Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Γέννα μετά μουσικής: Μαιευτήριο στη Βενεζουέλα παίζει Μπραμς για τα μωρά
Γέννα μετά μουσικής: Μαιευτήριο στη Βενεζουέλα παίζει Μπραμς για τα μωρά thumbnail

Γέννα μετά μουσικής: Μαιευτήριο στη Βενεζουέλα παίζει Μπραμς για τα μωρά

Οταν ο Ανταν Μπέλο γεννήθηκε, το πρώτο πράγμα που άκουσε ήταν η ήρεμη μελωδία ενός δίδυμου αρπιστών να παίζουν "Το τραγούδι της Κούνιας" του Γιόχαν Μπραμς στη γωνία της αίθουσας τοκετών στο δημόσιο νοσοκομείο του Καράκας.


Λίγα λεπτά αργότερα, η μητέρα του έλαβε ένα πιστοποιητικό που επισημαίνει ότι ο Ανταν συμμετείχε στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα κλασικής μουσικής της Βενεζουέλας, γνωστό ως "El Sistema" ("Το Σύστημα").


Σε μια χώρα γεμάτη με όπλα και με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, το σύστημα έχει εδώ και δεκαετίες προσπαθήσει να αντισταθμίσει την έκθεση των φτωχών παιδιών στη βία με την απαλή και εμπνευσμένη επίδραση της κλασικής μουσικής.


Κανονικά χρησιμοποιούνταν μόνο για παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 5 ετών, όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκατοντάδες μικρότερα βρέφη μπορούν να βιώσουν τη γαληνευτική επίδραση της μουσικής, από τη γέννα ακόμα. "Γιατί να περιμένουμε τόσα χρόνια όταν μπορούμε να επηρεάσουμε τα παιδιά από τη στιγμή της γέννησης;", λέει ο Λεονάρντο Μεντέζ, συντονιστής του προγράμματος.


 


Σύμφωνα με μία έρευνα, μαθαίνοντας να ακούν κλασική μουσική, τα παιδιά γίνονται πιο συγκεντρωμένα και πιο πειθαρχημένα (άρα και πιο ευγενικά) άτομα. 


Η Susan Hallam, παιδαγωγός και καθηγήτρια μουσικής ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης (IoE) του University of London, αξιολόγησε ένα πρόγραμμα που ανέπτυξε η Apollo Music Projects, με το οποίο γνωρίζει στα παιδιά ηλικίας επτά με 10 ετών τον κόσμο της κλασικής μουσικής και συνθέτες, όπως ο Μπετόβεν και ο Μότσαρτ.


Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μία σχολική συγκέντρωση και ακολουθείτε από έξι μαθήματα στην τάξη, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα όργανα και μουσικές έννοιες, καθώς και μία συναυλία.


Μουσικοί εξηγούν στα παιδιά τι θα πρέπει να προσέξουν και τους κάνουν ερωτήσεις.


Καθώς προχωρούν τα μαθήματα, οι ακουστικές δοκιμασίες γίνονται πιο σύνθετες.


Σε μία αναφορά επάνω στο πρόγραμμα αυτό – το οποίο διεξάχθηκε με τη συμμετοχή 4500 παιδιών από 26 δημοτικά σχολεία του Hackney και των Tower Hamlets, στο ανατολικό Λονδίνο – η καθηγήτρια Hallam δήλωσε πως τα παιδιά ανέπτυξαν "εξελιγμένες ακουστικές ικανότητες και άλλες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την προσεκτική παρακολούθηση, την συγκέντρωση και την αυτοπειθαρχία".


"Το πρόγραμμα ενέπνευσε ορισμένα από τα παιδιά. Οι θετικές αντιδράσεις τους μαρτυρούν πως είχαν μυαλό και αυτιά ανοιχτά, χωρίς να έχουν προκαταλήψεις σχετικά με την κλασική μουσική", είπε.


"Γνωρίζουμε πως οι προτιμήσεις μας στη μουσική επηρεάζονται ως ένα βαθμό από το πόσο εκτιθέμεθα στη μουσική αυτή, όσο μεγαλύτερη η έκθεση, τόσο περισσότερο μας αρέσει.


Η ευκαιρία να ακούσουν τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία, από το δημοτικό ακόμη, και σε τέτοιο βαθμό, κλασική μουσική, θα μπορούσε να οδηγήσει τα παιδιά να εκτιμήσουν ένα μεγαλύτερο μουσικό εύρος, κάτι που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αλλιώς".


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X