίνει άραγε τάση το τατουάζ στον βολβό του ματιού; Είναι κάτι που πρόκειται να δούμε σε τέσσερις μήνες στο Gawker;


Ίσως νιώθετε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το passion-gap για τη Dancehall, αλλά πραγματικά ελπίζω να μην είναι.


 


Πηγή: www.vice.com 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X