Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Μεγάλη απάτη στο υπ. Ανάπτυξης – Kύκλωμα εξέδιδε πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκ. ευρώ
Μεγάλη απάτη στο υπ. Ανάπτυξης - Kύκλωμα εξέδιδε πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκ. ευρώ  thumbnail

Μεγάλη απάτη στο υπ. Ανάπτυξης – Kύκλωμα εξέδιδε πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκ. ευρώ

Κύκλωμα επιτήδειων είχε «εισβάλει» στο υπουργείο Ανάπτυξης και εξέδιδε πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς τα μέλη του κυκλώματος ήθελαν να εξασφαλίσουν μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ και προσπάθησαν να με πλαστές εγγυητικές να ξεγελάσουν την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο.


Εξι μήνες διήρκεσε η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας για να ξεσκεπάσει τα τα δύο κυκλώματα που εξέδιδαν πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκατ. ευρώ σε εταιρείες και ενδιαφερόμενους ιδιώτες που ήθελαν να πάρουν χρήματα από τα επενδυτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι είχαν συστήσει δύο κυκλώματα αποτελούμενα από 6 εταιρείες που δρούσαν είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα. Πλησίαζαν λοιπόν τους υποψήφιους επενδυτές και αφού τους ζητούσαν μίζα, τους εξασφάλιζαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού.


Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.


Οι εγγυητικές επιστολές – «μαϊμού» αφορούσαν συνολικές επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα είναι συγκεχυμένη καθώς ένα από τα γραφεία που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση έχει εκδώσει εγγυητικές ύψους 30 εκατ. ευρώ. Πλήρης ενημέρωση επί του θέματος θα γίνει από την ΕΛΑΣ, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.


Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Μηταράκης, οι υπηρεσίες του υπουργείου συνέβαλαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και δεν έχει συμμετοχή σε αυτό υπάλληλος του υπουργείου, ενώ η πρώτη καταγγελία, από τον υφυπουργό, είχε γίνει στον οικονομικό εισαγγελέα τον Δεκέμβριο και προστίθενται στοιχεία σε αυτήν μέχρι και πρόσφατα.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι 40.000 σελίδων.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X