Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Αντηλιακά! Οι χρυσοί κανόνες και τα λάθη που κάνεις
Αντηλιακά! Οι χρυσοί κανόνες και τα λάθη που κάνεις thumbnail

Αντηλιακά! Οι χρυσοί κανόνες και τα λάθη που κάνεις

 Γράφει για το boro.gr ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης


 


 


Τα τελευταία χρόνια πολλά λέγονται για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας . Ο ήλιος ενοχοποιείται για την γήρανση του δέρματος, για αλλεργίες, για οφθαλμολογικές παθήσεις και βεβαίως για κακοήθειες. Από τις κακοήθειες αυτές πιό σοβαρή και με πολύ ψηλούς δείκτες θνητότητας, είναι το μελάνωμα και σε πολύ μικρότερο βαθμό τα επιθηλιώματα.


Πρέπει όμως να πω και τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο ήλιος πρέπει να είναι φίλος μας. Με έκθεση στον ήλιο 3 φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά παράγεται η απαιτούμενη για το μυοσκελετικό κυρίως σύστημα βιταμίνη D.


Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι φάρμακο για πολλές δερματοπάθειες όπως ακμή, έκζεμα, ψωρίαση.


Βέβαια πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφάλειας. Το καλοκαίρι πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 11πμ έως τις 4 μμ και να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 και πάνω. Η χρήση του αντιηλιακού συνιστάται πλέον για όλους τους μήνες του χρόνου, όποτε αυτός εμφανίζεται.


O παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.


Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας ,την εποχή του χρόνου και την περιοχή που ζούμε, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.   


 


Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.Όμως εδώ πρέπει να διαλύσουμε έναν μύθο που λέει πως όσο ψηλότερος είναι ο δείκτης προστασίας τόσο μεγαλύτερη προστασία έχουμε. Ο άριστος δείκτης προστασίας είναι ο SPF 20 ή 30 που μας παρέχει επαρκή προστασία για περίπου 2 ώρες . Οι ψηλότερες δείκτες προστασίας μας αυξάνουν την προστασία κατά λίγα λεπτά της ώρας μόνο.


Οι 2 χρυσοί κανόνες του αντιηλιακού είναι:  1. Το αντηλιακό το βάζουμε περίπου μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο

  2. Η διάρκειά του είναι περίπου 2 ώρες και βέβαια εάν μπάινουμε στην θάλασσα θα πρέπει να το ανανεώνουμε γρηγορότερα.


Τέλος να πω πως η επίπτωση του ήλιου είναι μεγαλύτερη στα παιδιά γι’αυτό τους παρέχουμε την κατάλληλη αντιηλιακή κρέμα από βραφικής ηλικίας και πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί στην τήρηση των ωρών έκθεσης στον ήλιο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X