Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Εκλογές την 25η Ιανουαρίου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τι θα γίνει
Εκλογές την 25η Ιανουαρίου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τι θα γίνει thumbnail

Εκλογές την 25η Ιανουαρίου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τι θα γίνει

 


Οι εκλογές θα γίνουν 25 Ιανουαρίου όπως ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


Την Τρίτη αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, μετά την αποτυχία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να τηλεφωνήσει εντός της ημέρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.


Σε προεκλογική περίοδο μπαίνει και επισήμως η χώρα, καθώς ούτε στην τρίτη ψηφοφορία κατέστη δυνατή η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Υπερ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα που υποδείχθηκε από τα κυβερνητικά κόμματα ψήφισαν τελικά 168 βουλευτές. Οι 155 της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και 13 ανεξάρτητοι.  Μετά το άκαρπο αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η προεκλογική περίοδος θα είναι εξαιρετικά σύντομη – η μικρότερη της μεταπολίτευσης – αλλά η πολιτική αντιπαράθεση θα γίνει σε υψηλούς τόνους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα θέματα του μνημονιου, των σχέσων με τους δανειστές, του δημοσίου χρέους και των πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν για να βγελί η χώρα από την κρίση και την ύφεση.

Τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη "σηκώσει τα μανίκια". Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά επιδιώκει να αναδείξει την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας η οποία θα διακυβευθεί  σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν στη Λ. Συγγρού. Από την άλλη πλευρά η Κουμουνδούρου θα δώσει τη μάχη για την ανάληψη της εξουσίας. Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν την αναγκαιότητα αυτοδυναμία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει με λιγότερα εμπόδια το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Τα βλέμματα των Ευρωπαϊων εταίρων και των δανειστών είναι τώρα στραμμένα στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορει να απελευθερώσει σε ευρωοπαϊκό επίπεδο δυνάμεις που μάχονται το μοντέλο λιτότητας. 

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις επόμενες μέρες


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος η Βουλή διαλύεται εντός δέκα ημερών και ορίζεται ημερομηνία εκλογών. Οι εκλογές διεξάγονται τουλάχιστον 21 ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση,  το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί αύριο και θα θυροκολληθεί αυθημερόν στη Βουλή.  Ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών  ορίζεται  η 25η Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή μετά τη συμπλήρωση της ελάχιστης προθεσμίας των 21 ημερών. 

Πρώτη ενέργεια της νέας Βουλής μετά τη συγκρότηση της σε Σώμα, θα είναι η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι για την ανάδειξη του. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία,  μετά από πέντε ημέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία. Σ' αυτήν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, εκλέγεται δηλαδή ΠτΔ με τις ψήφους 151 βουλευτών.

Εάν και πάλι διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής,  πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, όπου – σύμφωνα με το Σύνταγμα – συμμετέχουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι (όποιοι συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην προηγούμενη).  Δεν απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Εκλέγεται Πρόεδρος όποιος λάβει τις περισσότερες  ψήφους.


 


www.madata.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X