Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό – Ποια η στάση των κομμάτων και της Εκκλησίας

Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός. Χτες, ο πρωθυπουργός ο οποίος συγκάλεσε μίνι υπουργικό, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και πρόσθεσε πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σήμερα, Σάββατο, σε διαδοχικές συναντήσεις θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το πρόγραμμα συναντήσεων προβλέπει στις:

  • 10:30 συνάντηση με το πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • 12:30 συνάντηση με την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.
  • 13:30 συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
  • 15:00 συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
  • 17:30 συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:20 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα από το γραφείο του στη Βουλή.

Κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε μπροστά στις κάμερες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι ο το ζήτημα του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ελλάδας.

Την ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών μας θεμάτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του από το Αίγιο.

Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και ονοματολογικού και λίγο αργότερα συγκάλεσε μίνι υπουργικό με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν προτιθέμεθα να γίνουμε μέρος της προσπάθειάς του κ. Τσίπρα να διαχύσει την ευθύνη του προβλήματος, που εκείνος δημιούργησε», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική στάση του κόμματος της, επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά.

Στην καταγεγραμένη θέση του ΚΚΕ από το 1992 επιμένει ο γενικός γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας, ότι οποιοδήποτε όνομα με σύνθετη ονομασία να έχει απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως είναι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Ενδοτικό χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό η Ένωση Κεντρώων.

Σε ερώτηση αν βιάστηκε να εκφράσει τις θέσεις του για το Σκοπιανό ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν σαφής. Υπήρξε σκόπιμα μια βιασύνη. Να προλάβουμε εμείς πριν μας προλάβουν οι εθνικιστές.

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό του από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο γ.γ. της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ουδέποτε θα αναγνωρίσουν κράτος, το οποίο θα φέρει στην ονομασία του τον όρο «Μακεδονία».

Για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ και της εκτελεστικής επιτροπής, που εμμένουν στην πάγια θέση τους περί μη χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγων του.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας».

Σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια, τονίζει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «στο πλαίσιο της ελεύθερης εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση με σύνεση και υπευθυνότητα».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα