Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Πόσο χρόνο ζωής κόβει ένα τσιγάρο, ένα ποτό, μια δόση ναρκωτικών
Πόσο χρόνο ζωής κόβει ένα τσιγάρο, ένα ποτό, μια δόση ναρκωτικών thumbnail

Πόσο χρόνο ζωής κόβει ένα τσιγάρο, ένα ποτό, μια δόση ναρκωτικών

Mπορεί κάποιος να σκεφθεί στιγμιαία, προκειμένου να δικαιολογηθεί στον εαυτό του, ότι ένα τσιγάρο δεν βλάπτει, ωστόσο νέα έρευνα έρχεται να… ανατρέψει την οποιαδήποτε αφελή σκέψη, τονίζοντας ότι κάθε τσιγάρο κόβει 14 λεπτά ζωής, με τους καπνιστές που καπνίζουν κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα να χάνουν συνολικά 10 χρόνια από τη ζωή τους. Και αυτός δεν ήταν ο μόνος εθισμός που… κοστολόγησε. Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο χρόνο ζωής κόβουν όλοι οι εθισμοί, από το τσιγάρο και το αλκοόλ μέχρι τα σκληρά ναρκωτικά.


Πόσο χρόνο ζωής χάνει ένας εθισμένος με μία μόνο δόση: • Τσιγάρο 13,8 λεπτά

 • Κοκαΐνη 5,1 ώρες

 • Αλκοόλ (ένα ποτό) 6,6 ώρες

 • Μεθαμφεταμίνες 11,1 ώρες

 • Μεθαδόνη 12,6 ώρες

 • Ηρωίνη 22,8 ώρες


Πόσο χρόνο ζωής χάνει ένας εθισμένος την ημέρα (υπολογισμοί με βάση τη μέση ημερήσια δόση): • Ενα πακέτο 4,6 ώρες

 • Δύο ποτά 14,1 ώρες

 • Κοκαΐνη 33,7 ώρες

 • Μεθαδόνη 50,4 ώρες

 • Μεθαμφεταμίνες 58,8 ώρες

 • Ηρωίνη 68,4 ώρες


 Λίγα λόγια για τον εθισμό /εξάρτησηΕξάρτηση : Είναι η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την επιτακτική ανάγκη για λήψη της ουσίας σε συνεχή ή περιοδική βάση, με σκοπό να βιώσει ο χρήστης τα αποτελέσματα της δράσης της ουσίας ή να αποφύγει τη δυσφορική κατάσταση που προκαλεί η στέρησή της. Διακρίνεται σε ψυχολογική και σε σωματική εξάρτηση.

Η εξάρτηση υποδηλώνεται από την παρουσία τριών τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

 


 • Έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας

 • Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας

 • Παρουσία στερητικού συνδρόμου με τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης της ουσίας

 • Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά χρήσης

 • Εγκατάληψη σημαντικών δραστηριοτήτων κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών λόγω της χρήσης.

 • Εμμονή στη χρήση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι προκαλεί στο χρήστη σιβαρόά σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες σε κύριους τομείς της ζωής του. Ψυχολογική Εξάρτηση

ονομάζεται η κατάσταση που συνοδεύει όλες σχεδόν τις περιπτώσεις της εξάρτησης και κατά την οποία η προοπτική λήψης της ουσίας προκαλεί ένα συναίσθημα ευχαρίστησης. Έτσι γίνεται ισχυρότερο το κίνητρο για την επανάληψη της χρήσης, με σκοπό την ένταση της ευχαρίστησης ή την αποφυγή της δυσφορίας από την πιθανή στέρηση της ουσίας. Το αντικείµενο της εξάρτησης έχει την ικανότητα να δένεται µε τον ψυχισµό του χρήστη προκαλώντας ψυχικό εθισµό. Η σωµατική εξάρτηση σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει (π.χ. στην περίπτωση των ναρκωτικών), αλλά στην πραγµατικότητα δεν αποτελεί το βασικό πρόβληµα, αφού τα στερητικά συµπτώµατα του σώµατος αντιµετωπίζονται µέσα σε µερικές µέρες. Ωστόσο ο σωµατικός εθισµός χρησιµοποιείται από τα πρόσωπα ως δικαιολογία για να παραµένουν σε σχέση εξάρτησης, προκειµένου να ικανοποιούν τον ψυχικό εθισµό τους

