Η άγνωστη (για την Ελλάδα) ειδικότητα της χειρουργικής ογκολογίας thumbnail
Μια εξειδικευμένη τέχνη που όχι απλά συνεργάζεται με τις άλλες ειδικότητες, αλλά και αλλάζει διαρκώς τις τεχνικές της για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στον ασθενή που πάσχει από καρκίνο, αποτελεί η χειρουργική ογκολογία.

Η άγνωστη (για την Ελλάδα) ειδικότητα της χειρουργικής ογκολογίας

Μια εξειδικευμένη τέχνη που όχι απλά συνεργάζεται με τις άλλες ειδικότητες, αλλά και αλλάζει διαρκώς τις τεχνικές της για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στον ασθενή που πάσχει από καρκίνο, αποτελεί η χειρουργική ογκολογία.


karaitianos


«Η χειρουργική ογκολογία σαν ιατρική εξειδίκευση γεννήθηκε για να εξυπηρετήσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών ασθενών σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, για την ολιστική θεραπεία της νόσου που είναι έργο μιας πολυσύνθετης ομάδας ειδικών. Ο χειρουργός ογκολόγος, ο ογκολόγος, ο ακτινοδιαγνωστής, ο παθολογοανατόμος και ο ακτινοθεραπευτής οφείλουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, εξατομικευμένα, τη στρατηγική αντιμετώπισης της νόσου για κάθε ασθενή» τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.


«Η χειρουργική ογκολογία έχει, στις περισσότερες περιπτώσεις, θεμελιώδη σημασία στη διαδικασία αυτή και ο συνδυασμός προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας προσφέρουν βέλτιστα αποτελέσματα και ίαση ή μακρά επιβίωση των ασθενών, αλλά και επιπλέον δραστικό περιορισμό των άλλοτε συχνών ακρωτηριαστικών χειρουργικών επεμβάσεων (περιορισμός των ριζικών μαστεκτομών και των κολοστομιών-παρά φύση εδρών). Αυτό συμβάλλει εξάλλου στη διατήρηση ικανοποιητικής ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών ασθενών μετεγχειρητικά» εξηγεί περαιτέρω.


Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα η χειρουργική ογκολογία δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα ως ιατρική εξειδίκευση όπως είναι η παθολογική ογκολογία και η ακτινοθεραπεία.  Μάλιστα, για το θέμα έχει υπάρξει από διετίας και πλέον θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΕΣΥ.


«Ελπίζουμε ότι η πολιτεία σύντομα θα συντρέξει στη νομοθετική ρύθμιση του κενού αυτού» λέει ο κ. Καραϊτιανός. Όπως υποστηρίζει, η ενέργεια αυτή «δεν απαιτεί δαπάνες». «Αντίθετα – επισημαίνει ο Καθηγητής – «θα συμβάλει και στην επιμόρφωση και εξοικείωση των νέων χειρουργών στη σύγχρονη αντιμετώπιση των όγκων». virus.com.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X