Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Διαστάσεις παίρνουν οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια-2,5 ετών κοριτσάκι σε καταστολή
Διαστάσεις παίρνουν οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια-2,5 ετών κοριτσάκι σε καταστολή thumbnail

Διαστάσεις παίρνουν οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια-2,5 ετών κοριτσάκι σε καταστολή

Μια γυναίκα 44χρονών έχασε τη ζωή της και ένα παιδί 2,5 χρονών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένων άγριων μανιταριών.


 


Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται εδώ και τρεις ημέρες ένα παιδί 2,5 ετών…

το οποίο έφαγε δηλητηριώδη μανιτάρια. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο του Βόλου στη Θεσσαλονίκη και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και ελεγχόμενη, βρίσκεται σε καταστολή και οι γιατροί είναι σε άμεση επιφυλακή και επικοινωνία ακόμη και με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Το παιδί, αλβανικής καταγωγής, ελέγχεται δύο φορές την ημέρα για την ανταπόκριση του οργανισμού του στα αντίδοτα του δηλητηρίου των μανιταριών, ενώ οι γιατροί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο μεταφοράς του παιδιού σε εξειδικευμένο κέντρο στο εξωτερικό, κάτι που προς το παρόν δεν απαιτείται.

Όπως έγινε γνωστό, δηλητηριώδη μανιτάρια κατανάλωσαν και οι γονείς του παιδιού, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Τα δηλητηριώδη μανιτάρια μπορούν να αποβούν μοιραία για ηλικίες κάτω των 11 ετών και για τα άτομα άνω των 40, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες μπορούν να «προσπεράσουν» την δηλητηρίαση με απλά συμπτώματα και πιθανόν χωρίς να χρειαστεί καθόλου νοσηλεία.


 


Για 42 σοβαρά περιστατικά δηλητηρίασης τον τελευταίο μήνα, σε όλη την Ελλάδα, μίλησε η Χριστίνα Παπανικολάου, γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.


Ανέφερε ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 80 – 100 περιστατικά δηλητηρίασης όμως «τώρα τα πράγματα είναι σοβαρά», όπως είπε. Προέτρεψε τους πολίτες να μην μαζεύουν άγρια μανιτάρια και πολύ περισσότερο να μην τα τρώνε. Διευκρίνισε ότι τα άγρια μανιτάρια που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια προέρχονται από ελεγχόμενες καλλιέργειες.Ένας 63χρονος μοναχός σκήτης του Αγίου Όρους, απεβίωσε


μετά από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών. Ο μοναχός είχε διακομιστεί την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο του Πολύγυρου Χαλκιδικής, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου και απεβίωσε.


Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου του Πολύγυρου, Ιωάννης Μπισχινιώτης, ο μοναχός είχε υποστεί μαζική ηπατική καταστροφή από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών. "Είναι ο δεύτερος θάνατος από δηλητηριώδη μανιτάρια μέσα σε λίγες ημέρες.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο Πολύγυρου λόγω δηλητηρίασης από μανιτάρια μια γυναίκα ενώ ο σύζυγός της σώθηκε. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση τέσσερις Βούλγαροι εργάτες οι οποίοι επίσης είχαν καταναλώσει δηλητηριώδη μανιτάρια", πρόσθεσε ο κ Μπισχινιώτης.


Η ιστορία της 44χρονης που "εφυγε" λόγω μανιταριώνΗ άτυχη γυναίκα από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής κατανάλωσε τοξικά άγρια μανιτάρια από δάσος της περιοχής. Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο 51χρονος σύζυγός της


Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται κατά μέσον όρο περίπου 250 περιστατικά δηλητηριάσεων από κατανάλωση τοξικών μανιταριών. Στη χώρα μας υπάρχουν οκτώ Σύλλογοι Μανιταρόφιλων, που διοργανώνουν εκδηλώσ
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται κατά μέσον όρο περίπου 250 περιστατικά δηλητηριάσεων από κατανάλωση τοξικών μανιταριών. Στη χώρα μας υπάρχουν οκτώ Σύλλογοι Μανιταρόφιλων, που διοργανώνουν εκδηλώσεις και σεμινάρια, ανοιχτά σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο


