Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / «Ναι» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών λέει η ΕΕ
«Ναι» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών λέει η ΕΕ thumbnail

"Ναι" στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών λέει η ΕΕ

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην οποία προβλέπεται "ελεύθερη" καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών, που αποφασίστηκε στη σύνοδο μονίμων αντιπροσώπων των "28" της Ε.Ε.


Οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν την Πέμπτη, 12 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και εφόσον εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να πάρει "πράσινο" φως και από το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έως το τέλος του έτους.


Ωστόσο, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη. Συγκεκριμένα, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.Μολονότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφραζαν αρχικά αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, τελικά πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, με το Βέλγιο να διατηρεί την αρχική του στάση, απέχοντας από την ψηφοφορία.


Στο νέο πλαίσιο, επιτρέπεται σε κάθε χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτεια της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης. Παράλληλα, οι χώρες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο πίεζαν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων εδώ και μια δεκαπενταετία.Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες.


Τα τελευταία χρόνια τέσσερα γενετικά τροποποιημένα είδη έλαβαν άδεια καλλιέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, το καλαμπόκι MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto. Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε.Εν αναμονή της έγκρισής τους βρίσκονται άλλα επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.


Το μεγάλο "αγκάθι"
Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος επί της ελληνικής προεδρίας, επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο μεγάλο "αγκάθι" των μεταλλαγμένων. Μολονότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών ήταν γενικώς αντίθετη στα μεταλλαγμένα, καταφέρνουν να αδειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολόκληρη την Ε.Ε..Όπως προβλέπει η οδηγία του 2001, η Ευρώπη μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών μόνο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή δημόσιας υγείας. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, έως και σήμερα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι έχουν δοθεί άδειες για την καλλιέργεια πολλών μεταλλαγμένων προϊόντων.


Στις συζητήσεις που έγιναν προ διμήνου στις Βρυξέλλες, τέθηκαν λόγοι όπως αστική ανάπτυξη και κοινωνικοοικονομικές αντιδράσεις (κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις). Σύμμαχοι στην πρόταση της ελληνικής προεδρίας για το άνοιγμα του φακέλου στάθηκαν αρχικά, η Αυστρία και η Ουγγαρία, ενώ αντίθετα, το Βέλγιο κράτησε αρνητική στάση, με τη Γαλλία να απαντά ότι το επιχείρημα είναι νομικά έωλο και τη Γερμανία να αναγκάζεται σε διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία δόθηκε απάντηση από τη νομική υπηρεσία της Ε.Ε., η οποία ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνικής προεδρίας είναι νομικά ισχυρή και δεν έχει κανένα κώλυμα."Αυτόνομη" απόφαση
Στόχος ήταν, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, κάθε χώρα να μπορεί νομότυπα να απαγορεύει ή όχι τα μεταλλαγμένα και να μην προβαίνει σε νομικές "πατέντες", δηλαδή να έχει ένα ισχυρό νομικό όπλο σε περίπτωση που η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο.


Επιδίωξη είναι στο τέλος του 2014, επί ιταλικής προεδρίας, να υιοθετηθεί το νομικό κείμενο, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία και να προετοιμαστεί η υιοθέτηση από την Ε.Ε. της σχετικής νομοθεσίας.


Η πλεινότητα των κρατών της Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ της συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. Ωστόσο, το σύστημα επιτρέπει σε κάθε κράτος να απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΠ σε όλη ή σε μέρος της επικράτειάς του για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον.Τι έγινε στις Βρυξέλλες


Ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για την ελληνική προεδρία, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της επιτρόπου για την Κλιματική Δράση, Connie Hedegaard, του επίτροπου για το Περιβάλλον, Janez Potocnik, και του επίτροπου για την Υγεία, Tonio Borg.


Στη διάρκεια της διάσκεψης, συζητήθηκε η τροποποίηση της οδηγίας 2001/18 όσον αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους, οι οποίοι έχουν εγκριθεί σε ενωσιακό επίπεδο. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα που διχάζει την Ευρώπη και βρίσκει την πλειονότητα των πολιτών αντίθετη στις όποιες αποφάσεις αδειοδότησης καλλιεργειών λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε.Η πρόταση παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010 και τελευταία φορά συζητήθηκε τον Μάρτιο του 2012. Η ελληνική προεδρία, μετά τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με αφορμή την αδειοδότηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου 1507, αποφάσισε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη σχετική συζήτηση που είχε διακοπεί άδοξα πριν από 2 χρόνια και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει πλέον γόνιμο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας με βάση τη νέα συμβιβαστική πρόταση.


 


Πηγή: www.imerisia.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X