Η άσκηση στην εγκυμοσύνη κάνει το μωρό εξυπνότερο

Σε μια πολύ σημαντική διαπίστωση κατέληξαν επιστήμονες του εξωτερικού, αφού υποσtηρίζουν ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη βοηθάει πάρα πολύ στην φυσιολογική εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.

Ενώ, μέχρι σήμερα, οι έρευνες εστίαζαν περισσότερο στα ωφέλη της γυμναστικής μετά τη γέννα, με στόχο την επαναφορά του σώματος της νέας μητέρας στην προτέρα του κατάσταση, πλέον το βάρος πέφτει και στην άσκηση στην εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, από νέα μελέτη προέκυψε ότι εάν γυμνάζεσαι κανονικά στην εγκυμοσύνη σου, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να προκύψουν τυχόν προβλήματα αναφορικά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, αυξάνοντάς παράλληλα τον ρυθμό με τον οποίο αυτή γίνεται.

Με άλλα λόγια, η εγκυμονούσα μητέρα που ασκείται ωφελεί τόσο το σώμα της όσο και την υγεία του μωρού της.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ του Καναδά, μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα νεογέννητων από δύο ξεχωριστά γκρουπ νέων μητέρων. Το ένα γκρουπ γυμναζόταν σε ένα σταθερό επίπεδο 20 λεπτών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ το άλλο δεν γυμναζόταν καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετά από την εξέταση των εγκεφάλων όλων των μωρών, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι η γνωστική δραστηριότητα των μωρών, οι μητέρες των οποίων γυμνάζονταν ήταν κατά πολύ πιο ανεπτυγμένη.

Αν και τα συμπεράσματα της έρευνας χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωσης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει πολύ καλό στην μέλλουσα μητέρα, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ και το μωρό έχει λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

 

 

Σχετικά άρθρα