Σωματική εξάρτηση 

Στην περίπτωση όμως που η χρήση γίνει πιο συχνή εύκολα αναπτύσσεται η σωματική εξάρτηση εξαιτίας της ανάπτυξης «ανοχής». Ανοχή σημαίνει ότι το σώμα εύκολα συνηθίζει την ναρκωτική ουσια και ότι χρειάζεται σταθερά μεγαλύτερες δόσεις για να επιτύχει τις ίδιες συνέπειες. Όταν η ουσία έχει χάσει την επίδρασή της εμφανίζονται τα στερητικά συμπτώματα: ο χρήστης αισθάνεται άρρωστος, ιδρώνει και κρυώνει, έχει καταρροή, στομαχικούς πόνους και πόνους στα πόδια και τα χέρια. Πιθανά συμπτώματα είναι ο εμετός και η διάρροια. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόλις γίνει ξανά χρήση αυτής της ουσίας. Έτσι ο χρήστης εύκολα οδηγείται σε ένα φαύλο κύκλο.είναι μια κατάσταση του οργανισμού, που εκφράζεται με την παρουσία σωματικών και ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων στις περιπτώσεις που το ποσό της ουσίας, στην οποία γίνεται κατάχρηση, μειώνεται απότομα σε σημαντικό βαθμό.Αρχικά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά των εθισμένων ατόμων θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε με μια εντρύφηση στην έννοια του εθισμού και της εξάρτησης.Εθισμός είναι η εξάρτηση από ουσίες ή από συγκεκριμένη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με μία σειρά εμπειριών που προκαλούν αλλαγή στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου.Είναι η τάση του εθισμένου να επαναλαμβάνει με καταναγκαστικό τρόπο συγκεκριμένες συμπεριφορές (χρήση ουσιών, αλκοόλ, σεξ, τζόγο, κ.α.) ;


   Ο εθισμένος συνεχίζει τη χρήση των ουσιών ή την καταναγκαστική συμπεριφορά, παρόλα τα επιβλαβή επακόλουθα και προσπαθεί να αποφεύγει συστηματικά την υπευθυνότητα και την πραγματικότητα, ενώ τείνει να απομονώνει τον εαυτό του από τους άλλους λόγω της ενοχής και του πόνου που νοιώθει. 
Αυτό τον οδηγεί στη μοναξιά και την αυτοκαταστροφή.
Ο εθισμός έχει τις ρίζες του σε κάθε πλευρά της ύπαρξης του ανθρώπου και επιδρά σε όλες τις πτυχές της.
Ο εθισμένος ακολουθεί την λογική της εξάρτησης του.
Η σκέψη του τον οδηγεί στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά ή σε συγκεκριμένη συμπεριφορά που νομίζει ότι θα τον βοηθήσουν να ξεχάσει τα προβλήματά του και να νοιώσει καλύτερα.
Διαταράσσονται οι οικογενειακές , οι επαγγελματικές και οι κοινωνικές του σχέσεις.
Ναρκωτικό μπορεί να είναι κάθε τι που ναρκώνει το μυαλό σου. 
Κάθε τι που σκοτώνει από την αρχή την ψυχή σου και σαν σαράκι τρώει σιγά σιγά και λίγο λίγο το κορμί σου. Ναρκωτικό είναι αυτό που σε εθίζει, και σε κάνει να εξαρτηθείς από αυτό.
Δεν θα μιλήσουμε για αυτά που σκοτώνουν την ψυχή σου αλλά για αυτά που σκοτώνουν και το κορμί σου. Αυτά που σε οδηγούν στο ψέμα, στο κλέψιμο στον φόνο.
 
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X