«Αυτοί που τόλμησαν»: Οι ζωές σημαντικών Ελλήνων ζωντανεύουν μέσα από τα ντοκιμαντέρ του OTE TV thumbnail

«Αυτοί που τόλμησαν»: Οι ζωές σημαντικών Ελλήνων ζωντανεύουν μέσα από τα ντοκιμαντέρ του OTE TV

Τι κοινό έχουν ο γιατρός που ανακάλυψε τα αίτια του πεπτικού έλκους με τον μαθηματικό φίλο του Αϊνστάιν και τον γιατρό που ανακάλυψε το φάρμακο για το Πάρκσινσον; Όλοι τους ήταν Έλληνες και οι μοναδικές τους ιστορίες, μαζί με αυτές άλλων σημαντικών Ελλήνων που άφησαν το δικό τους στίγμα με το έργο τους, θα ξεδιπλωθούν μέσα από τη νέα πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», η οποία έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο OTE HISTORY.


Αποτέλεσμα εικόνας για Αυτοί που τόλμησαν


Το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειρά του ΟΤΕ TV, Γιαννούλης Χαλέπας έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα, 3/10 και θα το ξαναδούμε αυτή την Πέμπτη στις 19.00. Τα επεισόδια μεταδίδονται κάθε Δευτέρα στις 22.00 στο OTE HISTORY και κάθε ένα διαρκεί μια ώρα. Η κάθε ιστορία του προσώπου εστιάζει όχι μόνο στην προσωπικότητα αλλά και στο περιβάλλον και το ιστορικό πλαίσιο το οποίο έδρασε, αφήνοντας πίσω τους σημαντικό έργο για όλη την ανθρωπότητα. 


Τα ντοκιμαντέρ έχουν δημιουργηθεί από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, οδοιπορικά στους τόπους όπου έζησαν και εργάστηκαν οι πρωταγωνιστές αλλά και από μαρτυρίες κοντινών τους ανθρώπων. Αφηγητής της σειράς είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης.


Στην σημαντική αυτή σειρά ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται μέσα από το OTE ΤV θα παρουσιαστούν οι ιστορίες των εξής προσωπικοτήτων: 


1. Γιάννης Μηλιάδης – Αρχαιολόγος, τεχνοκριτικός (1895-1975) 


miliadis


Ο αρχαιολόγος, λόγιος και κριτικός τέχνης πρωτοστάτησε στην απόκρυψη των γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη γερμανική κατοχή και συνέδεσε τη ζωή του με την Ακρόπολη των Αθηνών. 


2. Ιωάννης Λυκούδης - Ιατρός Παθολόγος  (1910-1980)


likoudis


Με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ο γιατρός ανακάλυψε τα αίτια του πεπτικού έλκους και προχώρησε στην αποτελεσματική θεραπεία του. 


3. Κωνσταντίνος Δοξιάδης - Πολεοδόμος, αρχιτέκτονας (1913-1975) 


doksiadis


Ο οραματιστής αρχιτέκτονας που άφησε το αποτύπωμά του στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από 40 χώρες, σε 4 ηπείρους. 


4. Τους μαθηματικούς Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950), Χρίστο Παπακυριακόπουλο (1914-1976) και Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (γεν. 1981). 


Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (μαθηματικός, γεννημένος το 1981)


Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (μαθηματικός, γεννημένος το 1981)


Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (μαθηματικός, 1873-1950)


Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (μαθηματικός, 1873-1950)Χρίστος Παπακυριακόπουλος (1914-1976)


Οι τρεις Έλληνες μαθηματικοί προώθησαν με τη σκέψη τους την επιστήμη των αριθμών: Ο Κων. Καραθεοδωρής ήταν φίλος του Αϊνστάιν, ο Χρ. Παπακυριακόπουλος ή «Πάπα» όπως τον αποκαλούσαν στο Πρίνστον, συνέσφερε σημαντικά στη γεωμετρική τοπολογία, και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έλυσε το «θεώρημα του Νας».


5. Ο Γεώργιος Κ. Κοτζιάς- Νευροφυσιολόγος, πάρκινσον (1918-1977)Ο πρωτοπόρος κλινικός γιατρός που έγινε γνωστός με την ανακάλυψη του φαρμάκου L-Dopa για την καταπολέμηση της νόσου Πάρκινσον. 


6.  Γιαννούλης Χαλεπάς- Γλύπτης, Πλάστης (1851-1938)


Υπήρξε κορυφαίος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας, που παρά την ταραγμένη του ζωή άφησε πίσω του ένα τεράστιο και πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο.


7. Γεωργίος Χ. Ιωακείμογλου- Ιατρός, ερευνητής, θεμελιωτής Ελληνικής Φαρμακολογίας (1887-1979)


Ο ερευνητής που στις αρχές του 20ου αιώνα εγκατέλειψε την έδρα του ως καθηγητής στο Βερολίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα, θεμελιώνοντας τον κλάδο της Πειραματικής Φαρμακολογίας.


To ΟΤΕ HISTORY είναι το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση που είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X