Αρχική / More / Οικονομικά / Έχω 36 μήνες κάρτα ανεργίας: δικαιούμαι επίδομα μακροχρόνια ανέργου;
Έχω 36 μήνες κάρτα ανεργίας: δικαιούμαι επίδομα μακροχρόνια ανέργου; thumbnail

Η ΓΩΓΩ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Έχω 36 μήνες κάρτα ανεργίας: δικαιούμαι επίδομα μακροχρόνια ανέργου;

Αναγνώστρια μας ρωτά: ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 63 ΧΡΟΝΩΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΩΣ 311212 ΕΙΜΑΙ 36 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Στο ερώτημά σας απάντησε ο Παύλος Ι. Παρασκευάς, Σύμβουλος Επιχειρήσεων ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 


Ελεύθερος επαγγελματίας αυτοαπασχολούμενος γενικώς δικαιούται βοήθημα ανεργίας  .


Υπάρχουν όμως κάποιες προθεσμίες μέσα στις οποίες θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος/η να κάνει αίτηση στον ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του / της και συγκεκριμένα:  


Η αίτηση υποβάλετε εντός προθεσμίας τριών μηνών από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης του τελευταίου αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα ( ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ) περί διαγραφής του ασφαλισμένου από τα σχετικά μητρώα και όχι από την επόμενη της ημερομηνίας της ίδιας της διαγραφής.


Άρα εφόσον έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών από την απόφαση διαγραφής σας από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα που ήσασταν ασφαλισμένη χωρίς αίτηση δεν δικαιούστε.  


Εάν το ερώτημά σας όμως αφορά σε επίδομα μακροχρόνιου ανέργου γενικώς τότε και πάλι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:  


1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών.


Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.


2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.


Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.


Οι τακτικά επιδοτούμενοι λόγω συνέχισης με βάση το άρθρο 20 του ν.δ. 2961/54, που κατά τη λήξη του υπολοίπου της 12μηνης επιδότησης δεν έχουν συμπληρώσει χρόνο παραμονής αδιαλείπτως επί 12μηνο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δύνανται να υποβάλλουν τη σχετική με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων αίτηση, μέσα σε αποσβεστική προθεσμία δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της αδιάλειπτης 12μηνης παραμονής.


ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.


3. Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.


4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ.


Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.


Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.


Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.172,16 (10.000 + 587 + 587 = 11.172,16) ΕΥΡΩ  


Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν δικαιούστε , παρόλα αυτά θα σας συνιστούσαμε να επισκεφτείτε τον ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής σας.


 


Με εκτίμηση


Παύλος Ι. Παρασκευάς


Σύμβουλος Επιχειρήσεων.


Νόμιμος εκπρόσωπος και υπεύθυνος Αναπτυξιακών προγραμμάτων και επιδοτήσεων της εταιρείας


FIVE ONE ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ ( 5 ONE CONSULTANTS )


Για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την εταιρεία και τις υπηρεσίες μας : www.5-one.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X