Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Οι τράπεζες τώρα παίρνουν τα σπίτια και των εγγυητών
 Οι τράπεζες τώρα παίρνουν τα σπίτια και των εγγυητών thumbnail

Οι τράπεζες τώρα παίρνουν τα σπίτια και των εγγυητών

Στις προσωπικές περιουσίες των εγγυητών στρέφονται οι τράπεζες πλέον όταν αποτυγχάνουν οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενες τις σχετικές ρήτρες που έχουν υπογραφεί.


Η διόγκωση των κόκκινων δανείων και ο αγώνας δρόμου των τραπεζών για τη διαχείρισή τους, ώστε να περιοριστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες οδηγεί στις πόρτες των εγγυητών, οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό. Τι γίνεται όμως όταν αδυνατούν ή αδιαφορούν; Σε τι κίνδυνο βρίσκεται η ατομική τους περιουσία; Η Άννα Κορσάνου, δικηγόρος απαντά στην Σοφία Μύτιλη και το SKnews.gr για τις ευθύνες και τους κινδύνους που διατρέχουν οι εγγυητές.


Άννα Κορσάνου- Δικηγόρος- Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια


Τι είναι εγγυητής; Είναι το συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που ζητήσαμε να υπογράψει για να πάρουμε  ένα δάνειο (καταναλωτικό , στεγαστικό, πιστωτική κάρτα)  από κάποια Τράπεζα.Είναι µία σύµβαση δια της οποίας δεσμεύεται  να αποπληρώσει το ποσό του  δανείου ο εγγυητής αντί του δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονοµικές του υποχρεώσεις.


Ο εγγυητής σε περίπτωση που έχει υπογράψει δάνειο ευθύνεται καθώς και ο συν οφειλέτης για ολόκληρο το ποσό του δανείου που έχει αναλάβει και όχι για το μισό όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Πχ σε περίπτωση συζύγων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και ο ένας είναι πρωτοφειλέτης και ο άλλος εγγυητής η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το σύνολο του ποσού είτε από τον έναν είτε από τον άλλο.


Σε περίπτωση αδυναμίας του πρωτοφειλέτη εξόφλησις δόσεων, η τράπεζα στρέφεται προς τον εγγυητή και απαιτεί το ποσό. Συνεπώς, κινδυνεύει άμεσα η περιουσία του και μάλιστα για το σύνολο του ποσού που χρωστάει ο οφειλέτης.


Ο εγγυητής σε περίπτωση "ενόχλησης" από την τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση με την τράπεζα ή να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του Νόμου Κατσέλη ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τον πρωτοφειλέτη και εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.


Madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X