Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Έξυπνη ζώνη μας ξυπνά πριν κοιμηθούμε στο τιμόνι!
Έξυπνη ζώνη μας ξυπνά πριν κοιμηθούμε στο τιμόνι!  thumbnail

Έξυπνη ζώνη μας ξυπνά πριν κοιμηθούμε στο τιμόνι!


Την "έξυπνη" ζώνη ασφαλείας που παρακολουθεί διαρκώς τους παλμούς της καρδιάς και την αναπνοή του οδηγού, προειδοποιώντας με ηχητικό σήμα ότι πάει να τον πάρει ο ύπνος στο τιμόνι, κατασκεύασαν Ισπανοί ερευνητές.
Η ζώνη διαθέτει ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες που καταγράφουν τους ρυθμούς της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς. Όταν αυτοί πέφτουν πολύ, ένδειξη ότι ο οδηγός κινδυνεύει να αποκοιμηθεί, τότε η ζώνη λειτουργεί σαν ξυπνητήρι για να τον ξυπνήσει έγκαιρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κούραση του οδηγού ευθύνεται για το 20% έως 35% των σοβαρών τροχαίων.
Οι ερευνητές του Εμβιομηχανικού Ινστιτούτου της Βαλένθια δήλωσαν ότι το σύστημα παρακολούθησης – αφύπνισης με την ονομασία Harken μπορεί να σώσει τη ζωή του οδηγού, αν είναι κουρασμένος ή μεθυσμένος.
Το σύστημα βασίζεται σε "έξυπνα" υφάσματα που έχουν ενσωματωμένους τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες και τα οποία τοποθετούνται τόσο στη ζώνη, όσο και στο κάλυμμα της θέσης του οδηγού. Αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα από ίνες και νήματα με ηλεκτρικές ιδιότητες και αναμιγνύονται με τα συνήθη υλικά από τα οποία φτιάχνονται οι ζώνες και τα καθίσματα.
Προς το παρόν, το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε κλειστές πίστες αγώνων, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στους ισπανικούς δρόμους. Εκτός από τον προειδοποιητικό ήχο, μια πιο βελτιωμένη εκδοχή θα επιτρέπει στο σύστημα να αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος και να το οδηγεί στην άκρη του δρόμου.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα τροχαία που οφείλονται σε κόπωση του οδηγού, είναι περίπου 50% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό.


Virus.com 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X