Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Χειρουργική / Λειτουργική Ρινοπλαστική: Και αναπνεύστε σωστά
Λειτουργική Ρινοπλαστική: Και αναπνεύστε σωστά thumbnail

Λειτουργική Ρινοπλαστική: Και αναπνεύστε σωστά

Η λειτουργία της μύτης είναι απαραίτητη γιατί μέσω του δαιδαλώδους εσωτερικού δικτύου της συγκρατούνται τα εισπνεόμενα σωματίδια, παγιδεύονται στη βλέννη της, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες από σκόνες, αλλεργιογόνα και μικρόβια.

Επίσης, ο εισπνεόμενος αέρας θερμαίνεται στη θερμοκρασία του σώματος όσο κρύο ή ζέστη και αν κάνει στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο εισπνεόμενος αέρας υγροποιείται επίσης σχεδόν 100%.

Όλες τις παραπάνω ωφέλιμες για τους πνεύμονες διεργασίες παρακάμπτονται όταν αναπνέουμε συχνά ή μόνιμα από το στόμα.

Τι εμποδίζει την αναπνοή;

Το στραβό ρινικό διάφραγμα, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες και οι ρινικοί πολύποδες προκαλούν πληρότητα, μπούκωμα στη μύτη, στοματική αναπνοή, ξηρότητα στόματος και λάρυγγα, μειωμένη όσφρηση και ροχαλητό. Αυτά με τη σειρά τους συντελούν σε ρινορραγία, υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες, δυσλειτουργία ευσταγχιανούς, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, υπέρταση ακόμη και καρδιολογικά προβλήματα.

Λειτουργική Ρινοπλαστική: Και αναπνεύστε ελεύθερα

Λειτουργική είναι η ρινοπλαστική που αφορά όχι μόνο την αισθητική βελτίωση, αλλά και την αποκατάσταση της αναπνευστικής οδού.

Η χειρουργική διόρθωση έχει ως στόχο:

α) τον ευθειασμό του στραβού ρινικού διαφράγματος.Εσωτερικά της μύτης το τοίχωμα που χωρίζει τα δύο ρουθούνια μπορεί να έχει κλίση προς τη μία πλευρά ή να έχει τσακίσματα, κλείνοντας το ένα ή και τα δύο ρουθούνια.
Η πλαστική του διαφράγματος χρησιμοποιεί μία ποικιλία τεχνικών που στόχο έχουν να ευθειάσουν το χόνδρινο διάφραγμα και να ελευθερώσουν και τις δύο διόδους αναπνοής.
Η επέμβαση διαρκεί 15-30 λεπτά σε έμπειρο χειρουργό και η αποκατάσταση είναι γρήγορη και εύκολη.

β) μείωση των ρινικών κογχών.Πολύ συχνό αίτιο ρινικής απόφραξης είναι οι διογκωμένες ρινικές κόγχες.
Οι κόγχες βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα στο εσωτερικό της μύτης, παρομοιάζονται με ράφια.
Έχουν κάλυψη βλεννογόνου και εσωτερικά ένα μικρό κόκκαλο. Είναι τρεις στην κάθε πλευρά.
Διογκώνονται πολύ στις αλλεργίες αλλά και λόγω χρόνιας χρήσης αποσυμφορητικών spay και κυρίως διογκώνεται η κάτω ρινική κόγχη που είναι η μεγαλύτερη από τις άλλες.
Η επέμβαση στις κόγχες έχει στόχο να τις μειώσει σε μέγεθος και όχι να τις εξαφανίσει αφού παίζουν κύριο ρόλο στη θέρμανση και εφύγρανση του αέρα.
Σε σοβαρές διογκωμένες κόγχες ενδείκνυται μερική κογχοτομή ή κογχοπλαστική. Η ανάρρωση είναι εύκολη και η επέμβαση ανώδυνη. Υπάρχει ο κίνδυνος ρινορραγίας για αρκετές εβδομάδες έως ότου επουλωθεί όλος ο βλεννογόνος.

Ανάπλαση του εξωτερικού σκελετού της μύτηςΣε μερικούς ασθενείς έστω και αν διορθώσουμε όλα τα παραπάνω, δεν είναι αρκετό για να αναπνεύσουν ελεύθερα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν ιδιαίτερο σχήμα εξωτερικού σκελετού που εμποδίζει επίσης την αναπνοή.

Οι μύτες λοιπόν που, είτε είναι παραμορφωμένες, είτε ιδιαίτερα λοξές, είτε έχουν σημεία καθίζησης, έχουν πτώση κορυφής, δεν θα βελτιώσουν την αναπνευστική οδό μόνο με τον ευθειασμό διαφράγματος και τη μείωση των κογχών. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτούνται ειδικές τεχνικές ρινοπλαστικής ώστε να ευθειάσουν και να ενισχύσουν τον εξωτερικό σκελετό της μύτης. Έτσι μόνο δημιουργείται μία ανεμπόδιστη δίοδος μεταξύ των ρουθουνιών και του λάρυγγα. Αυτές οι τεχνικές αποτελούν τη λειτουργική ρινοπλαστική.

Ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων

Παρατηρείται σε λεπτές μύτες, μετά από κακώσεις, μετά από ρινοπλαστικές, με τη γήρανση των ιστών, μία σκελετική αδυναμία στα πλάγια ρινικά τοιχώματα. Έτσι είναι αδύναμα και υποχωρούν με την εισπνοή.

Έχουν ανακαλυφθεί πλήθος εκλεπτυσμένων τεχνικών για την αποκατάσταση της ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων.

Αυτές οι τεχνικές σχεδιάζονται και εφαρμόζονται εξατομικευμένα, αφού έχουν σχέση με τις ανατομικές παραλλαγές, την ισχυρότητα των χόνδρων και των ιστών αλλά και το περίγραμμα της κάθε μύτης.


Οι γνώσεις του ειδικού ρινοπλαστικού βοηθούν ώστε να αναγνωρίζει αλλά και να θεραπεύει όλες τις ανατομικές ιδιαιτερότητες που αφορούν τόσο το σχήμα όσο και τη λειτουργία της μύτης. Αυτές οι βαθειές γνώσεις αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μοντέρνας ρινοπλαστικής.

Ο χειρουργικός χρόνος είναι αυξημένος, περίπου 3 ώρες, ώστε να εφαρμοστούν με κάθε λεπτομέρεια οι νέες τεχνικές χωρίς αυτό να έχει καμία επίπτωση στη μετεγχειρητική ανάρρωση η οποία είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Αντιθέτως εάν παραμεληθούν τα προβλήματα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό της μύτης, ώστε να γίνει μία γρήγορη ρινοπλαστική, διάρκειας μίας ώρας, ο ασθενής και ο χειρουργός θα έρθουν συχνά αντιμέτωποι με ατέλειες και ελλιπείς διορθώσεις.

health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X