Τσίπρας και Ριβλίν εγκαινίασαν το Μουσείο Ολοκαυτώματος: “Τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε”

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος υπογραμμίζει ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε και τα θύματά τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην τελετή της θεμελίωσης του Μουσείου στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ρούβεν Ριβλίν.

«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί εδώ θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

«Το Μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους. Θέλουμε να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το «πού μπορούν να οδηγήσουν, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του Έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος. Οι θεωρίες του μίσους με όποιες παραλλαγές κι αν εμφανίζονται».

Το Μουσείο θα αναγερθεί κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ’ όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την παρουσία των Εβραίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς όπως είπε «κοσμούσαν τόσο την ιστορία όσο και τον πολιτισμό της πόλης για αιώνες» και υπογράμμισε την καθοριστική ενεργητικότητα του εβραϊκού στοιχείου για την πρόοδο της πόλης σε πάρα πολλούς τομείς.

Χαρακτήρισε πλούτο την πολυ-πολιτισμική συνύπαρξη των Εβραίων με τις κοινότητες των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, υπογραμμίζοντας πως «Η μισαλλοδοξία συνήθως καλλιεργημένη και υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα αναζητά πάντοτε τρόπους να χωρίζει τους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους».

Περιέγραψε ως μαύρη κηλίδα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, την περίοδο του ναζισμού.

«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος εκπληρώνει ένα χρέος τιμής της πόλης απέναντι, στους πολίτες που εξοντώθηκαν και απέναντι στην ίδια της την ιστορία και αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη απέναντι στη λήθη, ότι δεν θα αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα, αλλά παγκόσμιο και εδώ στην Ελλάδα αποτελεί εθνική υπόθεση», δήλωσε με έμφαση ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ρούβεν Ριβλίν κατά την ομιλία του. «Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί εδώ θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας», δήλωσε και τόνισε ότι «οφείλει να δώσει βήμα έκφρασης στην πλούσια και πολυποίκιλη ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης και να παρουσιάσει τις τραγικές στιγμές που έζησαν».

Και όπως υπογράμμισε, «Οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσης μας που θα φωνάξει το ποτέ πια, το “never again”, δεν είναι μόνο έκφραση των Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαυτώμα είναι διεθνές μήνυμα ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν στον κόσμο μας».

Σχετικά άρθρα