Εφυγε από τη ζωή ύστερα από πενθήμερη μάχη στο νοσοκομείο η 44χρονη γυναίκα από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής που είχε δηλητηριαστεί μαζί με τον σύζυγό της από την κατανάλωση τοξικών άγριων μανιταριών, που είχαν συλλέξει από δασική περιοχή.


Περίπου 12 ώρες μετά το συγκεκριμένο γεύμα, το περασμένο Σάββατο, η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μετέβη στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος κατανάλωσε μικρότερη ποσότητα και είχε πιο ήπια συμπτώματα.


Οι γιατροί τής χορήγησαν αντίδοτο και σταθεροποίησαν αρχικά την κατάστασή της την Κυριακή, αλλά στη συνέχεια η υγεία της άτυχης γυναίκας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, καθώς υπέστη ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Διασωληνώθηκε και διακομίστηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.


Στην Παθολογική Μονάδα του ίδιου νοσοκομείου μεταφέρθηκε και ο 51χρονος σύζυγός της, για προληπτικούς λόγους. Τέσσερις μέρες μετά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η 44χρονη κατέληξε, και κηδεύτηκε την Πέμπτη στη Γαλάτιστα, ενώ ο σύζυγός της εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Παπαγεωργίου.


Τι να προσέχουμε
Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας κατά μέσον όρο περίπου 250 περιστατικά δηλητηριάσεων από κατανάλωση τοξικών μανιταριών. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτή εκδηλώνεται με γαστρεντερίτιδα και θεραπεύεται έπειτα από μερικές μέρες, ενώ τα θανατηφόρα περιστατικά κυμαίνονται από μηδέν έως δύο ετησίως.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, ερευνητή και συγγραφέα έξι βιβλίων για τα μανιτάρια, Γιώργο Κωνσταντινίδη, δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για να ξεχωρίζει κανείς τα μανιτάρια σε ασφαλή και τοξικά.


«Ο μοναδικός ασφαλής κανόνας είναι πως συλλέγουμε και καταναλώνουμε μόνο τα συγκεκριμένα είδη που γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα», επισημαίνει στο «Εθνος».


Οπως αναφέρει, τα περισσότερα δηλητηριώδη μανιτάρια στον ελλαδικό και στον ευρωπαϊκό χώρο είναι οι αμανίτες, οι οποίοι απαντώνται στα ελληνικά δάση σε τρία υποείδη: αμανίτης φαλλοειδής, εαρινός και απατηλός.


Και τα τρία έχουν κοινά χαρακτηριστικά το ομπρελόμορφο σχήμα, λευκά ελάσματα (ακτίνες) στο κάτω μέρος του «καπέλου» τους, «δαχτυλίδι» στο πάνω μέρος του ποδιού και μια κυπελόμορφη θήκη στη «ρίζα» του ποδιού.


«Αυτό δεν σημαίνει πως είναι τα μόνα τοξικά. Υπάρχουν κι άλλα επικίνδυνα είδη με διαφορετική μορφή», διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντινίδης και εφιστά ιδιαίτερη προσοχή:


«Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τα άγρια μανιτάρια πρέπει να το πάρει στα σοβαρά, να μάθει από ειδικούς και να μην εμπιστεύεται κάποιον που απλώς δηλώνει ότι ξέρει, ενώ μπορεί να είναι ημιμαθής. Υπάρχουν σήμερα οκτώ Σύλλογοι Μανιταρόφιλων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που διοργανώνουν εκδηλώσεις και σεμινάρια κάθε Σαββατοκύριακο, ανοιχτά σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο».
Πηγή: megatv.com koytipandoras.gr , madata.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X