Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Telegraph: Οι αγορές βρέθηκαν μπροστά σε ελληνικό πυρηνικό κίνδυνο!
Telegraph: Οι αγορές βρέθηκαν μπροστά σε ελληνικό πυρηνικό κίνδυνο! thumbnail

Telegraph: Οι αγορές βρέθηκαν μπροστά σε ελληνικό πυρηνικό κίνδυνο!

Με τις μετοχές να καταρρέουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης και τα ελληνικά ομόλογα να πιάνουν δυσθεώρητα ύψη, οι αγορές βρέθηκαν μπροστά σε έναν πυρηνικό κίνδυνο, σημειώνει η εφημερίδα Telegraph. Και ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθαν οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα να αψηφήσουν την ευρωπαϊκή δομή στην άσκηση της εξουσίας.


Αντίθετα με τις προσδοκίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε στην άκρη τον μακρύ κατάλογο υποσχέσεων που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αντίθετα με τις αποφάσεις του παραβιάζει τους όρους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο και βάζει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σημειώνει η εφημερίδα. Στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε τη θέση για διαγραφή χρέους και για μη εγκατάλειψη των βασικών υποσχέσεων.


«Αν μη τι άλλο ανέβασε αρκετά τον πήχη με το να χρήσει εταίρο του ένα κόμμα που αντιτίθεται ακόμη περισσότερο στην Τρόικα, ενώ παίζει παιχνίδι με τη Γερμανία θεωρώντας πως δεν θα βγάλουν τη χώρα του εκτός ευρώ έπειτα από τα χρήματα που έχουν δώσει και συνάμα θέλει να συντρίψει την ψευδαίσθηση πως η κρίση της Ευρωζώνης έχει λυθεί».


Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος: «Είμαστε μάρτυρες μιας εξέγερσης. Ποτέ στο παρελθόν οι ελίτ της ΟΝΕ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιφρόνηση από κάποιο μέτωπο και ακόμα δεν έχουν ακούσει τον Γιάνη Βαρουφάκη που έχει ασκήσει ανελέητη κριτική στην ιδεολογία του χρέους, του αποπληθωρισμού και του «δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού».


Ο δημοσιογράφος επικαλείται συζήτηση που είχε με τον κ.Βαρουφάκη προ των εκλογών και αποκαλύπτει ότι του είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει ακόμη και αν η ΕΚΤ κόψει τη ρευστότητα στις τράπεζες, κάτι που θα ανάγκαζε την Ελλάδα να τις εθνικοποιήσει και να επιστρέψει στη δραχμή. Είχε τονίσει, δε, πως μια εκλεγμένη κυβέρνηση, με νωπή εντολή, δεν μπορεί να εκφοβίζεται από τις απειλές ενός Αρμαγεδδώνα.


Συνεχίζει ο δημοσιογράφος της Telegraph: «Η εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις είναι για γέλια, καθώς δεν έγιναν ποτέ μεταρρυθμίσεις. Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποίησαν το κράτος και αυτή η συνήθεια δεν είναι εύκολο να αποτιναχθεί. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός των τειχών. Ο Βαρουφάκης έχει ορκιστεί να συνθλίψει την κλεπτοκρατία και την κερδοσκοπία».


Αυτό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, είναι καμμένη γη με τη λιτότητα να έχει περιορίσει αισθητά τις επενδύσεις, το ΑΕΠ να έχει πέσει 26 μονάδες και το ποσοστό ανεργίας των νέων να φτάνει στα ύψη. Αυτό που βλέπουμε είναι ο «Βιασμός της Ελλάδας», όπως γράφει και η νέα υπουργός Νάντια Βαλαβάνη. Είναι φανερό πως η Τρόικα υποτίμησε θανάσιμα τις επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε για την Ελλάδα.


Και συνεχίζει το άρθρο: «Είναι η αλήθεια πως η Αθήνα απέκρυψε την πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Ακόμη και αν οι Έλληνες πολιτικοί ήταν άγγελοι, η πλημμύρα από το χρέος έφτασε μέχρι τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Μ.Βρετανία. Το μεγαλύτερο ψέμα, όμως, ήταν η σιωπηλή συνενοχή της Ευρωζώνης, επιτρέποντας μια παραμορφωμένη νομισματική ένωση να επωάσει την καταστροφή. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν ένα ηθικό σκάνδαλο, καθώς θυσιάστηκε για το ευρώ. Έτσι η Τρόικα ανάγκασε μια χρεοκοπημένη χώρα να αναλάβει περαιτέρω δάνεια. Τώρα η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει αποζημίωση, ωστόσο ο Τσίπρας έχει μια ηθική επιλογή. Αν γίνει απομείωση του χρέους, το βάρος θα πέσει στους φορολογούμενους των άλλων κρατών. Το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά που ζητάει ο Τσίπρας και σε αυτά που αρνείται η Τρόικα αναγκάζει τους τρομαγμένους επενδυτές να πάρουν άμεσες αποφάσεις. Το πρόβλημα με την Ελλάδα, ακόμη και αν πάρει τώρα μια μικρή παράταση, θα εμφανιστεί έντονα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν θα έχει να αποπληρώσει επτά δισ. ευρώ στην ΕΚΤ».
Πηγή: axortagos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X